Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă: câte voturi are opoziția în acest moment
Guvernul Dăncilă va da un examen serios în Parlament. Opoziţia a depus o nouă moţiune de cenzură şi are acum sprijinul declarat al UDMR.
Lipsesc cel puţin 30 de voturi însă pentru ca guvernul să fie demis în Parlament, aşa că negocierile continuă. Ajutorul ar putea veni chiar de la parlamentari PSD-ALDE, nemulţumiţi. Momentan, liderii coaliţiei au anunţat oficial că vor sta în bănci, fără să voteze.
Cu o sală de plen mai mult goală, opoziţia a prezentat moţiunea de cenzură cu numărul 5. Niciun membru al Guvernului nu a fost prezent.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Iniţiatorii moţiunii de cenzură susţin că Guvernul condus de Viorica Dăncilă este vinovat pentru mesajele anti-justiție şi anti-europene din ultimi ani, la fel cum coaliţia de guvernare este vinovată de încălcarea drepturilor omului. Iar protestul diasporei din 10 august 2018 şi votul la alegerile europarlamentare constituie un semnal că românii vor un alt guvern. Liberalii nu pot fi însă liniştiţi cu cei 173 de semnatari ai moţiunii.
Raluca Turcan, PNL: "Nu sunt suficiente voturi în momentul de faţă, dar jocul merge mai departe pentru că este un joc pentru România normală, românii de rând şi pentru transparenţă şi responsabilitate."
Pentru ca Viorica Dăncilă să piardă funcţia de premier, sunt necesare voturile a 233 de parlamentari şi, cel puţin matematic, PNL, USR, PMP, UDMR şi grupul condus de Victor Ponta abia depăşesc 200.
Surpriza a venit de la UDMR, cei cu care liberalii au purtat negocieri până în ultima clipă. Recentul scandalul din cimitirul maghiar din Valea Uzului ar fi motivul invocat de udemeriști pentru a nu mai susţine guvernul.
Singura variantă în care Guvernul ar pierde sprijinul în Parlament este ca mai mulţi deputaţi şi senatori PSD şi ALDE să voteze moţiunea de cenzură.
Mihai Tudose, Pro România: "Din ce am discutat cu parlamentari PSD, nu sunt mulţumiţi cu ce se întâmplă azi. Eu sper că se vor trezi."
Parlamentarii PSD vor fi în sală, dar marți anunţau că NU vor vota. Acum, lucrurile nu mai sunt aşa de clare.
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: "Vom asigura cvorumul şi colegii care vor să participe vor participa, care nu vor vota, nu vor vota. La moţiune nu se va schimba nimica, va rămâne acelaşi Guvern."
Moţiunea de cenzură va fi dezbătuta marţea viitoare.