Misterul ascuns de mii de ani in mormantul lui Tutankhamon. "Sunt 90% sanse sa existe in spatele zidurilor"
Egiptul a descoperit o serie de indicii noi, care par sa ateste faptul ca o camera mortuara secreta, despre care unii arheologi afirma ca ar fi mormantul reginei egiptene Nefertiti, se afla in spatele mormantului faraonului Tutankhamon, scrie News.ro.
In presa internationala exista un interes urias pentru regina Nefertiti, care a murit in secolul al XIV-lea i.e.n., despre care se spune ca ar fi fost mama vitrega a faraonului Tutankhamon, iar identificarea mormantului ei ar reprezenta una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului.
In urma unor scanari realizate in noiembrie in mormantul celebrului faraon, in noiembrie 2015, cercetatorii au descoperit doua spatii goale in spatele unui perete al camerei mortuare.
”Scanarile arata ca acolo exista lucruri diferite in spatele zidurilor. Sunt materiale diferite, care ar putea fi metalice, ar putea fi organice”, a adaugat ministrul egiptean.
Mamdouh Eldamaty a spus in luna noiembrie ca exista 90% sanse sa ”existe ceva” in spatele zidurilor din camera mortuara a faraonului Tutankhamon, dupa o prima scanare cu unde radio, ale carei rezultate au fost expediate in Japonia pentru a fi analizate.
O noua scanare, mai avansata, va fi realizata la sfarsitul acestei luni, de o echipa internationala de cercetatori, pentru a verifica daca acele spatii libere alcatuiesc intr-adevar niste camere.
Abia atunci, spune ministrul Damaty, se va putea analiza posibilitatea de a patrunde in acele incaperi.
”Putem spune cu un grad de siguranta de peste 90% ca acele incaperi sunt intr-adevar acolo. Insa nu vom trece niciodata la pasul urmator pana cand nu vom fi siguri 100%”, a spus ministrul egiptean.
Egiptologul britanic Nicholas Reeves, care coordoneaza cercetarile, crede ca mausoleul lui Tutankhamon a fost ocupat initial de Nefertiti si ca trupul neinsufletit al reginei isi doarme somnul de veci in spatele unui zid despartitor.
Descoperirea mormantului lui Nefertiti, al carei bust, vechi de 3.300 de ani, este expus la Berlin, ar aduce informatii noi despre o perioada invaluita in mister din trecutul Egiptului Antic.