Noua lege a energiei electrice. Pentru un preț plafonat, chiriașii trebuie să înregistreze contractele pe numele lor

×
Codul embed a fost copiat

Noua lege a energiei electrice, adoptată de parlamentari, va pune mulți oameni pe drumuri.

Clienţii vulnerabili, care se încadrează la cel mai mic tarif, îşi vor păstra acest privilegiu doar dacă depun la furnizori declaraţii pe propria răspundere despre situația lor.

Şi cei care au două sau mai multe case trebuie să precizeze tot prin declaraţii pentru care dintre adrese preferă preţul plafonat. Iar chiriaşii pot evita să plătească preţul maximal doar dacă înregistrează pe numele lor contractele pentru furnizarea energiei.

Principala modificare pe care o aduce ordonanţa privind energia este că din ianuarie factura se va putea calcula pe baza indexului, iar acesta va trebui trimis de fiecare consumator. Într-o lună în care indexul nu este înregistrat în sistem, factura va fi o medie a ultimelor trei luni.

Până la finalul anului, clienţii casnici care se încadrează în categoriile vulnerabile, adică au aparate medicale, trei copii sau sunt familii cu un singur părinte, trebuie să depună la furnizor o declaraţie pe propria răspundere. În caz contrar, nu vor beneficia de preţul de 0,68 de lei pe kilowatt, pentru tot consumul. Furnizorii spun că nu au cum să verifice autenticitatea acestor declaraţii.

Dana Daraban, asociaţia companiilor de utilităţi din energie: „Este un risc pe care considerăm că trebuie să-l asume statul care a dispus o astfel de alocare de beneficiu în funcţie de o declaraţie pe propria răspundere şi probabil în situaţii de genul ăsta se fac verificări pe un eşantion şi tot statul se îndreaptă de împotriva celui care a avut un folos necuvenit dacă datele nu au fost conforme.”

Legea nouă vine cu modificări şi pentru cei care deţin mai multe case ori apartamente. Tot pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, aceştia trebuie să opteze pentru care dintre ele vor să beneficieze de preţul cu praguri de consum. Doar pentru o singură proprietate vor plăti 0,68 sau 0,80 de lei, în situaţia în care consumă mai puţin de 100 respectiv 255 de kilowaţi. Pentru restul locuinţelor ar trebui să plătească preţul maximal de 1,3 lei. Situaţia nu este însă clar reglementată, iar furnizorii spun că le va fi imposibil să verifice, de exemplu, situaţia a doi soţi care are fiecare câte un contract şi, în plus, au furnizori diferiţi.

Silvia Văsceanu, Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie: "Va trebui fiecare, în funcţie şi de moralitatea şi corectitudinea fiecăruia, să declare la care punct de consum doreşte să aibe plafonul, iar la celalălalt va plăti maxim 1,3 lei."

Şi pentru chiriaşi ar fi o soluţie ca să nu plătească toată cantitatea de energie consumată la tariful maximal. Se pot deplasa la sediul furnizorilor şi, pe baza contractului de închiriere, pot prelua contractul la energie, cu acordul proprietarului.

Silvia Văsceanu, Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie: „Face o declaraţie pe propria răspundere că deţine locuinţa respectivă cu titlul de chirie sau comodat sau l-a moştenit şi că se încadrează în prevederile legii.”

Forma adoptată de parlamentari vine să îi încurajeze pe cei care în 2022 au consumat mai puţină energie decât în anul anterior. După regularizarea din februarie 2023, aceştia vor fi încadraţi în plafonul de consum cu praguri dacă au avut mai puţin de 300 de kilowaţi pe facturile din acest an.

O nouă prevedere stabileşte că furnizorii trebuie să restituie banii în conturile clienţilor atunci când sumele încasate în plus sunt mai mari de 100 de lei. Dacă sunt sume mai mici, aceste se vor scădea din facturile viitoare.

Ca să intre în vigoare, legea trebuie promulgată de şeful statului.

 

Citește și...
USR acuză Guvernul PSD-PNL că a introdus în plină criză taxa pe soare
USR acuză Guvernul PSD-PNL că a introdus în plină criză taxa pe soare

USR acuză duminică Guvernul PSD-PNL că a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare.

 

Deputat PNL: UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj de ziua românilor
Deputat PNL: UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj de ziua românilor

Deputatul PNL Adrian Cozma scrie vineri pe Facebook că ”UDMR nu are ce să mai caute la guvernare”, el acuzându-i pe liderii UDMR că nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Naţională, nici măcar unul de minimă decenţă.

Nicolae Ciucă: „Mi-e teamă de un singur lucru, să nu mor neîmpărtăşit”
Nicolae Ciucă: „Mi-e teamă de un singur lucru, să nu mor neîmpărtăşit”

Liderul PNL Nicolae Ciucă a afirmat, întrebat dacă există posibilitatea să candideze la alegerile prezidenţiale, că „în acest moment există o singură posibilitate, să ne îngrijim de guvernare”.

Recomandări
Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin
Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin

Rușii par să se fi săturat de război, potrivit unui studiu realizat de serviciul rus de informații, ajuns în presa occidentală. Doar 25% dintre ei vor continuarea războiului, iar Kremlinul și-a reînnoit apelurile la negocieri.

Petre Daea: România va consemna în 2022 cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani
Petre Daea: România va consemna în 2022 cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani

România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, seceta pedologică diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, a declarat, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

CM 2022 | ACUM se joacă Franța-Polonia: câștigătoarea merge în sferturi
CM 2022 | ACUM se joacă Franța-Polonia: câștigătoarea merge în sferturi