Masura luata de DNA dupa ce Olguta Vasilescu si-a postat dosarul penal pe Facebook. "Vor fi luate masuri"

lia olguta vasilescu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost sesizat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) dupa ce primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a postat pe Facebook documente din dosarul in care a fost trimisa in judecata.

In acest dosar, Olguta Vasilescu este acuzata de luare de mita, spalare de bani si folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

"Pe adresa presedintelui CSM a venit ieri (luni, n.r) o sesizare din partea DNA privind postarea mai multor documente din cadrul dosarului Olgutei Vasilescu pe pagina personala de Facebook. Sesizarea este in lucru, urmand ca in cel mai scurt timp sa se ia masurile legale", a declarat, pentru News.ro, Cristina Lita, purtator de cuvant al CSM.

Potrivit unor surse judiciare, DNA a facut o sesizare si in 25 iulie, ca urmare a declaratiilor Olgutei Vasilescu dupa trimiterea sa in judecata, respectiv ca procurorii ar fi avut o conduita neadecvata si nelegala.

La sesizarea initiala, din 25 iulie, transmisa la CSM, DNA a adaugat luni si materialele publicate de primarul Craiovei pe pagina personala de Facebook, care ar putea reprezenta presiuni la adresa martorului denuntator. Surse judiciare au explicat pentru News.ro ca DNA a solicitat CSM sa verifice in ce masura este afectata independenta sistemului judiciar, ca urmare a actiunilor Liei Olguta Vasilescu.

Citește și
lia olguta vasilescu
Olguta Vasilescu, trimisa in judecata pentru luare de mita si spalare de bani. Cum ar fi disparut "donatii" de mii de euro
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Pe 30 iulie, Lia Olguta Vasilescu a postat pe Facebook peste 20 de pagini din stenograma unei inregistrari realizate de denuntatorul Petru Becheru, aflata la dosar.

"Mai jos aveti una dintre stenogramele din inregistrarea video efectuata de denuntatorul Petre Becheru si care vrea sa demonstreze ca am angrenat in «activitatea infractionala», aceea de varuire a fatadelor, functionarii primariei. Textul e mai amplu, deoarece discutia a durat doua ore. Am pus doar partea de final, care demonstreaza ca I. L. Caragiale n-a trait in epoca cea mai fasta pentru comedie. Aici functionarii incearca sa ii arate bunavointa de a se intampla ceva frumos si in orasul nostru. Becheru spune ca vrea contract. I se spune da. Ca vrea garantie a lucrarii. I spune ca se da, de mai multe ori i se spune ca i se da, dar el tot intervine si cere repetat. Daca vede ca legal nu e nicio problema, cere sa i se varuiasca si scara pe interior, sa i se schimbe usa, sa i se puna camere de luat vederi si sa se varuiasca si pentru spatiile comerciale de la parterul blocurilor. Totul, in incercarea disperata de a nu se mai face nimic si de a obtine probe pentru denunt. P.S. Observati si cum se poate «proba» o infractiune de spalare a banilor. La un moment dat, nervos dupa discutii de doua ore in care nu se ajungea la niciun rezultat si aparusera acuzatii cu DNA si infractiunea de spalare de bani, constructorul spune ca banii lui si-i spala el. La nervi, sub forma de gluma. Nu mai faceti glume! Unii le iau ca atare si te trimit in judecata... Halucinant!", a fost mesajul Liei Olguta Vasilescu pe Facebook, alaturat stenogramelor.

Discutia la care se refera primarul Craiovei a fost purtata la 4 aprilie 2014 intre denuntatorul Petru Becheru si directorul Recon, Marian Petcu.

