Noile măsuri de relaxare de la 15 iunie. Cine va mai fi obligat să stea în izolare după ce intră în țară

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că s-a decis ca din 15 iunie să se renunţe la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri, dând exemplul Austriei,Greciei şi Bulgariei.

Mecanismul de evaluare va fi stabilit de către Institutul Naţional de Sănătate Publică. 

”În cadrul CNSU am decis să propunem pentru HG reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare. O măsură extrem de importantă priveşte izolarea la domiciliu a persoanelor care vin din alte ţări. INSP va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a pandemiei în alte ţări şi se va acorda un indicator, coeficient pentru ultimele 14 zile. Toate care vor avea coeficient sub 5 vor intra la exceptarea măsurii de izolare”, a anunţat premierul.

Textul integral al hotărârii privind măsurile de relaxare de la 15 iunie se regăsește în GALERIA FOTO.

Acesta a explicat că se referă la ţări cu nivel redus de răspândire, cum ar fi Austria, Bulgaria, Grecia.

Citește și
bani
Ludovic Orban: Vom creşte pensiile cu cât este posibil din punct de vedere al realităţii economice
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cu aceleaşi ţări va fi reluat traficul aerian, monitorizarea urmând a se face la 14 zile.

De asemenea, premierul a explicat că se vor deschide mall-urile şi vor fi permise grupuri de câte 6 persoane, nu grupuri de 3 cum era până în prezent.

”CNSU propune reluarea activităţii economice în mall-uri. Vom păstra interdicţia privitoare la cinematografe, restaurante din cadrul mall-urilor. Cele de pe terase vor fi permise. Acele săli de jocuri care există în mall se vor menţine interdicţiile”, a mai precizat premierul, potrivit News.ro.

Acesta a explicat, de asemenea, că se va relua activitatea de tratament balnear.

Orban a precizat că se vor deschide grădiniţele, creşele şi after-school-urile, dar recomandarea este de a se găsi soluţii pentru supravegherea copiilor în familie.

”Recomandarea e să găsească soluţii în cadrul familial, dar dacă nu există, permitem în condiţii extrem de stricte redeschiderea grădiniţelor, after-school”, a mai explicat premierul.

”Se va permite creşterea numărului de persoane de la trei la şase, inclusiv pentru activităţile sportive şi recreative din aer liber pentru o gamă largă de activităţi sportive şi recreative. Se permite reluarea activităţilor pentru jocurile de noroc, Loteria, casele de pariuri care prezintă un risc epidemiologic relativ scăzut”, a adăugat Orban.

De asemenea, premierul a anunţat că se reia activitatea în piscine exterioare, de la 15 iunie.

Textul integral al Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă:

 

Art.1 Se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

(2) Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare prevăzută la alin. (1), dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

(3) Persoanele care, fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Art.2 Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activităţi medicale.

Art.3 Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Art.4 (1) Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane.

(2) Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Art.5 Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.

Art.6 Se pot relua zborurile către şi din ţările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Art.7 (1) Se reiau activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.

(2) În interiorul centrelor comerciale prevăzute la alin. (1), nu se permite:

a) activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepţia celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă.

b) exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.

Art.8 Se instituie obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcţiuni de cazare, precum şi activităţi de lucru în birouri cu spaţii comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al ministrului sănătăţi.

Art.9 Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, în baza căruia îşi pot desfăşura activităţile.

Art.10 Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

Art.11 Se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării, al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale.

Art.12 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
PSD nu mai vrea stare de alertă ca până acum. Ce îi transmite Ciolacu lui Orban
PSD nu mai vrea stare de alertă ca până acum. Ce îi transmite Ciolacu lui Orban

Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu pune condiții pentru votarea în Parlament a prelungiri stării de alertă în România. El afirmă că ”este exclus” ca social-democrații să mai fie de acord cu un proiect la fel ca cel de acum o lună.

Ludovic Orban: Vom creşte pensiile cu cât este posibil din punct de vedere al realităţii economice
Ludovic Orban: Vom creşte pensiile cu cât este posibil din punct de vedere al realităţii economice

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va creşte pensiile "cu cât este posibil, în funcţie de realităţile economice", pe bază de "analize, de date, de prognoze serioase".

Orban, despre cazurile de infectare cu coronavirus la elevi: Nu se datorează interacţiunii de la şcoală
Orban, despre cazurile de infectare cu coronavirus la elevi: Nu se datorează interacţiunii de la şcoală

Premierul Ludovic Orban afirmă că este convins că acele cazuri de infectare cu coronavirus la elevi care făceau pregătire pentru examene în şcoli din Iaşi şi Suceava "nu se datorează interacţiunii de la şcoală".

VIDEO. Orban, ”expert” în șantiere navale. Lista enunțată de premier în Brăila
VIDEO. Orban, ”expert” în șantiere navale. Lista enunțată de premier în Brăila

Şantierele navale reprezintă o componentă "extrem" de importantă a economiei româneşti, a declarat miercuri, la Brăila, premierul Ludovic Orban.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.