Motiunea de cenzura "Demite-l pe Victor Ponta" a fost citita in Parlament. Iohannis: "Ar fi un lucru bun, sa treaca"

×
Codul embed a fost copiat

LIVE TEXT. Motiunea de cenzura "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", initiata de PNL, a fost citita in plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

In document, liberalii sustin ca prim-ministrul, fiind trimis in judecata, compromite o natiune intreaga si ca liderii UNPR si PSD, Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, sunt "complicii" acestuia daca il sustin in continuare.

"Partidul National Liberal a decis sa depuna, de indata, aceasta motiune de cenzura impotriva Guvernului condus de Victor Ponta pentru ca situatia actuala, cu un premier trimis in judecata, compromite o natiune intreaga. In orice alta tara din UE, premierul si-ar fi dat demisia in momentul urmator inceperii urmaririi penale, adica acum mai bine de trei luni", arata liberalii in motiunea de cenzura.

Liberalii afirma ca, prin sustinerea lui Victor Ponta de catre liderii coalitiei, imaginea Romaniei va fi distrusa iremediabil.

Citește și
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu, despre motiunea de cenzura: Discutiile despre vot au inceput si ne vom intalni si cu UNPR
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Motiunea este semnata de 180 de parlamentari. Astfel, 119 deputati - 112 de la PNL, sase neafiliati si unul de la grupul democrat si popular - si 61 de senatori - 58 liberali si trei neafiliati, respectiv Mircea Geoana, Dan Ionita si Dan Tataru - au semnat motiunea de cenzura.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca aprobarea motiunii de cenzura depuse de catre liberali, care ar duce la caderea Guvernului Ponta, ar fi "un lucru bun". "Avand in vedere ca sunt presedintele Romaniei, nu sunt implicat in motiunea de cenzura si nici in felul in care se negociaza de catre partide. Sigur, ar fi un rezultat bun daca ar trece motiunea", a explicat seful statului.

Potrivit acestuia, trecerea motiunii de cenzura ar rezolva o "mare problema a Romaniei".

"Astept ca cei care au in puterea lor sa schimbe aceasta situatie nefericita pentru Romania, sa o faca. La asta m-am referit cand am spus ca trecerea motiunii ar fi un lucru bun. Nu ca as vrea sa subliniez ca sustin public o motiune a PNL, ci ca o astfel de motiune va rezolva o problema mare a Romaniei, faptul ca are un prim-ministru trimis in judecata. Suntem unici, in sensul negativ, cu un astfel de prim-ministru", a afirmat Iohannis.

StirileProTV.ro a transmis LIVE TEXT cele mai importante momente, incepand de la ora 09.30.

Sinteza declaratiilor:

ora 12.10 Deputatul PNL Eugen Nicolaescu citeste textul motiunii de cenzura "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!".

ora 11.15 Se discuta despre raportul de activitate al TVR, iar Stelian Tanase este demis.

ora 11.00 Copresedintele PNL Vasile Blaga a anuntat ca liderii liberalilor vor avea miercuri o intalnire si cu UNPR, dupa cea cu UDMR, pe tema sustinerii motiunii de cenzura. "O sa discutam si cu UNPR chiar astazi. (...) O sa avem o intalnire astazi cu dansii, dar nu numai cu dansii. O sa discutam si cu dl Geoana si cu dl Fenechiu", a spus Blaga, dupa discutia cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, conform Agerpres.

La randul sau, copresedintele PNL Alina Gorghiu a precizat ca nu se va discuta cu cei de la UNPR despre guvernare.

"Nu se va discuta cu UNPR absolut nimic de guvernare. (...) Nu se discuta despre posturi ministeriale, Guvern, se discuta exclusiv despre sustinerea motiunii de cenzura", a punctat Gorghiu.

Cu privire la discutia cu UDMR, cei doi lideri PNL si-au exprimat speranta ca formatiunea va lua luni formal decizia de a sustine motiunea de cenzura. "Am incercat sa facem pasi spre o constructie in viitor. Suntem Opozitie, si UDMR are niste obiective pe care le va discuta in viitorul apropiat. Sper ca luni (...) UDMR sa ia decizia si formal in sensul sustinerii motiunii de cenzura si vom discuta luni despre ce urmeaza sa facem", a spus Blaga.

El a precizat ca era normal ca discutiile sa inceapa cu UDMR, fiind o formatiune de Opozitie interesata de parcursul pe viitor, de programul PNL de guvernare. "Deocamdata, nu este bine sa vindem pielea ursului din padure. Noi incercam si depunem toate eforturile pentru a crea o majoritate in favoarea motiunii de cenzura pe care o vom dezbate si vota martea viitoare. Sunt convins ca UDMR va lua luni o decizie pentru a vota aceasta motiune de cenzura. Vom mai avea o intalnire", a indicat liderul PNL.

ora 10.30 PMP afirma intr-un comunicat de presa ca motiunea de cenzura care a fost anuntata "cu surle si trambite" nu are sanse sa treaca.

"Anuntata cu surle si trambite, motiunea de cenzura depusa de liberali nu are mari sanse sa treaca. Liberalii nu fac nici un efort in acest sens. Se prefac ca negociaza cu celelalte partide din opozitie, sau nu negociaza de loc. Toata scena politica stie ca liberalii n-au niciun interes sa vina la guvernare, cand in timpul ramas pana la alegeri n-au timp sa se obisnuiasca nici cu cladirile ministerelor si institutiilor si vor deconta mostenirea PSD.