"Becheru Petru (BP): Pai ce credeti ca se intampla in momentul in care noi ne vom ridica de la masa si contractul, sa zicem, ca nu e semnat? Va spun eu!
Petcu Marian (PM): Ce? Ia spuneti-mi!
BP: Tot serviciul de control la asociatii va fi la mine la usa de dimineata pana seara.
PM: Da, sa va intrebe: ba, de ce nu ai vrut sa nu facem si noi ... sa zugravim si noi fatada?
BP: Deci intelegeti ca pentru mine abia atuncea incepe bataia de cap?
PM: Cand o faceti sau cand nu o faceti?
BP: Nu, daca nu o facem lucrarea.
PM: Hai sa o facem, ce dracu stam aici...
BP: Asta spun si eu, hai sa o facem, sa fie bine. Dar, ce naibii, va invat eu sa invartiti bani aici, ca sa fiu explicit? Va invat eu sa invartiti? Aici se invart niste bani.
PM: Adica spui ca noi invartim bani aicea?
BP: Pai sunt niste bani de la sponsori care ajung la dvs.
PM: Lasa ca-i spal! Banii mei mi-i spal eu la firma la mine! Nu-ti fa griji dumneata. Stiu sa-i cheltuiesc, dau prime la muncitori si acuma, mai am o problema, sa nu va suparati ca trebuie sa plec. Azi se implinesc 20 de ani de cand este firma si pentru muncitorii si inginerii care de la 10 in sus am niste flori, trebuie sa ma duc sa le dau. Pleaca astia acasa", scrie intr-un fragment din stenogramele publicate de Lia Olguta Vasilescu pe Facebook.
 

Pe 31 iulie, primarul Craiovei a mai publicat o serie de stenograme din dosar. Mai precis, un proces-verbal din 7 martie 2016, care reda inregistrarea continutului convorbirii ambientale din 2 aprilie 2014, purtata intre denuntatorul Petru Ioan Becheru, Nicolae Teodor si Gabriel Pislea (inspector Serviciul Control Asociatii de Proprietari).
 

"Teodor Nicolae (TN): Pai da eu (neinteligibil) trebuie autorizatie.
Becheru Petru Ioan (BP): Pai da, trebuie autorizatie aicea, nu a fost autorizatie, trebuie facuta si fatada.
TN: Nu ma intereseaza ce faci. Deci nu ma intrebati pe mine cine are autorizatie, nu eu stabilesc. Ca nu stiu ce, ca imi place material deschis... de zilele Shakespeare, la prostiile ei (ale primarului, n.r.) din cap.
BP: Dar nu vor sa faca si fatada.
TN: Eu i-am spus sa faca prefectura si n-au bani. Mi-a spus chiar Olguta ca nu bani. Ca nu le face", se arata in stenogramele postate de Lia Olguta Vasilescu.
Primarul Craiovei a declarat, pe 19 iulie, la Antena 3, ca procurorul DNA care a instrumentat dosarul impotriva ei i-a cerut sa faca un denunt penal impotriva fostului primar din Sibiu, Klaus Iohannis. In replica, Administratia Prezidentiala a afirmat ca povestea lui Vasilescu este neverosimila, in conditiile in care ea il cunoaste pe Iohannis ”doar din fotografii”.

Lia Olguta Vasilescu a declarat ca cererea de a face un denunt impotriva fostului primar al Sibiului, Klaus Iohannis, a survenit atunci cand a fost chemata la DNA pentru a fi anuntata ca i se va pune sechestru pe avere. ”Mi s-a cerut sa fac denunturi impotriva altor primari ca sa poata incepe un nou dosar. Am refuzat categoric, nu ma intereseaza astfel de lucruri (...) E clar ca nu aveam ce sa caut intr-un denunt impotriva lui Iohannis”, a declarat primarul Craiovei.

Vasilescu a apreciat ca invitatia facuta de procurori a fost determinata de declaratii anterioare ale sale potrivit carora faptele pentru care este acuzata de catre DNA au fost facute si de catre alti primari, precum cei din Sibiu, Timisoara sau Cluj. ”Procurorul m-a intrebat daca vreau sa fac vreun denunt impotriva celorlalti primari sau chiar impotriva presedintelui Iohannis”, a afirmat Olguta Vasilescu.

Ea a precizat ca atat faptele sale, cat si cele ale primarilor de care a vorbit nu aveau elemente de ilegalitate. ”Mie mi se pare ca acest dosar urmareste altceva”, a incheiat Vasilescu.
Administratia Prezidentiala considera relatarea primaritei din Craiova ca neverosimila. ”Povestea doamnei Lia Olguta Vasilescu este neverosimila. Nu il cunoaste personal pe presedintele Romaniei, l-a vazut doar in fotografii. Doamna Vasilescu nu poate sa vehiculeze astfel de povesti”, se arata intr-un raspuns dat de Presedintie.

