Orban: PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă la Parlament. Să spună dacă respectă recomandările Comisiei
PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă în faţa Parlamentului pentru ca a spune dacă se angajează să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia în procesul de refacere a legilor Justiţiei, al Codului Penal şi Codului de procedură penală, a spus liderul PNL
Orban a precizat, la o conferinţă de presă, că PNL va semna o declaraţie-angajament că va susţine în dezbaterile parlamentare toate recomandările Comisiei de la Veneţia în privinţa acestor legi şi solicită partidelor parlamentare să procedeze în mod similar.
"Ambele rapoarte ale Comisiei de la Veneţia sunt extrem de critice în privinţa modificărilor făcute la legile Justiţiei. În privinţa raportului legat de legile Justiţiei, au fost adoptate 8 recomandări şi s-au discutat despre cele două ordonanţe de modificare a legilor Justiţiei într-un mod critic. Iar privitor la modificarea făcută la recomandarea Comisiei de la Veneţia în propunerea de raport, mă refer la pensionarea anticipată a magistraţilor, Comisia de la Veneţia, chiar dacă a apreciat faptul că prin ordonanţă s-a amânat până la sfârşitul anului 2019 aplicarea acestei prevederi, solicită în continuare abrogarea acestei prevederi privind pensionarea anticipată", a afirmat Orban, conform Agerpres.
El a spus că, în privinţa Codului penal şi Codului de Procedură penală, raportul este devastator. "În afara recomandărilor concrete, punctuale, de revizuire a unor articole, există o recomandare cu caracter general care arată modul pompieristic, netransparent, pe repede înainte, în care au fost făcute aceste modificări. Comisia de la Veneţia recomandă o reevaluare cuprinzătoare şi efectivă a tuturor amendamentelor la Codul Penal şi Codul de procedură penală într-un mod transparent, într-o dezbatere largă, pentru obţinerea unui suport puternic în societate", a afirmat Orban.
Orban a avertizat că, în cazul în care nu se respectă aceste recomandări, raportul MCV va fi "devastator".
"În cazul în care majoritatea nu se va angaja să respecte recomandările Comisiei, raportul MCV va fi devastator. (...) Comisia Europeană şi celelalte instituţii europene nu vor mai tolera nicio abatere de la standardele europene în domeniul justiţiei.(...) În cazul în care majoritatea parlamentară nu va relua procesul legislativ şi nu va ţine cont de recomandări, riscăm să spunem adio Schengen, adio fondurilor europene, adio autostrăzi finanţate din fonduri europene, adio spitale din fonduri europene, adio fondurilor necesare dezvoltării, adio plăţilor la hectar de care beneficiază fermierii", a adăugat liderul PNL.
El a spus că PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă la Parlament.
"PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă în faţa Parlamentului să spună foarte clar dacă se angajează să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia în procesul de refacere a legilor Justiţiei şi în procesul redezbaterii modificărilor la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală sau dacă nu intenţionează acest lucru. Vremea dublului limbaj, într-un fel la nivelul Europei şi în alt fel la nivel intern, s-a terminat. România nu mai poate să stea la cheremul bunului plac şi al interesului personal al lui Liviu Dragnea şi al lui Călin Popescu Tăriceanu. Este necesară o voinţă politică reală de a pune legislaţia din România în domeniul Justiţiei, pe baza standardelor europene şi cu obiectul clar de asigurare a independenţei Justiţiei şi la urma urmei cu obiectivul de a putea face dreptate fiecărui cetăţean care se adresează Justiţiei", a spus Orban.
El a adăugat că PNL va adopta o declaraţie-angajament că va susţine recomandările Comisiei de la Veneţia.
"În ceea ce ne priveşte pe noi, vom adopta o declaraţie-angajament şi eu, personal, voi semna această declaraţie-angajament că vom susţine la nivelul dezbaterii parlamentare toate aceste modificări. De asemenea, voi solicita fiecărui partid parlamentar să procedeze în mod similar, pentru că este timpul să facem o diferenţă clară între cei care vor binele României şi cei cărora nu le pasă decât de interesul personal şi, de asemenea, să facem o distincţie clară între cei care îşi asumă destinele europene ale României şi cei care vor scoată România din UE şi vor să ne arunce într-o periferie a Europei", a mai spus liderul liberal.
În opinia lui Orban, demisia ministrului Justiţiei "e prea puţin".
"Am cerut demisia ministrului Justiţiei în repetate rânduri, de data aceasta este o răspundere mult mai amplă, pentru că toate aceste modificări care sunt contra firii şi riscă să ne pună pe coji de nucă, sunt rezultatul unei majorităţi parlamentare. E prea puţin demisia lui Toader, este absolut necesară o resetare a atitudinii generale a partidelor", a mai spus Orban.
El a mai spus că este nevoie de abrogarea ordonanţei pe legile Justiţiei.
"Cred că este nevoie de o nouă Ordonanţă 14 care să abroge ordonanţa 13. Cred că toate prevederile din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală pentru care există recomandări din partea Comisiei de la Veneţia să nu intre în vigoare printr-un act normativ", a mai spus Orban.
Reforma propusă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală slăbeşte lupta împotriva corupţiei în România şi combaterea altor delicte grave, avertizează Comisia de la Veneţia în opinia adoptată vineri, se arată într-un comunicat emis de acest organism al Consiliului Europei.
Orban: Sunt favorabil începerii procedurii de demitere a lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului
Ludovic Orban a declarat, vineri, că susţine ideea începerii procedurii de demitere a lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului, menţionând că decizia va fi luată în Biroul executiv al partidului.
"Am auzit de iniţiativele colegilor mei (privind începerea procedurii de demitere a lui Victor Ciorbea - n.r.), voi analiza foarte serios documentul. În ceea ce mă priveşte, sunt favorabil acestei idei, vom decide în cadrul Biroului executiv şi vom anunţa public demararea acestor proceduri de demitere a lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului", a precizat Orban, la o conferinţă de presă.
Sursa: Agerpres
Etichete: ludovic orban, cod penal, Comisia de la Veneția,
Dată publicare:
19-10-2018 15:34