Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Imnului: Să rămânem uniţi în jurul simbolurilor naţionale
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu ocazia Zilei Imnului Naţional, în care subliniază că este datoria noastră să cinstim cu onoare Imnul şi să rămânem uniţi în jurul simbolurilor naţionale.
"Este datoria noastră să-i onorăm pe toţi înaintaşii care s-au sacrificat pentru realizarea unităţii şi păstrarea identităţii şi demnităţii naţionale şi să cinstim cu onoare Imnul, expresie a celor mai pure sentimente patriotice ale poporului român. Dragi români, să rămânem uniţi în jurul simbolurilor naţionale şi să transmitem generaţiilor viitoare înaltele idealuri ale neamului românesc, aşa cum sunt surprinse în 'Deşteaptă-te române!'. La mulţi ani Imnului Naţional! La mulţi ani, România!", spune şeful statului în mesaj, potrivit Agerpres.
El afirmă că Ziua Imnului Naţional este un moment cu puternice semnificaţii pentru toţi românii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Imnul Naţional al României - "Deşteaptă-te române!" - este unul dintre simbolurile care definesc tradiţia, istoria şi credinţele naţiunii noastre şi reprezintă o expresie a redeşteptării naţionale, a mândriei şi a patriotismului, a libertăţii şi a unităţii neamului românesc. Versurile lui Andrei Mureşanu au căpătat în timp o încărcătură emoţională aparte şi au insuflat demnitate, patriotism şi curaj unor întregi generaţii în ultimii 173 de ani. Poporul român s-a identificat cu strigătul de luptă "Acum ori niciodată" în momente de răscruce din istoria noastră, precum manifestările de exprimare a identităţii naţionale a românilor de pretutindeni, care au culminat cu Unirea de la 1859, Războiul de Independenţă, Marea Unire de la 1918, cele două conflagraţii mondiale şi revolta anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987. Intonarea sa spontană în timpul Revoluţiei Române din decembrie 1989 a readus în actualitate mesajul peren al acestui vechi cântec al tuturor românilor, de unitate şi libertate, şi a fundamentat decizia de instituire a acestuia drept Imn Naţional al României", mai spune preşedintele Iohannis.
Ziua Imnului Naţional este sărbătorită joi prin ceremonii organizate în garnizoanele din ţară, în cadrul cărora va fi intonat imnul naţional al României şi va fi înălţat drapelul naţional, informează Ministerul Apărării.
La Bucureşti, ceremonia publică are loc în Piaţa Tricolorului, din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, începând cu ora 9:00.
Cu acest prilej, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale va susţine un spectacol.
Un eveniment similar se va desfăşura, de la aceeaşi oră, la sediul MApN.
Ceremoniile se vor desfăşura cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, precizează sursa citată.