Orban: PNL vrea demiterea lui Kovesi pentru NUP-ul dat Elenei Udrea

08-02-2010 00:00

Ludovic Orban

Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, ca PNL cere ministrului justitiei, CSM si presedintelui demiterea procurorului general, pentru emiterea "ilegala" a deciziei de neincepere a urmaririi penale (NUP) a ministrului Elena Udrea.

Orban a sustinut ca plenul Camerei a adoptat, in septembrie, o hotarare prin care solicita Comisiei juridice sa se pronunte in termen de 15 zile asupra cererii de incepere a urmaririi penale a Elenei Udrea, formulata de Comisia de ancheta, dar Parchetul nu a fost sesizat referitor la faptele ministrului PDL.

El a adaugat ca "Parchetul i-a dat Elenei Udrea in mod abuziv un certificat de buna-purtare, necesar pentru audierile pe care trebuia sa le parcurga doamna Udrea in calitate de ministru desemnat in Cabinetul Boc IV", lucru care este "extrem de grav".

"In ordonanta nu se invoca faptul ca este o autosesizare din partea Parchetului, pentru ca ar fi avut la dispozitie si acest subterfugiu procedural, ci pur si simplu ordonanta este data in baza sesizarii Camerei Deputatilor, care nu se referea la faptele doamnei Udrea, ci numai la faptele comise de subalternii doamnei Udrea, urmand ca plenul Camerei Deputatilor sa se pronunte in baza raportului Comisiei juridice si sa sesizeze sau sa nu sesizeze Parchetul dupa votul in plenul Camerei", a conchis Orban.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a afirmat, joi, la Drobeta Turnu Severin, ca solutia in cazul Elenei Udrea a fost comunicata Parlamentului inca din 21 decembrie 2009, declarand ca "oricine considera ca este nelegala solutia se putea adresa instantei".

Potrivit rezolutiei sefului Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul sef Marius Iacob, s-a dispus neinceperea urmaririi penale (NUP) pentru Elena Udrea in cazul acuzatiilor de abuz in serviciul contra intereselor publice, instigarea la infractiunea de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, deturnare de fonduri.

De asemenea, s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul acuzatiilor aduse Elenei Udrea privitoare la conflict de interese, prezentare de date inexacte Parlamentului, refuz nejustificat de a prezenta Parlamentului documente si informatii.

Miercuri, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis sa trimita Comisiei juridice scrisoarea primita de la procurorul-sef al Parchetului de pe langa ICCJ, Marius Iacob, referitoare la neinceperea urmaririi penale in cazul acuzatiilor aduse Elenei Udrea de catre Comisia parlamentara de ancheta.

Comisia "Udrea"

In august 2009, Comisia de ancheta, condusa de liberalul Ludovic Orban, a solicitat urmarirea penala a ministrului Turismului, Elena Udrea, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, neglijenta in serviciu si conflict de interese.

Presedintele Comisiei parlamentare de ancheta in cazul ministrului Elena Udrea, Ludovic Orban (PNL), a declarat, in 13 august 2009, la finalul audierilor din comisie, ca Ministerul Turismului nu a avut baza legala pentru a efectua cheltuieli pentru activitatea de publicitate.

 

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26