Moțiunea de cenzură scrisă de PSD ar putea fi votată miercuri

×
Codul embed a fost copiat

Moţiunea de cenzură scrisă de PSD prin care cere demiterea executivului a fost citită luni în Parlament. Cu sprijinul UDMR şi al altor parlamentari, social-democraţii susţin că au voturile necesare răsturnării Cabinetului Orban.

În tot acest timp, au apărut şi zvonuri despre o înţelegere între liberali şi social-democraţi astfel încât să ajungă la anticipate în schimbul alegerilor locale într-un singur tur. Zvonuri negate oficial de ambele tabere.

Social-democraţii reclamă în moţiunea de cenzură că PNL a încălcat principiile democraţiei când şi-a angajat răspunderea pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi.

Şi după ce cinci parlamentari au anunţat la începutul şedinţei că schimbă macazul şi trec la PSD, social-democraţii au cu UDMR-ul numărul minim de voturi ca să dărâme guvernul.

Marcel Ciolacu, preşedinte CDep: "În cazul în care nu trece moţiunea, apelăm la CCR. presupun că niciun prim-ministru, indiferent cum îl cheamă, nu poate să i mai treacă prin cap să vină cu OUG.”

Citește și
Marcel Ciolacu
Președintele interimar al PSD: Mâine dimineaţă depunem moţiune de cenzură
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În acest context, premierul a rămas o oră în sala de şedinţe şi a discutat cu mai mulţi parlamentari independenţi. Votul acestora a fost decisiv în dărâmarea guvernului Dăncilă şi ar putea să îl salveze şi de această dată pe Ludovic Orban.

Ludovic Orban, prim-ministru: "Vorbim cu parlamentarii să nu plece urechea la cântecul de sirenă al PSD."

Cu toate acestea, liberalii îşi doresc alegerile anticipate. În acest moment au doar 22% dintre parlamentari, iar alegerile le-ar putea aduce înainte de termen un numărul mai mare de senatori şi deputaţi. Astfel ar putea guverna fără a negocia susţineri cu alte formaţiuni, cum se întâmplă în prezent.

În acest context au apărut şi discuţii ca între PSD şi PNL ar fi negocieri ascunse. Înţelegerea ar fi ca PSD să demită guvernul, iar PNL să renunţe la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. Teoretic, cu acordul tacit al ambelor tabere, după căderea guvernului, parlamentul nu s-ar mai întruni pentru a vota doua propuneri de premieri - iar după această perioadă stabilită în Constituţie, Parlamentul ar putea fi dizolvat printr-o decizie a CCR care ar lua act ca aleşii nu şi-au îndeplinit atribuţiile. Scenariul e respins de ambele părţi.

Ludovic Orban, prim-ministru: "E o minciună gogonată. Dacă e să se ajungă la anticipate, aceste lucru nu se va realiza cu participarea, cu susţinerea PNL. Sigur că se poate ajuta la o astfel de situaţie dc o majoritate deranjată de propuenrile de reformă strânge voturi care să ducă la căderea guvernului."

Marcel Ciolacu, preşedinte CDep: "Cât timp totul se joacă în Parlament, la CCR, ce înţelegere. Eu îi recomand domnului prim-ministru să îşi dea demisia. Eu nu o să votez niciodată un guvern PNL şi nu o să recomand să voteze pe Orban premier.”

Dan Barna, preşedinte USR: "Amintirea USL este una din cauzele care ne-a adus în criza politică de astăzi şi vreau să cred că acea înţelegere este mai degrabă o ştire de presă decât o realitate."

Votul pentru moţiunea de cenzură ar putea avea loc miercuri.
 

Desfășurarea evenimentelor de luni:

UPDATE: Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu a negociat cu Orban. Întrebat ce ar face dacă se organizează alegeri anticipate, el a răspuns: "Dacă vin anticipate, Doamne fereşte să-l votez pe Orban premier, cred că nici dumneavoastră nu l-aţi vota". Ciolacu a precizat şi că PSD va veni cu o propunere de premier.

Cu referire la o înșelegere cu UDMR; Marcel Ciolacu a declarat că PSD şi UDMR nu doresc un proiect politic comun în acest moment, conform Agerpres.

"Am avut această discuţie: PSD şi nici UDMR nu dorim să avem o înţelegere şi un proiect politic în acest moment", a afirmat Ciolacu la Parlament, întrebat pe această temă.

UPDATE: Premierul Ludovic Orban prezintă concluziile întâlnirii Biroului Politic Național al PNL.

Declarațiile premierului Ludovic Orban:

- Le-am cerut tuturor parlamentarilor PNL să fie prezenți în plenul Parlamentului și să voteze împotriva moțiunii de cenzură.

- Am mandat conducerile grupurilor parlamentare liberale din cele două camere să poarte negocieri cu grupurile parlamentare, dar și cu parlamentari individual, pentru a-i convinge pe acești parlamentari că este extrem de benefic pentru România ca sistemul alegerilor primarilor în două tururi să fie votat, astfel încât să nu voteze moțiunea de cenzură.

