Premierul Tudose, despre zvonul ca s-ar fi certat deja cu Dragnea: "Daca trebuie cumva, o sa ne certam, ca sa validam stirea"

×
Codul embed a fost copiat

Dupa ce a pus pe jar mediul de afaceri din Romania, alianta PSD- ALDE face un pas inapoi in privinta masurilor fiscale, propuse in noul program de guvernare.

Premierul Mihai Tudose anunta ca nu va pune in aplicare nicio prevedere, daca in urma simularilor reiese ca acestea ar putea produce efecte negative asupra economiei.

Tudose a tinut sa precizeze si ca pozitia sa nu a dus la un conflict cu Liviu Dragnea, asa cum s-a speculat.

"Tot ceea ce a creat aceasta emotie cu suprataxa, cu anumite masuri fiscale, am spus ca nu sunt de acord cu o implementare rapida fara simulare. Vom face toate simularile posibile. Daca se va dovedi ca exista si variante bune le vom aplica, daca simularile au ca rezultat faptul ca nu se pot aplica pentru ca fac mai mult rau decat bine, nu vor fi aplicate".

Mihai Tudose a precizat ca i-a cerut deja ministrului de Finante sa evalueze efectele acestor masuri.

Citește și
impozit profit
Impozite mai mari pentru jumatate din firmele din Romania. Guvernul va schimba taxarea pe profit cu cea pe venituri
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Premierul a sustinut ca a avut mai multe discutii si cu Liviu Dragnea, dar a negat ca ar fi in conflict cu acesta.

Iar Dragnea pare sa ii dea dreptate: "Nu va fi niciun fel de masura aplicata abrupt decat dupa ce se vor face analize si simulari in detaliu. Daca printr-o masura care ar avea in vedere scoaterea la lumina a unor posibile transferuri de profit, daca prin acea masura firmele care actioneaza corect ar fi afectate, acea masura nu se va adopta, fiind vorba despre orice masuri. Daca si-au atins scopul dar creaza defectiuni in alta parte a economiei, acele masuri nu vor fi aplicate indiferent de forma despre care vorbim."

Liviu Dragnea sustine ca si in cadrul aliantei PSD ALDE lucrurile au fost lamurite. Asta dupa ce, potrivit unor surse politice, intre seful PSD si Calin Popescu Tariceanu aparuse o disputa pe tema impozitului pe cifra de afaceri.

Liviu Dragnea: "Cu taxa de solidaritate va fi facuta o analiza o simulare, discutii, si daca efectul gandit pozitiv in urma aplicarii acestei masuri nu se justifica nu va fi aplicata. Am spus foarte explicit ca este o abordare corecta, sunte cinstiti, deschisi, vom face analiza seriosa. Eu sper sa gasim modalitatea prin care toata lumea cinstita sa aiba de castigat, inclusiv bugetul de stat. Daca nu vom gasi aceasta modalitate, nu vom aplica masuri care sa faca rau".

Calin Popescu Tariceanu, presedintele ALDE: "Vom evita evident sa penalizam pe cei care suint corecti numai pentru a rezolva problema. Nu o sa ajungem in aceasta situatie. Oricum aceste schimbari nu se vor adopta brusc."

Pasul inapoi facut de cei de la putere vine dupa ce masurile prevazute in noul program de guvernare au provocat un puternic val de ingrijorare in mediul de afaceri.

Consiliul Investitorilor Straini anunta intr-un comunicat ca transformari de o asemenea anvergura, anuntate intempestiv si fara suficiente detalii, pot avea un efect destabilizator asupra economiei. In plus, intentia Guvernului de a face o a doua revolutie a sistemului fiscal intr-o perioada de 6 luni, a creat panica printre companiile locale si straine.

Mediul de afaceri avertizeaza Guvernul ca predictibilitatea este esentiala pentru cresterea economica, iar politicile publice nu ar trebui adoptate fara studii de impact si consultari.

O pozitie similara a avut si ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell: "Transformari de o asemenea anvergura, anuntate intempestiv si fara suficiente detalii, pot avea un efect destabilizator asupra economiei si nu fac decât sa subrezeasca increderea investitorilor existenti sau potentiali, indiferent de originea lor.

Implementarea grabita a politicilor fiscale anuntate fara analize serioase, studii de impact sau consultari cu mediul de afaceri pot avea un efect negativ asupra tuturor companiilor din orice sector de activitate, fie ele mari sau mici."

Miercuri dimineata, Liviu Dragnea a infirmat zvonurile despre o ruptura cu Mihai Tudose, dar a recunoscut ca a stat de vorba 2 ore cu premierul, marti seara, dupa receptia organizata la ambasada SUA.

"Eu am avut o discutie foarte aplicata cu domnul Mihai Tudose si ieri si aseara in timpul unei receptii importante la ambasada, si dupa acea importanta receptie ne-am permis sa mai stam 2 ore de vorba, am vorbit si astazi, premierul nu a spus decat ceea ce a spus in ziua de investitura, ceea ce am spus si eu. Si eu am spus acelasi lucru. Nu cu scepticism in ceea ce priveste acele masuri, ci cu foarte mare grija, daca ele, printr-un mecanism care poate fi identificat, isi ating scopul. Daca isi ating scopul dar creeaza defectiuni in alta parte a economiei acele masuri nu vor fi aplicate, indiferent de forma despre care discutam." - a spus Dragnea.

Liderul PSD sustine ca, de fapt, "comunicarea" nu a fost buna in  ultima perioada.