Lia Olguta Vasilescu sustine ca replica Administratiei Prezidentiale este rezultatul unei neintelegeri a declaratiei sale. ”Mi se pare ca eu vorbesc de mere, iar dumnealui de pere. Eu nu am spus ca il cunosc pe Klaus Iohannis. Eu am spus ca un procuror mi-a cerut sa fac un denunt, daca vreau, contra lui, avand in vedere spetele similare din cele doua dosare. Si am refuzat. Suficient de clar?”, a scris Vasilescu pe Facebook.
Lia Olguta Vasilescu a fost trimisa in judecata, pe 19 iulie, in stare de libertate, pentru patru fapte de luare de mita si cate doua fapte de spalare de bani si folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Procurorii DNA i-au mai trimis in judecata, sub control judiciar, pe Radu Cosmin Preda, la data faptelor administrator public al Craiovei, pe care il acuza de complicitate la luare de mita (doua infractiuni) si instigare la spalare de bani, precum si pe Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociatii nonprofit, acuzata de aceleasi infractiuni.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa faca diverse sponsorizari.

“In scopul obtinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.
Procurorii spun ca, in cadrul “donatiilor
”, Olguta Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitarii influentei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului sustinut de un artist strain. Acesti bani si alti 25.000 de euro, a caror provenienta nu a fost stabilita de anchetatori, ar fi fost dati in preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat intreaga suma staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.
 

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca Olguta Vasilescu a organizat in 2012, pentru sustinerea candidaturii sale la Primaria Craiovei, un concert al artistului Goran Bregovici. Costurile concertului si cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Olgutei Vasilescu, de un om de afaceri, ce urmarea sa incheie contracte cu Primaria Craiova.
 

Anchetatorii sustin ca, in acelasi context si in aceeasi calitate, Olguta Vasilescu si-ar fi folosit influenta pentru a obtine de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale cu imaginea sa si sloganuri de campanie electorala, in valoare de 44.241,96 de euro.
 

“Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguta in campania electorala, au fost realizate de o firma in baza unui contract fictiv incheiat cu societatea omului de afaceri, documentul avand ca obiect imprimarea de materiale promotionale. Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguta in scopul mentionat mai sus, cunoscand ca acestea provin din savarsirea unor infractiuni”, au mai scris procurorii in rechizitoriu.

Intr-un context, in anul 2014, Olguta Vasilescu ar fi pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, pentru si printr-o asociatie nonprofit, cu titlu de mita, suma totala de 568.291,37 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu.

“Oamenii de afaceri au acceptat solicitarile formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguta in considerarea atributiilor pe care aceasta le avea in calitate de primar, pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor. Referitor la banii pretinsi si primiti de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalti doi inculpati, din probele administrate a rezultat ca inculpata Popescu Elena Daniela, presedinte al asociatiei, in cunostinta de cauza, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunostea provenienta si modul real de obtinere a sumelor de bani intrate in contul asociatiei cu titlu de sponsorizari, a acceptat incheierea a patru contracte de sponsorizare”, au precizat procurorii.

Ulterior, in iunie 2014, Elena Daniela Popescu ar fi dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociatiei in contul unei societati comerciale, pentru a ascunde provenienta sumei, cunoscand ca provine din infractiunea de luare de mita.
Procurorii anticoruptie au pus sechestru asigurator pe sumele de bani, in lei sau valuta, aflate in conturi ale institutiilor bancare detinute de cei trei inculpati, precum si pe imobile ale lui Radu Preda si ale Elenei Popescu.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucuresti, procurorii cerand instantei sa mentina masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Lia Olguta Vasilescu a fost aleasa in 5 iunie pentru un nou mandat de primar al Craiovei. Ea este membru PSD din 2007, presedinte al organizatiei municipale PSD Craiova si vicepresedinte al PSD la nivel national.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Olguta Vasilescu: Mi s-a cerut sa fac un denunt impotriva lui Iohannis. Presedintia: Povestea este neverosimila
Olguta Vasilescu: Mi s-a cerut sa fac un denunt impotriva lui Iohannis. Presedintia: Povestea este neverosimila

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu a declarat, la un post tv, ca procurorul DNA care a instrumentat dosarul impotriva ei i-a cerut sa faca un denunt penal impotriva fostului primar din Sibiu, Klaus Iohannis.

Olguta Vasilescu, trimisa in judecata pentru luare de mita si spalare de bani. Cum ar fi disparut
Olguta Vasilescu, trimisa in judecata pentru luare de mita si spalare de bani. Cum ar fi disparut "donatii" de mii de euro

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a primarului municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.