Ministrul ungar de Externe vine luni in vizita oficiala in Romania

03-03-2013 16:13

Janos Martonyi, Titus Corlatean

Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, va face luni si marti o vizita oficiala in Romania, la invitatia omologul Titus Corlatean, cu care va discuta inclusiv despre protectia minoritatilor nationale.

"Vizita se inscrie in continuitatea dialogului politico-diplomatic intre cele doua state si completeaza demersurile recente, convenite in cadrul discutiei telefonice dintre cei doi ministri ai afacerilor externe, din 7 februarie", precizeaza un comunicat MAE.

In cadrul consultarilor, vor fi evaluate stadiul si prioritatile de cooperare in cadrul Parteneriatului Strategic romano-ungar. Vor fi discutate modalitatile concrete de avansare a proiectelor bilaterale comune, inclusiv cele vizand protectia persoanelor apartinand minoritatilor nationale din cele doua state.

De asemenea, potrivit comunicatului mentionat, vor fi examinate perspectivele dinamizarii in continuare a relatiilor economice bilaterale, in cadrul carora s-au inregistrat, anul trecut, peste 7 miliarde de euro schimburi comerciale, plasandu-se astfel pe locul 3 in ansamblul schimburilor comerciale ale Romaniei.

"In viziunea partii romane, vizita va oferi cadrul necesar abordarii aspectelor relevante pentru fiecare dintre cele doua parti, in baza unui dialog deschis si in spiritul principiului bunei vecinatati", afirma comunicatul MAE.

Cei doi ministri vor participa luni dupa-amiaza la o conferinta de marcare a aniversarii a 10 ani de la semnarea declaratiei privind parteneriatul strategic romano-ungar, pe 29 noiembrie 2002. Evenimentul isi propune sa evalueze rezultatele remarcabile ale Parteneriatului Strategic si contributia sa la reconcilierea si consolidarea relatiilor dintre cele doua state vecine, mai precizeaza MAE.

Vizita in Romania a ministrului ungar de Externe are loc intr-o perioada in care politicieni din ambele tari au fost implicati, prin declaratii, in ceea ce presa a numit "scandalul steagurilor secuiesti".

De asemenea, la sfarsitul saptamanii, in 10 martie, este programata la Targu Mures o manifestatie pro-autonomia Tinutului Secuiesc.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Stirile PRO TV
Știrile PRO TV # 19.00 – 18 Ianuarie 2021

43:16
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26