Nicolae Ciucă: "Revizuirea plafonării plăţilor cash trebuie să se producă cât mai curând posibil"
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, este de părere că revizuirea plafonării plăţilor cash trebuie să se producă cât mai curând posibil pentru că nu există o reţea de bancomate distribuită echitabil care să susţină o astfel de măsură.
"Eu am transmis către bănci următorul mesaj: în România rata de intermediere este de 25%, iar raportul între depozite şi împrumuturile pe care băncile le dau pentru investiţii este de 70%. Ca atare, în momentul de faţă, băncile trebuie să vină şi se sprijine economia românească, să finanţeze, să capitalizeze sectorul de business din România, pentru a putea să asigurăm dinamica şi ritmul de dezvoltare la nivelul mediului de afaceri. (...) Cu această măsură de plafonare a plăţilor cash, cu care, încă o dată, nu am fost de acord de la început. A fost o măsură luată în coaliţie, explicându-se la vremea respectivă care sunt intenţiile pentru care se adoptă o astfel de măsură. Am discutat cu Ministrul de Finanţe, am stabilit şi în Biroul Politic Naţional al PNL ca această măsură să fie revizuită", a afirmat Nicolae Ciucă, luni, la Senat, potrivit Agerpres.
Acesta a precizat că decizia de plafonare a fost asumată în coaliţie pentru reducerea evaziunii fiscale.
"Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil pentru că nu avem o reţea o bancomate echitabil distribuite, aşa cum ar fi necesar. Pentru oamenii de afaceri timpul este o resursă preţioasă şi pentru noi, ca cetăţeni, timpul este o resursă preţioasă. Decizia (n.r. de plafonare a plăţilor cash) nu a fost luată unilateral, a fost o decizie pe care am discutat-o şi cu toţii am înţeles la vremea respectivă că este o decizie asumată care practic contribuie la reducerea evaziunii fiscale. Ori eu nu cred că cetăţeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune. Plafonul era oricum la 10.000 lei. Să vedem care este forma cea mai ... Ori să se revină la 10.000 lei şi asta înseamnă că se foloseşte prevederea de dinainte, ori să vină după această consultare cu specialiştii. Premierul a zis că discută cu sectorul bancar, cu celelalte instituţii şi la finalul acestor discuţii vom lua o decizie", a spus președintele PNL.
Nicolae Ciucă a mai precizat că aspectele legate de Ordonanţa 90 au fost discutate în Biroul Politic Naţional al PNL de la Sinaia, ministrul de Finanţe oferind explicaţii.
"Mai mult decât atât, i-am solicitat să elaboreze un ghid de clarificări privind aplicarea Ordonanţei pe problematica menţinerii proiectelor de dezvoltare la nivelul administraţiei locale, iar sâmbătă dimineaţa personal am dat drumul la acest ghid în filialele Partidului Naţional Liberal şi, desigur, ele sunt la dispoziţie pentru toţi cei care au nevoie", a adăugat Ciucă.
Premierul Marcel Ciolacu are, luni, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii membrilor Consiliului Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor. Vineri, pe Facebook, prim-ministrul a anunţat că în această săptămână va convoca la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţii micilor întreprinzători, băncilor şi societăţii civile "pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash", menţionând că este "intolerabil" să se crească "artificial" comisioanele bancare.
Din luna noiembrie vor fi reduse plăţile cash la companii şi persoane fizice, potrivit unei măsuri cuprinse în pachetul de măsuri fiscal-bugetare asumat de Guvern în Parlament. Plăţile către persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.