- Biroul Politic Național a adoptat două decizii importante: prima a fost aceea ca președinții filialelor județene, acolo unde nu există candidați care să rezulte din sondajele de opinie că au șansa de a câștiga, să-și asume candidatura.

- De asemenea, a doua decizie a fost aceea ca, în alegerile locale, PNL să nu primească vreun candidat la funcția de primar niciun primar din PSD.

- PNL își menține bătălia cu PSD, am stabilit ca obiective susținerea, în dezbaterea parlamentară, a două proiecte de acte normative care fac parte din obiectivele înscrise în programul de guvernare.

- În acest moment, nu există un număr suficient de parlamentari astfel încât să asigure reușita moțiunii ce cenzură.

- Dacă este să se ajungă la ancipitate, acest lucru nu se va întâmpla cu participarea PNL. Sigur, că se poate ajunge în această situație. În ceea ce ne privește pe noi, prioritatea este realizarea obiectivelor din programul de guvernare.

UPDATE. Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că PNL și PSD negociază o variantă de compromis pentru ambele partide. Astfel, PSD ar urma să nu voteze un nou Guvern, respectiv să lase moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Orban să pice. PSD ar urma să primească, în urma acestui troc politic, organizarea alegerilor locale într-un singur tur, în timp ce PNL ar obține alegeri generale anticipate în iunie. 

Conform calendarului actual, anunțat de Executiv, cele mai probabile date pentru alegeri ar fi 7 iunie pentru cele locale și 21 iunie pentru cele parlamentare, în cazul în care Guvernul nu va opta pentru suprapunerea celor două scrutinuri. 

În cazul în care alegerile locale vor avea loc simultan cu cele parlamentare, atunci ambele partide și-ar putea pune primarii să candideze și la Camera Deputaților și la Senat pentru a profita la maximum de capitalul lor de imagine.

 

PSD și UDMR vor alegeri locale într-un singur tur

 

Plenul Parlamentului se reuneşte, luni, de la oras 14:00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură depusă de PSD, în urma angajării răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Data dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură vor fi stabilite într-o şedinţă ulterioare a Birourilor permanente ale camerelor. Potrivit unor surse de la Guvern, moţiunea ar putea fi votată fie joi, 6 februarie, fie săptămâna viitoare.

Parlamentarii PSD și UDMR acuză Guvernul că a modificat legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Totodată, social democrații susțin că premierul Orban vrea privatizarea sistemului de sănătate.

Puteţi descărca de aici textul integral al moţiunii de cenzură, în format PDF.

 

Ce şanse are PSD să dea jos Guvernul Orban prin moţiune de cenzură

 

Pentru a trece moţiunea este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari iar matematic, PSD mai are nevoie doar de câteva voturi. PSD și UDMR împreună, au 228 de parlamentari, dar se bazează și pe sprijinul a patru deputați din tabăra lui Teodor Meleşcanu.

La polul opus, PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au anunțat că nu vor vota schimbarea premierului Ludovic Orban. Însă toate aceste partide nu au decât 209 voturi.

Diferența o vor face parlamentarii minorităților naționale și independenții. Data dezbaterii şi votului în cazul moţiunii de cenzură va fi stabilită într-o şedinţă a Birourilor permanente.

 

Ce se întâmplă dacă moţiunea va fi votată

 

Odată cu demiterea Guvernului, s-ar deschide calea spre alegeri anticipate, pe care atât liberalii, cât și președintele Klaus Iohannis și le doresc. Dacă moțiunea nu va trece, PSD a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

 

Pe câte voturi pentru moţiune poate conta PSD în acest moment

 

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 198 de parlamentari şi UDMR - 30, în total fiind 228 parlamentari care ar vota pentru. În 16 ianuarie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea sa va vota moţiunea de cenzură, dacă Guvernul Ludovic Orban îşi va angaja răspunderea în parlament în privinţa alegerii primarul în două tururi de scrutin.

După depunerea moţiunii de cenzură urmează ca Birourile permanente reunite să se întrunească să stabilească calendarul dezbaterii. Potrivit regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
PSD a depus moţiunea de cenzură. Surse: Mai este nevoie de 1 vot pentru demiterea Guvernului
PSD a depus moţiunea de cenzură. Surse: Mai este nevoie de 1 vot pentru demiterea Guvernului

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban a fost depusă astăzi de PSD, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Președintele interimar al PSD: Mâine dimineaţă depunem moţiune de cenzură
Președintele interimar al PSD: Mâine dimineaţă depunem moţiune de cenzură

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi depusă joi dimineaţă, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedinte interimar al PSD.

Liderul deputaţilor PSD: ”Vineri va trebui depusă această moţiune de cenzură”
Liderul deputaţilor PSD: ”Vineri va trebui depusă această moţiune de cenzură”

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că vineri va trebui depusă moţiunea de cenzură, după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Liderul interimar al PSD: Părerea noastră e că va trece această moţiune de cenzură
Liderul interimar al PSD: Părerea noastră e că va trece această moţiune de cenzură

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, luni, că, deși matematic, social-democrații nu au numărul de voturi, moțiunea de cenzură va trece.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.