Nicușor Dan: „Reorganizarea administrativ-teritorială nu se face în sedii de partid şi în niciun caz pe genunchi”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat, marți, că reorganizarea administrativ-teritorială nu trebuie să se facă în sedii de partid și „în nici un caz pe genunchi” având ca scop „exclusiv” reducerea cheltuielilor.
Subiectul trebuie analizat de specialiști, „numai pe baza unor studii fundamentate”, a scris edilul general, pe Facebook.
„Reorganizarea administrativ-teritorială nu se face în sedii de partid și în nici un caz pe genunchi având ca scop exclusiv reducerea cheltuielilor. Este un subiect extrem de serios care se abordează la masă cu specialiști și numai pe baza unor studii fundamentate. Este esențial să ne bazăm pe lucruri concrete înainte de a desemna pe cineva pentru a face aceste schimbări. Factorul politic trebuie adus în discuție abia după ce avem informațiile necesare și soluțiile care să răspundă necesităților cetățenilor”, a explicat Nicușor Dan.
Potrivit acestuia, distanțele față de centrele de dezvoltare și viabilitatea comunelor sunt elemente 'esențiale' care trebuie avute în vedere în această analiză.
„Informații precum distanțele față de centrele de dezvoltare și viabilitatea comunelor sunt elemente esențiale pe care trebuie să le analizăm. La fel și identificarea disfuncționalităților existente între mari orașe precum București sau Cluj și localitățile învecinate. Apoi, pe baza acestor studii, putem propune o împărțire administrativ-teritorială care să reflecte realmente nevoile regiunilor și să ducă în final la dezvoltarea reală a tuturor zonelor. Până și comuniștii au dedicat înainte de 1968 aproape 2 ani pentru a studia cum să reorganizeze teritoriul României. Chiar și în acele vremuri, s-au realizat analize privind echilibrul dintre județe, populație și dezvoltarea industrială', a transmis primarul general.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că își dorește ca în sesiunea parlamentară care va începe în luna februarie să fie elaborat un proiect de lege de reorganizare administrativ-teritorială a României.
„Am făcut o comisie, președintele Camerei Deputaților, cu viitorul președinte UNCJR, cu viitorul președinte AMR, cu câte doi reprezentanți de la consiliile județene, de la primarii municipii reședință de județ, de la orașe, de la comune, cu doi membri de la Comisiile de administrație din Parlament. Am spus că aș dori, în această sesiune, să venim cu un proiect de reorganizare teritorială”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD.
Liberalii susțin orice proiect care face administrația mai eficientă, a declarat, ulterior, președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan.
„Orice proiect care face ca administrația din România să fie mai eficientă, inclusiv administrația publică locală, care duce decizia mai aproape de cetățeni, pentru descentralizare, pentru trecerea de competențe de la ministere la serviciile deconcentrate va fi susținut de PNL. Aici nu este vorba de paternitatea unor soluții, aici este vorba să lucrăm să luăm niște decizii corecte care să aibă într-adevăr un rezultat bun și să le punem în aplicare. (...) În mod cert, pentru a pune proiecte în practică, indiferent ce fel de proiect, este nevoie de un acord în coaliție. Noi, așa cum am spus, susținem orice formă care îmbunătățește lucrurile și sunt convins că în perioada următoare vom discuta și aceste aspecte, așa cum propunerile pe care noi le facem au nevoie de un acord din partea partenerilor”, a declarat Bolojan, la Palatul Parlamentului, după ședința Biroului Politic Permanent al PNL.