Si atunci, in interes de partid, lasa tara pe mana Coalitiei Penalilor, s-o termine de tot. Ideea ca actuala guvernare are succese economice e data doar de cifre. In rest, nu cresteri de salarii si pensii, (doar la demnitari), nu autostrazi, nu apa si canalizare in mediul rural, nu infrastructura de irigatii, nu spitale noi, nu trenuri de mare viteza, nu drumuri judetene decente, etc. Dar nici toalete in scoli? In plus, guvernul penalilor a imprumutat 19 miliarde euro in ultimii 4 ani. Unde-s banii, Victore?"

ora 10.15 Purtatorul de cuvant al PSD Gabriela Firea a trimis un comunicat de presa in care ataca motiunea de cenzura a liberalilor.

"Perspectiva alegerilor din 2016 este din ce in ce mai sumbra pentru liberali, probabilitatea de a prelua guvernarea democratic, pe baza voturilor cetatenilor fiind tot mai redusa. Prin urmare, sunt explicabile incercarile colegilor din Opozitie de a rasturna actualul guvern cu ajutorul altor parghii decat votul popular. De aceea, se agata de trimiterea in judecata a premierului Ponta, ceea ce, in viziunea lor apocaliptica, aduce grave prejudicii de imagine tarii noastre care, iata, deja este izolata pe plan international.

Din pacate pentru ei si din fericire pentru Romania, aceste prejudicii nu se regasesc decat in retorica liberalilor si a adversarilor consacrati ai PSD in general si ai lui Victor Ponta in particular.

Desi a trecut o saptamana de la anuntul facut de procurori, nu a existat nicio luare de pozitie oficiala a vreunui sef de stat sau de guvern, a vreunui ambasador, care sa aduca in discutie o distantare fata de premier si de guvernul Romaniei. (...)

De altfel, pentru cine e dispus sa priveasca cu detasare aceste lucruri, este limpede ca situatia juridica a lui Victor Ponta nu s-a schimbat fundamental: este in continuare DOAR suspectat ca ar fi comis anumite fapte, iar pana la pronuntarea definitiva a unei instante, este nevinovat! Faptul ca dosarul a fost trimis in judecata nu face decat sa grabeasca clarificarea situatiei dlui Ponta si in nici nu caz nu o agraveaza!

Daca nu ar evidentia amatorismul care caracterizeaza actuala Opozitie, ceea ce este trist pentru democratie, motiunea de cenzura scrisa in graba pe doua file, prin care PNL spera sa darame guvernul ar fi chiar amuzanta. Iar esenta acestui demers a fost excelent surprinsa de viitorul fost candidat la functia de premier din umbra. Dl. Predoiu sustine ca e treaba lui Dragnea si a PSD daca vor sa piarda puncte electorale pe mana lui Ponta: cu alte cuvinte, liderul PNL spune ca poporul va fi foarte nervos ca cel care le-a reintregit pensiile si salariile si a readus economia Romaniei pe un trend ascendent si sustenabil nu si-a dat demisia, si se va inghesui sa voteze la anul pentru ca in locul lui sa vina Catalin Predoiu-cel care a contrasemnat toate masurile de taieri de pensii si salarii din 2010! Ne-am astepta la mai multa decenta din partea PNL in general, si a dlui Predoiu in special. Dar, vorba lui Benjamin Franklin, un sac gol se mentine cu greu in picioare. Sau deloc." - Gabriela Firea, PSD.

ora 10.00 A inceput, cu apel nominal, sedinta de plen reunit al Parlamentului in care urmeaza sa se dezbata raportul de activitate a televiziunii publice si sa se citeasca motiunea de cenzura depusa de PNL.

ora 09.50 Co-presedintele PNL Vasile Blaga face declaratii:

Vasile Blaga: Le convine chiar si celor din coalitie ca Romania sa ramana in situatia asta, cu un premier trimis in judecata? Ce alt argument trebuie?

Reporter: Si Iohannis a fost trimis in judecata.

Vasile Blaga: Presedintele Iohannis a fost si si-a rezolvat toate problemele in instanta. Si nu a fost trimis pentru coruptie, hai sa fim seriosi. Nici pentru spalare de bani nici pentru alte lucruri de genul acesta.

ora 09.30 Presedintele UDMR Kelemen Hunor face declaratii:

- UDMR este in opozitie si aproape sigur ca se va comporta ca o formatiune politica in opozitie. Sigur ca nu va vota impotriva motiunii de cenzura. Decizia formala o vom lua luni si pana atunci va rog sa considerati aceasta pozitie ca una oficiala si nu putem sa zicem mai mult.
- Nu trebuie sa fim doctori ca sa ne dam seama ca motiunea nu va trece.
- Mie nu-mi plac nici speculatiile nici visele despre Guvern. Vom discuta daca pica Guvernul ce urmeaza.
- Coalitia actuala are majoritate indiferent ce zicem noi.

Motiunea de cenzura va fi dezbatuta si votata martea viitoare.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
PNL a depus o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta. Cand va fi dezbatut documentul
PNL a depus o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta. Cand va fi dezbatut documentul

Liberalii au depus o motiune de cenzura pe tema lipsei de credibilitate a Guvernului Ponta.

Alina Gorghiu, despre motiunea de cenzura: Discutiile despre vot au inceput si ne vom intalni si cu UNPR
Alina Gorghiu, despre motiunea de cenzura: Discutiile despre vot au inceput si ne vom intalni si cu UNPR

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat sambata, la Poiana Brasov, ca discutiile privind votul la motiunea de cenzura care urmeaza sa fie depusa luni au inceput si vor continua toata saptamana viitoare, inclusiv cu UNPR.

Motiunea de cenzura a fost RESPINSA, cu doar 194 de voturi
Motiunea de cenzura a fost RESPINSA, cu doar 194 de voturi "pentru". Doi fosti ministri PNL nu au votat motiunea

Victor Ponta ramane in functie, la Palatul Victoria. Guvernul a supravietuit vineri motiunii de cenzura initiata de opozitie.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.