Orban: PNL vrea demiterea lui Kovesi pentru NUP-ul dat Elenei Udrea
Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, ca PNL cere ministrului justitiei, CSM si presedintelui demiterea procurorului general, pentru emiterea "ilegala" a deciziei de neincepere a urmaririi penale (NUP) a ministrului Elena Udrea.
Orban a sustinut ca plenul Camerei a adoptat, in septembrie, o hotarare prin care solicita Comisiei juridice sa se pronunte in termen de 15 zile asupra cererii de incepere a urmaririi penale a Elenei Udrea, formulata de Comisia de ancheta, dar Parchetul nu a fost sesizat referitor la faptele ministrului PDL.
El a adaugat ca "Parchetul i-a dat Elenei Udrea in mod abuziv un certificat de buna-purtare, necesar pentru audierile pe care trebuia sa le parcurga doamna Udrea in calitate de ministru desemnat in Cabinetul Boc IV", lucru care este "extrem de grav".
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
"In ordonanta nu se invoca faptul ca este o autosesizare din partea Parchetului, pentru ca ar fi avut la dispozitie si acest subterfugiu procedural, ci pur si simplu ordonanta este data in baza sesizarii Camerei Deputatilor, care nu se referea la faptele doamnei Udrea, ci numai la faptele comise de subalternii doamnei Udrea, urmand ca plenul Camerei Deputatilor sa se pronunte in baza raportului Comisiei juridice si sa sesizeze sau sa nu sesizeze Parchetul dupa votul in plenul Camerei", a conchis Orban.
Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a afirmat, joi, la Drobeta Turnu Severin, ca solutia in cazul Elenei Udrea a fost comunicata Parlamentului inca din 21 decembrie 2009, declarand ca "oricine considera ca este nelegala solutia se putea adresa instantei".
Potrivit rezolutiei sefului Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul sef Marius Iacob, s-a dispus neinceperea urmaririi penale (NUP) pentru Elena Udrea in cazul acuzatiilor de abuz in serviciul contra intereselor publice, instigarea la infractiunea de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, deturnare de fonduri.
De asemenea, s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul acuzatiilor aduse Elenei Udrea privitoare la conflict de interese, prezentare de date inexacte Parlamentului, refuz nejustificat de a prezenta Parlamentului documente si informatii.
Miercuri, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis sa trimita Comisiei juridice scrisoarea primita de la procurorul-sef al Parchetului de pe langa ICCJ, Marius Iacob, referitoare la neinceperea urmaririi penale in cazul acuzatiilor aduse Elenei Udrea de catre Comisia parlamentara de ancheta.
Comisia "Udrea"
In august 2009, Comisia de ancheta, condusa de liberalul Ludovic Orban, a solicitat urmarirea penala a ministrului Turismului, Elena Udrea, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, neglijenta in serviciu si conflict de interese.
Presedintele Comisiei parlamentare de ancheta in cazul ministrului Elena Udrea, Ludovic Orban (PNL), a declarat, in 13 august 2009, la finalul audierilor din comisie, ca Ministerul Turismului nu a avut baza legala pentru a efectua cheltuieli pentru activitatea de publicitate.
Sursa: Mediafax
Etichete: dna, ancheta, ludovic orban, elena udrea,
Dată publicare:
08-02-2010 00:00