Niculae Bădălău a fost reținut, după ce a fost audiat de DNA într-un dosar de corupție

×
Codul embed a fost copiat

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reținut, în urma audierii de la DNA, duminică seară.

Vicepreședintele Autorității de Audit a fost audiat într-un dosar de corupție. El a fost reținut, duminică seară, pentru trafic de influență și dare de mită. Luni va fi dus la mandat, la Curtea de Apel.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 27 noiembrie, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă, şi a unei persoane fizice, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, a anunţat, duminică seară, DNA.

”În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menţionată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind «Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…», estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă. În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, au susţinut procurorii, în ordonanţă.

Conform sursei citate, în acelaşi context, după ce, în 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea a 7% din valoarea contractului menţionat (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

Citește și
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Luni, cei doi inculpaţi urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Caz similar în 2013

În 2013, Niculae Bădălău a mai fost cercetat pentru aceeași faptă, după ce „ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA)”, transmitea DNA într-un comunicat atunci.

Societatea comercială în favoarea căreia a intervenit Bădălău a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei. Banii au fost folosiți în circuitul evazionist, și nu în scopul pentru care fuseseră alocați.

În plus, în 2013, la cererea lui Bădălău, societatea comercială i-a pus la dispoziție gratuit produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

În aceeași perioadă, fostul senator PSD a făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei femei la cabinetul său senatorial, la una dintre societățile civile implicate. Deși aceasta nu a desfășurat nicio activitate în cadrul societății comerciale, ea a figurat mai mult timp ca angajată și a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată.

Cine este Niculae Bădălău

Niculae Bădălău a fost, pe rând, subprefect de Giurgiu, prefect, deputat PSD, apoi senator PSD. În anul 2009 a fost în atenţia ANI, care a sesizat DIICOT cu privire la suspiciunea de spălare de bani şi fals în declaraţii, dar acuzaţiile nu au fost dovedite.

Bădălău este absolvent al Facultăţii de Îmbunătăţiri Funciare şi al Institutului Agronomic „Nicolae Bălcescu”. El este şi absolvent al Facultăţii de Drept la Universitatea Bioterra și mai are un master obţinut la Colegiul Naţional de Apărare, în anul 2005..

La finele lunii august 2018, Niculae Bădălău a fost personaj principal într-un scandal de proporții, după ce a fost surprins dansând la o petrecere pe o manea, în care solistul cânta „Să vină Diaspora, că noi ne p***m pe ea”.

Niculae Bădălău a fost deputat, senator şi prefect de Giurgiu şi ministru al Economiei şi propus de fostul premier Viorica Dăncilă ministru interimar la Energie, în septembrie 2019.

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a explicat care au fost motivele pentru care a promovat această lege controversată.

 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”, după cum a acuzat opoziția
Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”, după cum a acuzat opoziția

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, deși ar fi putut să retrimită actul normativ în Parlament, pentru reexaminare.

Prima Doamnă a Statelor Unite, mesaj pentru Carmen Iohannis: „A fost minunat să te avem la Casa Albă”
Prima Doamnă a Statelor Unite, mesaj pentru Carmen Iohannis: „A fost minunat să te avem la Casa Albă”

Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a transmis un mesaj pentru Carmen Iohannis, după ce aceasta a fost alături de Klaus Iohannis în vizită la Casa Albă.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.