Mihai Tudose și Liviu Pop, afirmații contradictorii pe tema manualelor școlare

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 23 Noiembrie 2017 13:06
Categorie: Politic
Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a afirmat, joi, că 2017 este primul din „ultimii mulți ani” când manualele au ajuns la timp în școli. Pe de altă parte, ministrul Educației, Liviu Pop, susține că sunt județe în care elevii n-au primit cărțile școlare la timp.

„Aţi vorbit despre haosul din Educaţie. Vă reamintesc că acesta e primul an din mulţi ultimi ani când manualele şcolare au fost la timp, la începutul şcolii. Nu au mai învăţat după fiţuici, ca pe vremea dumneavoastră. În al doilea rând, am finalizat construcţia a 46 de grădiniţe, 24 de şcoli. Ăla de clasa a cincea (manualul - n. red.), pentru dumneavoastră vi-l dăm personal. Dacă acolo sunteţi, e în regulă”, a declarat Mihai Tudose în plenul Parlamentului, unde se dezbate moțiunea PNL împotriva Cabinetului său, informează News.ro.

Pe de altă parte, ministrul Educației a afirmat, în cadrul unui eveniment, că au existat județe în care editurile nu au transmis la timp manualele, informează Agerpres.

„Nu am aplicat încă sancțiunile pentru că sunt două edituri care în câteva județe nu au transmis la timp manualele. Sancțiunile de 0,5% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere se vor aplica în momentul în care vor ajunge manualele și vom vedea perioada de timp de la data pe care prin contract și-au asumat-o editurile, adică 17 noiembrie, până în momentul în care ajung aceste manuale în unitățile școlare. Din informațiile mele, săptămâna aceasta vor ajunge toate manualele și din partea celor două edituri care au avut un număr mai mic la anumite discipline, însă în momentul în care vom finaliza vom comunica public, așa cum am comunicat public și valoarea contractelor și tot ceea ce am plătit pentru aceste manuale de clasa a V-a", a precizat Liviu Pop.

Chiar și așa, el a subliniat că „situația e mai bună decât anul trecut.”

„Situația este mult mai bună față de anul trecut, față de acum doi ani sau față de acum cinci ani, în sensul în care manualele au ajuns într-un timp relativ scurt având în vedere licitația care a fost începută în luna martie a acestui an", a precizat ministrul Educației.

Întrebat dacă nu este o risipă faptul că o parte dintre manuale nu au ajuns la elevi de la începutul anului școlar, ministrul a susținut că acestea vor putea fi folosite și în anii următori, din prima zi de școală.

Nu e nicio risipă când vorbim de investiție în educație. Aceste manuale vor fi și anul viitor pentru copiii din clasa a V-a, la timp. Evident că durata de folosire a unui manual este de patru sau cinci ani de zile, în funcție de perioada în care au fost semnate contractele, fapt pentru care eu regret că nu am avut manualele la începutul anului școlar pentru toți copiii, și toate manualele. (...) Vestea bună e că de anul viitor toți copiii vor avea toate manualele la începutul anului școlar pe băncile școlii, iar în același timp toți părinții, elevii și profesorii vor decide ce manuale au nevoie", a mai spus ministrul Liviu Pop.

 Manualele de clasa a V-a încep să ajungă la elevi, după mai bine de o jumătate de semestru 

Dacă în Dâmbovița, Harghita și Suceava editurile nu au respectat termenul de livrare, în capitală cărțile sunt încă în depozit. Doar 4 angajați trebuie să sorteze 150 de mii de manuale și abia apoi acestea pot fi duse la școli, potrivit reporterilor Știrile ProTV.

Aproape 150 de mii de manuale au fost cumpărate pentru elevii de clasă a cincea din București. Toate sunt încă în depozitul inspectoratului școlar. Vor ajunge în școli abia la sfârșitul săptămânii pentru că până atunci trebuie sortate pe materii și edituri pentru fiecare școală.

Mihai Tudose Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres News.ro

Manualele de clasa a V-a nu au ajuns nici azi în toate școlile. Ministerul a plătit 13 milioane de lei
Manualele de clasa a V-a nu au ajuns nici azi în toate școlile. Ministerul a plătit 13 milioane de lei
Manualele de clasa a V-a ar urma să ajungă azi pe băncile elevilor. Mesajul lui Liviu Pop
Manualele de clasa a V-a ar urma să ajungă azi pe băncile elevilor. Mesajul lui Liviu Pop
Ministrul Pop anunţă
Ministrul Pop anunţă "competiţie de manuale şcolare", toate la aceeaşi editură
Noua lege a manualului schimbă regulile în şcoli şi licee. Cum vor învaţa elevii
Noua lege a manualului schimbă regulile în şcoli şi licee. Cum vor învaţa elevii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Toni Greblă
Toni Greblă: Probabil vom trimite la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu
Ponta, despre scandalul energetic: ALDE şi PSD au numit proşti şi hoţi
Corina Creţu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile europarlamentare
Băsescu: ”Oare cât de nepăsător, prost sau sabotor poate fi un ministru al energiei”
Primarul sectorului 1, acuzat că minte, după o poză pusă pe Facebook: ”Fake news pe față”
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu lideri ai PNL. Orban: "Am fost mai mulţi”
Raluca Turcan
PNL cere sesiune parlamentară extraordinară, pentru abrogarea ”ordonanței lăcomiei”
Klaus Iohannis, alături de liderii Europei, Merkel și Macron. Ceremonie în Germania
Guvernul aprobă înființarea orchestrei UE. Dăncilă: M-am implicat
Iohannis contestă legea care interzice organizarea de referendum în timpul europarlamentarelor
Ședință de Guvern. Se pregătesc noi reguli pentru firmele cu datorii și agricultori
Băsescu: Brexitul se amână până în 2020. S-a făcut primul pas pentru rămânerea UK în UE