"Au fost totusi niste zile agitate, si o zi foarte agitata ziua de joi, si comunicarea n-a fost foarte foarte buna, nici comunicarea noastra publica, dar lucrurile s-au lamurit. Este aceeasi abordare." - a afirmat Liviu Dragnea.

Reporter: Relatia cu premierul Tudose este una buna in acest moment?
Liviu Dragnea: "Da, din punctul meu de vedere da".
Reporter: Ieri la ambasada SUA nu ati comunicat foarte mult
Liviu Dragnea: "Daca stateam cu el de brat spunea ca il sufoc. Domnul Tudose a fost invitat sa stea dincolo de gard. Eu, ca de obicei la zile nationale, stau dupa gard. Este o traditie care cred ca nu trebuie rupta. Si, sigur, statea langa el, ca sa vad si eu personajele de pe scena. Am vorbit cat am putut, si eu si el, dupa care am plecat impreuna si cu vicepremierul si am stat de votrba 2 ore."

Pe de alta parte, presedintele PSD a declarat ca membrii Guvernului Tudose isi vor face singuri evaluarea activitatii, pentru ca acesta este "cel mai eficient mod" de a verifica propria activitate, lucru care a inceput deja, si este convins ca actualul Executiv "va functiona mai bine".

"Cred ca acest Guvern va functiona mai bine si, de altfel, a inceput deja (...) sa-si faca o evaluare foarte detaliata a situatiei exacte de la care pleaca. Au stabilit deja grupuri de lucru foarte bine articulate, cu grafice saptamanale, cu rapoarte saptamanale, pentru ca cel mai eficient mod e ca tu sa te evaluezi, nu sa te evalueze altcineva", a spus Dragnea.

Liderul PSD a afirmat ca va discuta si la partid despre activitatea Guvernului, insa "cei mai interesati" de acest subiect sunt ministrii si ei vor trebui sa se ocupe in primul rand de evaluare.

Dragnea a mai adaugat ca "nu este usor" de aplicat programul de guvernare.

Potrivit unor surse social-democrate, Guvernul va prezenta saptamanal o evaluare catre Liviu Dragnea.

Tudose neaga un conflict cu Dragnea pe tema programului de guvernare

La randul sau, premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, ca nu are un conflict cu Liviu Dragnea pe tema programului de guvernare si nu s-a certat cu el, asa cum a relatat presa.

Seful Executivului a reafirmat ca noile masuri din programul de guvernare, precum schimbarea taxarii, vor fi implementate doar dupa efectuarea unor simulari care sa demonstreze ca ele nu fac "mai mult rau".

"Am citit si eu stirea ca luni m-am certat cu domnul presedinte Dragnea. Luni nu am reusit sa vorbim. Dar, daca trebuie cumva, o sa ne certam ca sa va validam stirea. Nu am apucat sa ne certam inca, nici luni, nici ieri si nici azi", a spus Tudose.

El a precizat ca a avut o discutie "constructiva" cu Dragnea marti, dupa ce au participat la receptia oferita de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independentei, despre "cum sa aseze lucrurile pe linia de guvernare".

Intrebat despre posibila implementare a unor taxe, Tudose a afirmat ca se fac inca analize, iar modificari nu vor fi operate decât daca se demonstreaza prin simulari ca ele vor fi benefice.

"Daca vom vedea masuri care fac mai mult rau decat bine, nu le vom aplica. Daca sunt bine le introducem. Vom analiza introducerea de noi taxe daca pe simulare dau rezultate bune. (...) Vom face toate simularile posibile", a spus premierul.

El a precizat ca i-a cerut deja ministrului de Finante sa inceapa aceste evaluari.

Premierul a mai spus ca este "optimist" cu privire la implementarea programului de guvernare. "Nu sunt sceptic in ceea ce priveste programul de guvernare. Sunt optimist", a afirmat el.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Premierul Mihai Tudose i-a reangajat in Guvern pe secretarii de stat care au fost demisi de Sorin Grindeanu
Premierul Mihai Tudose i-a reangajat in Guvern pe secretarii de stat care au fost demisi de Sorin Grindeanu

Premierul Mihai Tudose a semnat, luni, deciziile de numire in Guvern a mai multor secretari si subsecretari de stat in Ministerul Dezvoltarii, care au fost demisi de Sorin Grindeanu inaintea motiunii de cenzura.

Impozite mai mari pentru jumatate din firmele din Romania. Guvernul va schimba taxarea pe profit cu cea pe venituri
Impozite mai mari pentru jumatate din firmele din Romania. Guvernul va schimba taxarea pe profit cu cea pe venituri

Jumatate dintre firmele din Romania vor plati impozite la stat mai mari in anul ce vine, daca Guvernul va impune taxarea companiilor dupa veniturile lor si nu dupa profit, cum se intampla in prezent.

CTP, despre noul Guvern:
CTP, despre noul Guvern: "Isi dau cu levierul in genunchi o data la 2 zile. PSD ar trebui dat in judecata pentru inselaciune"

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat pentru Stirile ProTV modul in care a fost schimbat programul de guvernare, dar si criticile aduse de presedintele Iohannis coalitiei aflate la putere.

New York Times: Liviu Dragnea a gasit un premier considerat
New York Times: Liviu Dragnea a gasit un premier considerat "maleabil, care-l va lasa sa conduca din culise"

Un fost ministru al Economiei, putin cunoscut si care a renuntat la doctorat in urma unor acuzatii de plagiat a fost confirmat in functia de nou premier al Romaniei, o decizie care-i dezamageste pe reformatori, scrie The New York Times.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.