MAE: Michael Link, oficial al MAE german, in vizita joi la Bucuresti

12-07-2012 13:50


Andrei Marga

Michael Link, ministru de stat in Ministerul german de Externe, face joi o vizita la Bucuresti, unde are intalniri cu seful diplomatiei, Andrei Marga, precum si cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

"La 12 iulie va avea loc vizita la Bucuresti a ministrului de stat din Ministerul german de Externe, Michael Link. Acesta are programate intrevederi atat la Ministerul Afacerilor Externe, cu ministrul Andrei Marga si cu secretarul de stat Luminita Odobescu, cat si la Ministerul Afacerilor Europene, cu ministrul Leonard Orban", a anuntat, joi, Ovidiu Dranga, purtatorul de cuvant al MAE roman, intr-o conferinta de presa.

intrebat daca vizita oficialului german a fost stabilita dupa comunicatul de luni al cancelarului Angela Merkel vizand situatia politica din Romania, Dranga a mentionat ca "vizita face parte dintr-un program de consultari firesc intre ministerele celor doua tari".

"Agenda intrevederilor oaspetelui german la Ministerul Afacerilor Externe este concentrata pe cooperarea in Uniunea Europeana si pe principalele subiecte prezente pe agenda bilaterala (...) Vizita demnitarului german face parte dintr-un program de consultari convenit in mod natural pe parcursul acestui dialog firesc intre ministerele celor doua tari. Subiectele vor fi abordate in spiritul bunei colaborari si al dialogului dintre cele doua tari", a spus Dranga.

El a adaugat ca "relatiile bilaterale romano-germane sunt excelente si se bazeaza pe interesele comune in afacerile europene si politica externa, iar in ultimii ani au avut loc frecvente contacte la nivel inalt, iar vizitele la nivel de ministru de externe au loc anual".

Oficialul MAE roman a tinut sa aminteasca faptul ca "relatiile economice au cunoscut o dezvoltare substantiala in ultimii ani, R.F. Germania devenind primul partener economic al Romaniei, cu un volum al schimburilor comerciale bilaterale care a depasit la finele anului 2011 cifra de 17 miliarde euro, exporturile romanesti inregistrand o crestere de 30% fata de anul precedent".

Cancelarul Angela Merkel a subliniat ca va sprijini Uniunea Europeana, daca va fi cazul, sa "traga concluziile necesare" privind Romania, potrivit declaratiei, de luni, a lui Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al Guvernului german.

"Uniunea Europeana se sprijina pe idealuri comune: toate guvernele trebuie sa le respecte, inclusiv cel roman. Cancelarul a subliniat ca va sprijini Uniunea Europeana, daca este cazul, in a trage concluziile necesare. Acestea ar putea fi stabilite dupa discutiile planificate pentru aceasta saptamana cu premierul Victor Ponta", se arata in comunicatul de presa cu declaratia lui Seibert, publicat, luni, pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin.

Potrivit comunicatului, cancelarul Merkel a avut luni "o convorbire telefonica detaliata" cu presedintele roman Traian Basescu, iar "in centrul discutiei a fost desfasurarea evenimentelor politice interne din Romania"."Explicatiile presedintelui Basescu confirma ingrijorarile guvernului german. Cancelarul considera innacceptabil ca intr-o tara a Uniunii Europene sa fie lezate principiile de baza ale statului de drept", se mai arata in comunicatul lui Steffen Seibert.

Ambasada Germaniei la Bucuresti informa, joi, 5 iulie, ca Guvernul de la Berlin urmareste "cu atentie" evolutiile din politica interna a Romaniei.

"Guvernul Federal observa cu atentie recentele evolutii din politica interna a Romaniei si se asteapta ca partidele si institutiile politice din Romania sa actioneze, bazandu-se pe principii democratice si ale statului de drept, chiar si in contextul acestei situatii tumultuoase. Acest fapt vizeaza, indeosebi, si respectarea independentei Curtii Constitutionale a Romaniei. Europa este o comunitate de valori care trebuie sa functioneze in litera legii, dar si in spirit democratic. Guvernul Federal nu ia pozitie referitor la afirmatii ale unor europarlamentari germani, independenti", a transmis Ambasada Germaniei la Bucuresti.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO