Oprescu renunta la investitii, pentru programe sociale. Prefectul il acuza de campanie electorala

28-09-2011 18:12

Cresa gratuita, ajutoare la iesirea din maternitate sau carduri de sanatate pentru pensionari. Sunt cateva dintre ajutoarele pe care Primarul Capitalei le promite bucurestenilor, incepand din 2012.

Este vorba despre un proiect social, in valoare de 700.000 de euro pe an, aprobat miercuri, de Consiliul General. Nu fara reactii, din partea celor care il acuza pe primar ca isi face campanie electorala.

Surprinzator, dar acest proiect social propus de primarul Oprescu - care a anuntat de curand ca va reprezenta alianta USL la alegerile din 2012 - a fost votat de 49 de consilieri, adica inclusiv de cei ai PD-L. S-a inregistrat o singura abtinere.

Concret, ce inseamna asta pentru bucuresteni? 34.000 de varstnici care au o pensie de pana in 400 de lei vor avea la dispozitie un card lunar cu 40 de lei, din care sa-si achite medicamentele sau servicii medicale.

Ajutoare se dau si pentru cei care se nasc in maternitatile primariei, in jur de 1.000 pe an. La externare, familiile lor vor beneficia de scutece si hrana. In plus, autoritatile vor sa asigure cresa gratuita.

Pentru prescolari a fost gandit un pachet lunar cu alimente de baza in valuare de 10 euro. Aici se incadreaza toti cei 42.000 de copii din gradinitele bucurestene.

Unii consilieri nu sunt insa de acord sa se renunte la investitii, in favoarea programelor sociale.

Proiectul social va costa primaria 700.000 de euro pe an. Primarul e ironic atunci cand e intrebat la ce renunta in favoarea ajutoarelor, dar recunoaste ca ia din investitii: "O sa renuntam la iarba si limbi de ceas, dar si la infochioscuri. Avem 35 acum, sunt putine, dar nu sunt acum prioritare", a spus Sorin Oprescu.

Cea mai dura replica vine din partea prefectului Mihai Atanasoaiei:  "Verificarile noastre au aratat ca si in 2009, primariile au acordat ajutoare sociale si de urgenta mai multe in perioada de campanie electorala. Si actiunea de acum poate fi considerata campanie".

Verificarile prefecturii arata ca la sfarsitul anului 2009, aproape 18.000 de bucuresteni au beneficiat de ajutoare de urgenta de peste 27 de milioane de lei. Asta in conditiile in care in primele doua trimestre ale lui 2010, numarul lor a fost de doar 6.200, iar suma nu a depasit 5 milioane de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO