Victor Ponta: USL este dispusa sa corecteze orice deficiente democratice care ar fi depistate de UE

12-07-2012 12:54


Crin Antonescu si Victor Ponta

Premierul Victor Ponta afirma intr-un interviu acordat Financial Times ca ii va oferi asigurari presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca alianta USL este dispusa sa corecteze orice deficiente la capitolul democratie.

"Daca exista macar una dintre deciziile noastre care nu este conforma cu standardele europene, nu voi cere sase luni, un an sau ceva, ma intorc acasa si, daca este ceva care tine de responsabilitatea Guvernului, vom schimba imediat", a declarat Ponta in interviul acordat Financial Times, citat de Mediafax.

In interviul acordat inaintea intrevederilor cu oficiali europeni, Victor Ponta s-a declarat "socat" de criticile referitoare la actiunile lui si de comparatiile cu metode utilizate de partidul Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban.

"Am fost foarte preocupat in legatura cu reactiile din Europa si nu vreau sa le iau ca pe ceva ce nu as intelege. Am inteles aceste preocupari si am venit aici pentru a da asigurari ca statul de drept si ordinea constitutionala vor fi respectate, in pofida modalitatilor interne, uneori chiar balcanice, de rezolvare a disputelor politice", a spus Ponta.

Premierul insista ca alianta USL va respecta conditiile acordului de imprumut stand-by de tip preventiv in valoare de 5,3 miliarde de euro acordat de FMI si UE.

"Am ajuns la guvernare in urma cu doua luni, am propus un program foarte clar de reforme ... pentru a avea crestere economica si am propus reforme structurale. Din pacate - iar acest lucru a condus la conflictul din Parlament - presedintele a actionat nu doar impotriva Guvernului, ci chiar si impotriva Parlamentului si am ajuns intr-un fel de blocaj politic", explica Ponta.

Premierul afirma ca Traian Basescu si-a depasit atributiile de presedinte, care ar fi relativ limitate conform Constitutiei Romaniei. Formatiuni din opozitie s-au alaturat coalitiei de guvernamant pentru initierea procedurii de suspendare si destituire a presedintelui, adauga Ponta.

"Basescu este o personalitate. Este un fost capitan de nava, deci nu are parteneri egali, are doar subordonati. Iar cand primul-ministru nu este din partidul lui, este aproape inevitabil sa avem aceste tensiuni. Basescu a vrut intotdeauna sa fie si sef al gvernului, ceea ce face aproape imposibila coabitarea", adauga Ponta.

De asemenea, Ponta a reiterat ca Basescu se afla in spatele recentelor acuzatii de plagiat la adresa lui privind teza de doctorat.
 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO