Conventia PDL. Blaga, anuntat oficial presedinte al PDL, desi Udrea a contestat rezultatul votului

×
Codul embed a fost copiat

Vasile Blaga a fost anuntat oficial castigator al functiei de presedinte al PDL, el obtinand 2.344 voturi din totalul celor 4.567 valabil exprimate de delegatii la Conventie.

Elena Udrea a intrunit 2014 voturi, iar Monica Macovei - 209, potrivit rezultatelor prezentate de Mircea Toader.

Preşedintele Comisiei de numarare a voturilor, Mircea Toader, a prezentat de la tribuna Conventiei rezultatul turului 1 al alegerilor pentru functia de presedinte al partidului.

El a spus ca, dupa inchiderea votului, au fost exprimate 4615 voturi, valabil exprimate fiind 4567, iar anulate 48.

Desfasurarea Conventiei extraordinare a PDL:

Citește și
Vasile Blaga
Blaga: Voi fi un presedinte PDL care uneste, nu dezbina; nu mai candidez la alta Conventie
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

19.13 Vasile Blaga a fost anuntat oficial castigator al functiei de presedinte al PDL, el obtinand 2344 voturi din totalul celor 4567 valabil exprimate de delegatii la Conventie, in timp ce Elena Udrea a intrunit 2014 voturi, iar Monica Macovei - 209, potrivit rezultatelor prezentate de Mircea Toader.

19.05 Sustinatorii Elenei Udrea sunt nemultumiti de rezultatul votului, surse din tabara acestui candidat la sefia PDL sustinand ca exista o diferenta de 265 de voturi intre numarul de votanti anuntat initial si rezultate, informeaza Mediafax.

Potrivit acestor surse, au fost anuntate initial ca voteaza 4.359 de persoane, dar in urma votului au rezultat 4611.

Presedintele Comisiei de organizare a Conventiei Nationale a PDL, Ioan Balan, a anuntat in fata delegatilor ca un lider de motiune a depus o contestatie, aratand ca aceasta va fi solutionata in cel mai scurt timp.

Balan a precizat ulterior, pentru MEDIAFAX, ca Elena Udrea a depus contestatia si a cerut renumararea voturilor.

18.47 Elena Udrea contesta rezultatul alegerilor pentru sefia PDL. Ea sustine ca apar 200 de voturi in plus, care ar face diferenta intre organizarea unui eventual tur 2.

 

18.18 Rezultate finale, neconfirmate: Vasile Blaga - 2.350 voturi, Elena Udrea - 2.003 voturi

18.10 Rezultate dupa numararea a 95% din voturi: Vasile Blaga - 2.028 voturi, Elena Udrea - 1.750 voturi.

18.06 Potrivit unor surse din interiorul PDL, Vasile Blaga isi pastreaza functia de presedinte al partidului. Au mai ramas de numarat putine voturi, care nu mai pot influenta rezultatul final.

17.48 Surse din cadrul comisiei de numarare a voturilor: Blaga e castigator cu 57%, dupa numararea a 80% din buletinele de vot.

17.42 Dupa numararea a aproximativ 1.000 de voturi, Blaga ar avea un avans considerabil in fata Elenei Udrea, au dezvaluit surse din tabara actualului presedinte al PDL. Procentul delegatilor care l-au preferat pe Vasile Blaga s-ar ridica la 58%-60%.

17.32 Surse din taberele candidatilor cu cele mai multe sanse la sefia PDL - Vasile Blaga si Elena Udrea - au dezvaluit pentru Stirile ProTV ca mizeaza pe un rezultat strans intre cei doi, care ar putea duce la organizarea unui tur 2 pentru desemnarea presedintelui.

Votul delegatilor la Conventia Nationala a PDL pentru alegerea presedintelui partidului s-a incheiat, a anuntat deputatul Mircea Toader, seful comisiei de numarare a voturilor.

"Procedura de vot s-a încheiat, cine nu a votat, asta este viata, comisia de numarare incepe sa numere voturile", a anuntat Toader.

STIREA ESTE IN CURS DE ACTUALIZARE!

Udrea, despre delegati care nu se regasesc pe liste: Mi s-a spus ca s-a defectat calculatorul

Candidatul la sefia PDL Elena Udrea a declarat, sambata, in timp ce procesul de votare era in desfasurare, ca mai multi delegati nu au reusit sa voteze pentru ca nu se regasesc pe liste sau prenumele le-a fost trecut incorect, ea aratand ca organizatorii i-au transmis ca "s-a defectat calculatorul".

"Deocamdata nu e nicio explicatie, ca nu a mers calculatorul, am inteles, dar asta se intampla cand umbla pe calculator cei care nu au mai vazut instrumentul acesta pana acum. Mai sunt si alte situatii in care inteleg ca s-a gresit prenumele si, ca urmare, unii colegi nu au putut sa voteze. inteleg ca se doreste ca la final toti cei care au fost in situtia de a nu vota, desi sunt delegati, sa poata sa o faca pe liste separate", a spus Udrea despre situatia delegatilor care nu se regasesc pe liste.

Ea a precizat ca va merge sa vorbeasca cu organizatorii sa vada ce se intampla.

"Sunt foarte multi, iar la cum este competitia, la cum stau lucururile, este evident ca, daca vorbim de cateva sute de voturi, este important", a spus Udrea.

Intrebata cate cazuri sunt, ea a precizat ca numarul acestora se ridica la cateva zeci de delegati.

"Vreau sa verific in cate organizatii au fost astfel de probleme, delegati care nu se regasesc pe liste sau care au gasit prenume diferite de ale lor. Asta mi s-a spus, ca ieri s-a defectat calculatorul si ca listele, dintr-o eroare, nu sunt complete. (...) Daca de la fiecare organizatie iei 7-8 voturi, poti avea o eroare la vot de 500 de voturi, ceea ce foarte mult", a spus Elena Udrea.

Ea a evitat sa spuna daca formuleaza acuzatii organizatorilor sau daca va contesta rezultatul votului.

"Nu vreau sa spun asta, spun ca nu e in regula ca oameni care au dreptul sa voteze nu se regasesc. Daca este o greseala intentionata, asa cum cred ca este, sa fie remediata", a spus Udrea.

A inceput votul pentru alegerea presedintelui PDL

Delegatii la Conventia Nationala a PDL au inceput, sambata, votul pentru alegerea presedintelui partidului, dintre cei trei candidati inscrisi in cursa - Monica Macovei, Elena Udrea, Vasile Blaga.

Deputatul Mircea Toader, presedintele comisiei de numarare a voturilor, a facut de la tribuna Conventiei o prezentare a procedurilor de vot, mentionand ca delegatii nu pot vota fara carte de identitate sau pasaport si ca este interzisa fotografierea buletinului de vot.

Delegatii la Conventie aleg, pe langa presedintele PDL, presedintele Comisiei Nationale de Integritate, Statut si Litigii (C.N.I.S.L.) si presedintele Comisiei Nationale de Revizie si Control (C.N.R.C) ale partidului. Democrat-liberalii au primit trei buletine de vot, unul de culoare alba pentru alegerea presedintelui partidului, celelalte doua fiind colorate, portocaliu si albastru.

Pe buletinele de vot pentru alegerea presedintelui partidului sunt inscrise, in trei casete, numele candidatilor, in ordinea tragerii la sorti. Delegatii isi vor exprima optiunea lasand libera caseta in care este scris numele candidatului pe care vor sa-l aleaga si taindu-le pe celelalte doua.

Castigatorul este cel care obtine jumatate plus unu din numarul de voturi valabil exprimate, iar daca niciunul dintre candidati nu ia acest scor, va fi organizat al doilea tur de scrutin intre primii doi clasati.

Organizatorii au pregatit 15.000 de buletine de vot in eventualitatea turului doi, luand in considerare toate variantele, acestea fiind stampilate si semnate de cate un reprezentant al fiecarui candidat.

Delegatii voteaza in patru sectoare din sala Romexpo, in ordine alfabetica, fiind instalate 80 de cabine de vot si 24 de urne.

Procesele verbale vor fi introduse si in calculator, dar voturile vor fi numarate si in scris, reprezentanti ai celor trei candidati vor observa intreg procesul de vot si de numarare a voturilor, membrii Comisiei de organizare dorind astfel sa elimine suspiciunile de fraudare a alegerilor.

Stolojan: Il sustin pe Blaga pentru ca nu sta cu mana pe clanta de la usa PDL in caz ca nu il alegem

Eurodeputatul PDL Theodor Stolojan a declarat ca il sustine pe Vasile Blaga la presedintia partidului pentru ca acesta este cel mai capabil si loial dintre candidati si nu sta "cu mana pe clanta de la usa partidului" in caz ca nu va fi ales.

"Nu cred ca poate fi cineva in aceasta sala care sa puna la indoiala loialitatea domnului Blaga fata de PDL. Nu cred ca a simtit macar o data cineva din aceasta sala ca domnul Blaga sta cu mana pe clanta de la usa PDL si daca nu il alegem se mai gandeste dansul ce face. El a spus foarte limpede ca ceea ce alegem noi astazi este intotdeauna bun pentru dansul", a afirmat Stolojan, in discursul sau de la Conventia PDL.

El a adaugat ca pentru Blaga presedintia PDL nu este "un hobby politic" si "o ambitie de a fi".

"Pentru domnul Blaga, conducerea partidului nu e un hobby politic. Azi ma ocup de el si maine am eu alte treburi personale. Acesta este domnul Blaga. Eu nu cred ca PDL are astazi timp sa aleaga un presedinte care sa faca ucenicie la locul de munca. Avem nevoie de toti, de spiritul luptator al doamnei Udrea, de spiritul justitiar al doamnei Macovei. il sustin pe domnul Blaga pentru ca cea mai mare ambitie a dansului este de a face bine pentru PDL si prin el pentru Romania si nu ambitia de a fi", a spus Stolojan.

De asemenea, el a aratat ca nu are niciun dubiu privind capacitatea lui Blaga de a impune o viziune partidului.

"Si aici s-au spus multe. in campaniile din tara si din pacate si in presa «Domnul Blaga nu are viziune, e un bun organizator». Viziunile sunt in motiuni. Eu nu cred ca avem vreo viziune pe undeva, pe care nu o stim noi. si daca cititi onest motiunile, cele trei, veti vedea ca 95% din continutul lor vorbim de acelasi lucru. Sigur, unii au mai multa maiestrie la folosirea cuvintelor, dar noi nu vorbim acum de maiestria mediatica, de maiestria de a folosi cuvintele, discutam de cel care este cel mai capabil sa faca lucrurile sa se intample. si aici nu cred ca este cineva care vreun dubiu ca Vasile Blaga este cel care are aceasta capacitate", a argumentat europarlamentarul democrat-liberal.

Totodata, Stolojan a amintit ca Blaga a fost singurul care si-a asumat responsabilitatea conducerii PDL dupa lovitura de la alegerile locale din iunie 2012, cand Udrea, Macovei si nimeni altcineva nu a iesit in fata pentru aceasta raspundere.

"Unii dintre noi au insinuat ca as fi facut un targ cu domnul Blaga pentru nu stiu ce aranjamente in viitor. Nu e cazul, nu am facut nici atunci cand l-am sustinut pe domnul presedinte al nostru (Basescu n.r.), la vremea respectiva. Si nu fac asemenea targuri", a mai spus Stolojan.

Vasile Blaga - sinteza declaratiilor:

- Am guvernat intr-o perioada foarte grea, ne-am asumat masuri aspre, stiam ca vom plati si am platit. Spuneam ca daca nu gasim un just echilibru intre masurile pe care le luam si interesele partidului, o sa castigam batalia cu criza economica, si am casitgat-o, insa s-ar putea sa pierdem inimile romanilor, ceea ce s-a intamplat.

- A fost cel mai politizat an politic din istoria moderna a romanilor. Am pierdut 12 din cei 14 presedinti de Consilii judetene si 40% de primari.

- Un partid unit inseamna ca suntem unul langa altul, eu am demonstrat ca sunt omul care aduna nu dezbina. Voi fi presedintele unui PDL unit in care au loc toti. Obiectivul nostru este castigarea alegerilor din 2016 si participarea la guvernare pe usa din fata, nu pe usa din dos. Asa cum spun unii chiar in motiuni, ca ce pun este PSD-ul.

- Daca vorbim de valori, ia sa vedem cum stam cu dreptatea si libertatea. Oare de ce unii aveau dreptul sa declare ce voiau cand ii taia capul? Nu imi imputati mie guvernarea, eu am tacut 6 luni de zile pentru a nu fi interpretat sub nicio forma. Un partid puternic este acela care se bazeaza pe fiecare militant.

- In al treilea rand, PDL un partid al solutiilor. Am guvernat intr-o perioada grea, am luat masurile care le-am luat. Am reusit si cateva proiecte de modernizarea Romaniei. Numai ca un partid al solutiilor este acela care are solutii la toate probleme Romaniei, noi am facut o greseala pe care o face si USL-ul, din fericire. Odata ajuns la guvernare, guvernul a condus partidul, nu partidul guvernul, ceea ce nu trebuie sa se mai intample.

- N-am spus niciodata ca eu doresc o alianta imediat cu PNL-ul.

- Chiar tineti partidul de aici inainte inchis in discutie cu toti?

- Nu sunt de acord cu unii care spun ca nu exista dreapta romaneasca. Dreapta romaneasca este reprezentata de milioane de romani care isi castiga cinstit painea, care platesc impozite la stat cinstit, de romani care vor in schimb sa fie respectati de statul asta, un stat mai debirocratizat. Pentru oamenii astia am facut putin. Cum au raspuns ei? Nu au venit la vot pe 9 decembrie.

- Eu cred ca au vazut in fiecare viitorul partidului. Convingerea mea este ca dupa aceasta Conventie nu vor fi nici invinsi, nici invingatori. Invingator va fi Partidul Democrat Liberal. Partidul poate fi invins daca plecam de aici dezbinati, daca miraje politice, daca cantece de sirena, camere de hotel si mancaruri gratuite ne vor indeparta de la drumul nostru si ne vor scoate de la inimile romanilor. Mult noroc PDL-ului!

Elena Udrea: PDL are nevoie de un lider curajos; Eu pot sa ma lupt pentru PDL

Elena Udrea, care candideaza pentru sefia PDL, a declarat ca partidul "are nevoie de un lider curajos" si a aratat ca "mai rau decat ceea ce s-a intamplat pana acum este daca dupa Conventia de sambata nu se va intampla nimic".

"Am incredere ca nu ne-am adunat 5.000 de oameni sa plecam asa cum am venit. Mai rau decat ceea ce s-a intamplat pana acum este daca dupa Conventia de aici nu se va intampla nimic. De aceea, astazi, va cer sa facem echipa si sa construim pentru PDL un partid puternic capabil sa se lupte cu USL si sa se intoarca la guvernare", a spus Elena Udrea in discursul sustinut la Conventia partidului.

Ea a aratat ca PDL poate recastiga alegerile si poate sa se intoarca la guvernare, dar ca "este nevoie de o schimbare la varful partidului si de o schimbare de atitudine", opinand totodata ca in prezent trendul partidului "continua sa fie descendent".

"Este nevoie in fruntea partidului de lideri credibili si credibilitatea nu se masoara in sondaje, ci la vot, in fata electoratului, PDL are nevoie de un alt fel de leadership", a mai spus Elena Udrea, apreciind ca partidul a pierdut legatura intre varful si baza lui.

Elena Udrea a aratat, referindu-se la cei care au plecat din PDL, ca democrat-liberalii trebuie sa invete "lectia tradarii" pentru a nu o mai repeta niciodata.

"PDL are nevoie de un lider curajos, caruia sa nu-i pese de atacuri, care sa se poata lupta cu Ponta, Antonescu si cu Voiculescu. (...) Eu pot sa ma lupt pentru PDL", a adaugat Udrea.

Ea a mai spus ca este momentul ca PDL sa dea semnalul ca se poate reconstrui intr-un partid alternativa la actuala guvernare.

Elena Udrea a mai spus ca are un mare respect pentru Vasile Blaga, dar ca momentul Conventiei "este momentul adevarului pentru partid".

Udrea a fost sustinuta prin discursuri atat de Emil Boc, cat si de Teodor Palelologu, Gheorghe stefan si Florin Popescu.

Sinteza declaratiilor lui Emil Boc:

- Astazi suntem intr-o competitie interna, intre colegi. Gasim o solutie interna pentru partid pentru a recastiga guvernarea.

- Patru obiective am pentru a sustine un candidat. Sa facem o opozitie de fier, la baioneta, impotriva USL-ului. Sa ne recastigam electoratul de dreapta. Sa pastram parteneriatul cu Traian Basescu. Sa revenim la guvernare in 2012.

- Astazi nu facem opozitie in Romania, nu ne comportam ca un partid de opozitie. Timpul vine in defavoarea noastra.

Gheorghe Stefan:

- Fac un anunt important, nu voi candida la nicio functie de conducere in Biroul Permanent pentru ca peste o luna voi fi pensionar si, asa cum a spus si presedintele Traian Basescu, trebuie sa facem loc celor tineri.

- Elena Udrea este solutia corecta pentru acest partid. Este o luptatoare si am convingerea ca poate face o schimbare in acest partid.

- Un singur exemplu. La alegerile din 2009 toata suflarea cea vestita a USL-ului a fost la Roman, impotriva Elenei Udrea. Inseamna ca USL-ul simte un pericol, care este pericolul? Elena Udrea.

Sinteza declaratiilor Monicai Macovei:

- Vom fi votati numai daca electoratul va vedea ca partidul promoveaza oameni integri, care nu fac politica din oportunism, pentru a se capatui. Nu vom fi votati pentru vorbe, ci pentru fapte.

- Are PDL astazi o astfel de viziune? Eu ma indoiesc.

- Unu. Trebuie sa redevenim partidul oamenilor onesti, care nu fac blaturi. Prioritar este sa aparam Romania de abuzurile actualei puteri. pentru asta insa trebuie sa fim credibili, cinstiti.

- Doi. Va propunem sa redevenim marele partid al dreptei. Si va spun clar, nu ne aliem cu PNL, topit in alianta socialista. Si nici cu PSD, partid condus de un plagiator si corupti.

- Trei. Cel mai important este sa redeschidem partidul, sa-i atragem pe cei competenti si onesti.

- Propun aceasta motiune celor care vor sa ajungem la guvernare pe usa din fata, nu pe cea din dos. daca vreti sa schimbam ceva in partidul asta, in tara asta, este nevoie de intransigenta. Eu am dovedit ca duc pana la capat lucruile in care cred. Cuvantul meu are mare greutate si pe plan european. Eu nu mint ca Ponta, nu ma lepad de justitie ca Voiculescu.

- Eu sunt cosmarul lui Ponta, Nastase si Voiculescu.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- N-am venit ca sa sustin un candidat, am venit sa vad daca mai putem fi parteneri.

- Am mai primit invitatii si la alte partide politice, dar aici am venit cu dragoste, nu numai cu masina presedintelui Romaniei, am venit cu sufletul la voi.

- Poate va asteptati la un discurs in favoarea unui sau altuia dintre candidati, nu pentru asta am venit aici, optiunile mele sunt cunoscute, am venit sa vedem daca in continuare avem puncte comune care sa ne faca parteneri pentru viitor sau nu.

- Voi fi extrem de cinstit cu voi. Sunteti intr-un moment de cumpana al partidului.

- In momentul de fata nu exista o constructie politica pe partea dreapta a esicherului politic. Ca sa fim parteneri pe viitor vreau sa stiti obiectievel mele. Primul lucru este accelerarea procesului de integrare in Uniunea Europeana. Asta inseamna 3 lucruri esentiale: acces in spatiul Schenge, acces in eurozona si o economie competitiva.

- Al doilea obiectiv este legat de tineret. PDL pentru a-mi fi partener trebuie sa se bata pentru a asigura resursa pentru crearea de locuri de munca pentru tineri. Promovarea generatiei tinere in administratii. Dati-le o sansa.

- Un alt obiectiv fundamental pe care-l am ca sef al statului este acela de a crea conditii in tara ca Romania sa fie aparata in interiorul UE. Nu poti sa spui vreau in Schengen cand tu ai ministri cu dosare penale in instanta. Lupta mea nu este cu un ministru, ci cu un principiu, pe care voi la guvernare l-ati respectat.

- Anul 2011 a fost cel mai bun an din punct de vedere al absorbtiei fondurilor europene. Emil Boc a plecat de la guvernare cu un nivel de absorbtie de 11%.

- Aceste obiective interne, fie ca vorbim de legea sanatatiii, legea electorala, revizuirea Constitutiei, reorganizarea administrativa, sunt obiective pe care le-am inscris si in acordul de coabitare cu prim-ministrul Victor Ponta. Am nevoie de sprijinul dvs. politic pentru ca acest protocol sa devina realitate, pentru ca in mod cert exista in USL o opozitie pentru o revizuire a Constitutiei corecta, o corecta reorganizare administratiei, chiar o corecta lege a sanatatii. Acestea sunt obiectivele pentru care sunt gata sa fiu partener cu PDL-ul.

- Am pus tara deasupra interesului politic. Stiu ca asta nu va facut fericiti ca oameni politici. Ati avut de infruntat puncte de vedere ale mass-mediei, puncte de vedere ale oamenilor, care prin deformarea intelegerii actiunii guvernamentale a facut ca multora sa va fie greu. Vreau sa stiti ca ii apreciez pe cei care au stat in fata oamenilor sa le explice, iar Emil Boc este unul dintre acestia, pe care-l felicit.

- Asta ma face sa va spun ca aici a fost si motivul pentru care am spus 'da, voi reveni in politica, dar n-am spus da, voi reveni in PDL." Vreau sa stiti ca daca ati pierdut, ati pierdut pentru ca ati salvat tara intr-un moment de mare dificultate. Si vreau sa va demonstrez ca asa a fost si va demonstrez cu ce vedeti in jurul nostru. multe tari au fost lovite de criza in 2009-2010. Si asta pentru ca am avut curaj sa luam masuri dureroase.

- Va informez aici si stiti foarte bine ca tot ce spune un presedinte public se duce ca flama in cancelariile internationale. FMI a venit cu solutia iesirii din criza cu crestrea TVA-ului si a asicurarilor sociale. Am ajuns la concluzia ca era o solutie riscanta.Reteta Fondului ne-ar fi dus la mutarea poverii pe economie. Am luat masura cea mai grea si mai dureroasa, si nu am fost bucurosi. Proba ca am avut dreptate este ca masurile s-au luat in 2010 iar in 2011 Romania a revenit la crestere economica, si nu orice crestere, ci 2,2%.

- Va reprosez un singur lucru, ca nu ati obtinut mai multe puncte la legislative, macar daca faceati ce a facut Dan Diaconescu. El a dat impreisa ca se bate, in timp ce voi nu ati dat impresia ca va bateti. Asta este o observatie ca om care a vazut la televizor campania, chiar daca il sunam zilnic pe Traian Ungureanu sa-l intreb ce mai faceti.

- Dupa ce imi termin mandatul in 2014 obiectivul meu va fi construirea unei drepte puternice.

- A fost alianta din 2009 cu PSD-ul care a aparut pentru ca liberalii au refuzat categoric orice varianta de alinta daca nu le dam functia de prim-ministru. A fost imposibil pentru ca Tariceanu eliminase PDL-ul de la guvernare. Asa ca am fost nevoiti sa mergem cu PSD-ul in guvernare, un partid cu oameni harsaiti, cunoscatori ai administratiei locale si centrale. Nu puteam sa nu punem oameni experimentati: Radu Berceanu, Adriean Videanu. Aveam nevoie de echilibru in guvernare si impreuna cu Emil Boc am stabilit aceasta formula. Imediat ce am putut am inceput promovarea tinerilor in Guvern.

- Partidul a avut un ciclu de zece ani cu Petre Roman, un ciclu de 10 ani impartit intre Traian Basescu si Emil Boc, trebuie sa inceapa urmatorul ciclu, nu mai aveti timp, orice amanare va va costa. O spun ca om care iubeste partidul acesta.

- Am spus ca voi reveni in politica si voi reveni cu obiectivul 2016, construirea unei drepte puternice. Nu ma voi aseza in fruntea unui partid. Vreau sa fie clar pentru toti ca masa la care ma asez dupa ce imi termin mandatul o stabilesc eu si nimeni altcineva. Sper ca prin discursul meu v-am facut sa intelegeti ce a fost in guvernare si ca m-a durut cumplit ca unii si-au facut campanie cu mesajele Antenei 3.

- Astazi va doresc sa gasiti solutia corecta. La revedere.

Papahagi: PDL are nevoie de un medicament, de un antibiotic; medicamentul e Macovei

Democrat-liberalul Adrian Papahagi a declarat ca partidul are neveoie de un antibiotic, respectiv de un medicament, el aratand ca acest medicament este reprezentat, "fie ca ne placem fie ca nu ne place", de europarlamentarul Monica Macovei.

"Avem nevoie de un antibiotic, de un medicament. Ca ne place, ca nu ne place, acest medicament e Monica Macovei", a spus Adrian Papahagi, el luand cuvantul ca sustinator al motiunii Monicai Macovei.

Papahagi a criticat, totodata, motiunile Blaga si Udrea.

"Am fost surprins ca in 5 martie domnul Blaga declara, si citez din stirea Mediafax - «Mi se fare fireasca o alianta cu PNL». Mie nu mi se pare fireasca o alianta cu Ghise, Fenechiu, Chiuariu. (...) Totodata, am fost mirat sa citesc in motiunea doamnei Udrea, la pagina 11, ca PSD e un partid cu care dialogul politic e necesar. Eu nu cred ca e necesar acest dialog politic. Poate daca se reformeaza ca noi, poate daca devine un partid de reformisti", a spus Papahagi.

El le-a solicitat delegatilor sa fie reformisti si sa voteze cu Monica Macovei.

"Fiti reformistii mei! Votati pentru principalul cosmar al lui Nastase, Ponta, Antonescu,bineinteles, dupa Traian Basescu! Votati cu Monica Macovei! De ea se teme stanga, pe ea o respecta dreapta", a mai spus Papahagi.

Cristian Preda: Sefii PDL sunt ignorati de presa, iar unii tin sa se arate antipatici

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat ca formatiunea democrat-liberala nu arata prea bine in acest moment, avand o conducere in deruta, cu un BPN confiscat de trei-patru persoane, iar sefii partidului sunt ignorati de presa. "PDL nu arata prea bine. Partidul a pierdut intre locale si generale mai mult decat a pierdut din 1990 incoace orice alt partid", a spus Cristian Preda, care a luat cuvantul ca sustinator al motiunii Monicai Macovei.

Cristian Preda a adus in discutie dezertarile din PDL si a acuzat faptul ca actuala conducere a partidului este in deruta.

"Conducerea e in deruta. in unele cazuri reactia liderilor la greselile USL au venit la doua-trei zile. BPN e lent, a fost confiscat de trei-patru persoane care se pronunta pe orice subiect, uneori neinpirat si plictisitor", a spus Cristian Preda.

El a mai aratat ca sefii PDL sunt ignorati de catre jurnalisti.

"Sefii PDL sunt ignorati de presa. Unii tin sa se arate antipatici si continua sa apere ce nu poate fi aparat, trezind stupefactie in public. S-a cascat o prapastie intre felul in care judeca baza partidului si felul in care actioneaza varful partidului", a sustinut europralamentarul.

Cristian Preda a mai spus ca PDL trebuie sa isi asume rolul de partid de opozitie si nu sa faca cu ochiul puterii.

"Ne-am reunit pentru a gasi o solutie pentru PDL, dar si pentru tara, pentru ca tara ne-a trimis in opozitie, iar noi trebuie sa ne asumam acest rol, nu sa facem cu ochiul puterii. Sunt convins ca avem forta sa iesim din impas", a mentionat el.

Europarlamentarul a criticat, pe de alta parte, USL sustinand ca are un comportament clientelar, politizand cheltuirea banului public si risipind fondurile.

"USL este indiferenta fata de viata oamenilor simpli. Premierul nu s-a sfiit sa ia un avion privat ca sa ajunga la un meci in Anglia. Priviti atitudinea fata de Schengen a lui Corlatean - nu putem deci nu mai vrem. Puterea e aroganta. Priviti cum le vorbeste Andrei Marga marilor scriitori - in loc sa-i respecte, ii insulta. Suntem sub atacurile unei propagande care lucreaza ca si cum la guvernare am fi tot noi. Am platit pentru ce am facut, dar USL cere socoteala pentru a evita propria raspundere", a spus Cristian Preda.

El a mai spus ca USL vrea, prin revizuirea Constitutiei, sa satisfaca exigentele personale ale lui Victor Ponta si Crin Antonescu.

"Principala provocare a momentului e revizuirea Constitutiei. USL vrea satisfacerea exigentelor persoanale - Ponta la Consiliul European in locul actualului presedinte, Crin Antonescu - sa avem sef de stat decorativ care doarme pe el. Ar fi un regim croit pentru lideri", a sustinut Cristian Preda.

El a propus ca PDL sa sustina ideea unui referendum pentru Euro, aratand ca adoptarea Euro va trebui sa fie noul proiect national.

Preda a mai spus ca PDL trebuie sa desemneze un candidat la prezidentiale, dar a aratat ca, pana atunci, partidul trebuie sa-l apere pe Traian Basescu, despre care a aratat ca e singurul obstacol in fata "tavalugului neocomunist" din Parlament si din Guvern.

Paleologu, in sustinerea Elenei Udrea: Blaga e un om minunat, dar nu are lipici la public

Theodor Paleologu a aratat, in sustinerea Elenei Udrea la presedintia PDL, ca motiunea lui Vasile Blaga este "moartea lenta", cea a Monicai Macovei este "nuca in perete", iar cea a Elenei Udrea "ori la bal, ori la spital" si a spus ca Blaga nu are "lipici la public".

Paleologu si-a inceput discursul spunand ca astazi este ziua Sfantului Teodor si ii serbeaza ziua pentru ca "este sambata lui Teodor care a inventat coliva". El a felicitat-o pe Elena Udrea ca a avut curajul sa-l lase sa vorbeasca in sustinerea ei si a precizat ca nu are de gand sa o laude.

Paleologu a aratat ca Udrea este perfecta pentru rolul de "anti-Ponta" si ca el "garanteaza, asigura" ca, daca iese Blaga presedinte, la alegerile europarlamentare va aparea o lista concurenta care va trage PDL in jos, cu Neamtu, Ungureanu sau oricine altcineva.

"Eu nu am nimic cu Vasile Blaga, este un om minunat. il voi apara de cei care spun ca tradeaza (...) in schimb, chiar daca are toate calitatile umane, intelectuale - stie istoria imperiului Habsburgic -, din pacare nu are suficient lipici la public. Noua ne place cand tipa la noi in partid, dar in fata elelctoratului nu este suficient", a afirmat Paleologu.

El a mai aratat ca motiunea lui Blaga este "moartea lenta", deoarece partidul scade la fiecare confruntare electorala, motiunea "prietenilor" ar numi-o "nuca in perete". "Sunt alaturi de Elena Udrea pentru a ma asigura ca Monica Macovei si Cristian Preda va fi pe lista europarlamentarilor pe numarul 2, 3", a adaugat Paleologu.

El a spus ca motiunea Udrea este "ori la bal, ori la spital" si el o prefera in locul "moartei lente". "Voi vota Elena Udrea fara sa-i dau un cec in alb", a incheiat Paleologu.

Lupta pentru PDL

Trei persoane se lupta pentru sefia principalului partid din opozitie: Vasile Blaga, Elena Udrea si Monica Macovei.

Elena Udrea este sprijinita de fostul premier Emil Boc si Elena Basescu, dar si de parlamentarii Vasile Gherasim, presedintele PDL Cluj Daniel Buda, vicepresedintele PDL Alin Tise, deputatul Florin Popescu, liderul PDL Salaj Lucian Bode, Adrian Papahagi, Cristian Petrescu, deputatul Tinel Gheorghe, deputatul Adrian Gurzau.

De asemenea, Vasile Blaga se bazeaza pe sprijinul lui Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Dorin Florea, Radu F. Alexandru, Raluca Turcan, Andreea Paul, Traian Ungureanu si Radu Berceanu.

In schimb, din grupul Monica Macovei fac parte Cristian Preda, Sever Voinescu, Teodor Baconschi si Ionut Popescu.

Presedintele Traian Basescu participa la congresul PDL

PDL i-a transmis in 15 martie presedintelui Traian Basescu o invitatie pentru a participa la Conventia Nationala a partidului.

Actualul presedinte Vasile Blaga candideaza cu motiunea "Romania dreapta. Politica dincolo de lozinci", motiunea Elenei Udrea se intituleaza "Noul Partid Democrat Liberal. O noua Romanie", iar cea a Monicai Macovei se numeste "Reformistii".

Seful statului si-a facut publice, in mai multe randuri, opiniile despre situatia din formatiune precum si criticile la adresa lui Vasile Blaga. In cea mai recenta declaratie a sa referitoare la Vasile Blaga, Traian Basescu a spus despre actualul presedinte al partidului ca nu mai are potential de crestere.

"Eu tin la Blaga foarte mult, dar ii spun «Stop, pentru ca ingropi PDL, si nu as vrea sa il ingropi». Vasile nu mai are potential de crestere. Probabil potentialul lui s-a suprapus cu al meu, suntem si in aceeasi generatie", a spus seful statului, in 12 martie, conform Mediafax, care citeaza Digi24.

"Am vazut pozitiile domnului presedinte Traian Basescu, ma bucura ca a zis ca tine la mine si eu tin la domnia sa, pe de alta parte, soarta partidului va fi stabilita de cei 5.000 de delegati la Conventie. Ma voi supune votului lor. Lumea va vedea si va avea toate datele sa judece in cunostinta de cauza. Nu sunt proprietarul partidului, ci sunt in conducerea lui in acest moment", a replicat Blaga.

In emisiunea televizata din 12 martie, Traian Basescu a mai spus ca Elena Udrea poate fi o solutie pentru PDL, pentru ca are potential de crestere.

Presedintele a mai spus atunci ca si Monica Macovei poate insemna o solutie, daca demonstreaza ca ramane aproape de partid, ea fiind simbolul luptei anticoruptie.

Traian Basescu urmeaza sa vorbeasca primul la Conventia Nationala a PDL, dupa prezentarea mesajului video din partea presedintelui Partidului Popular European, Wilfried Martens.

Presedintele este singurul invitat din afara formatiunii, organizatorii considerand ca este o competitie interna a partidului.

Udrea, gata sa-si ajute colegii

Elena Udrea a declarat, joi seara, raspunzand unei intrebari, ca ii sprijina pe colegii din PDL care vor veni la Conventia din 23 martie si care ar vrea sa se cazeze la hotelurile sotului sau, aratand ca pana acum nu i-a solicitat nimeni acest lucru, nici gratis nici contra cost.

"Pana acum nu mi-a solicitat nimeni nici gratis nici contra cost. Dar spuneam de regula. De regula oamenii platesc, dar sigur ca la mine, daca suntem si colegi, reusesc sa obtina si pret de agentie, deci un discount. Dar astea sunt situatii rare, pentru ca partidul nu are des evenimente", le-a spus Elena Udrea ziaristilor.

Ea a facut aceata precizare dupa ce a fost intrebata daca o sa-i cazeze la hotelurile sotului sau pe delegatii care vor veni smbata la Conventia partidului.

"Pana acum am verificat, nu exista solicitari din partea colegilor, avem doar trei, cinci solicitari din partea celor de la Roman, colegii mei din colegiul din Roman si Ion Creanga, dar daca vor fi colegi care vor dori sa se cazeze, daca vor veni cu o seara inainte si vor dori sa se cazeze, cu mare drag ii sprijin. Dar numai sa ne contacteze", a precizat Elena Udrea.

Ea a aratat ca acestia pot fi sustinatori ai lui Vasile Blaga, nu numai ai sai.

"Pot fi sustinatorii declaratiei domnului Blaga, suntem colegi, nu se pune problema si sigur, eu nu fac o afacere din cazarea colegilor, sa dau o mana de ajutor. Acum presupun ca organizatia se descurca sa achite si costurile de cazare, asa cum stiu ca se platesc costurile de transport. Spre exemplu, transportul este asigurat de presedintii de organizatii. Deci toti cei care au nevoie de o mana de ajutor, suntem colegi evident ca sprijin cu drag, daca vor sa se cazeze in Bucuresti si nu gasesc in alta parte", a mai spus Elena Udrea.

Liderul PDL Cluj spune ca delegatii filialei la Conventia Nationala vor vota cum vor dori

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a declarat, joi, ca delegatii filialei la Conventia Nationala a partidului vor vota cum vor dori pentru functia de presedinte al formatiunii, afirmand ca el si-a "exprimat optiunea" pentru Elena Udrea.

"Eu, personal, mi-am exprimat optiunea pentru Elena Udrea pentru functia de presedinte al partidului", a spus Buda. El a afirmat ca va candida pentru functia de presedinte al Comisiei de integritate, statut, etica si litigii a PDL, pe care o conduce si in prezent.

"La Conventie se aleg numai presedintele partidului si presedintii unor comisii", a spus Buda.

PDL Cluj va avea 180 de delegati la Conventia Nationala de sambata, printre care se numara si fostul lider al partidului Emil Boc.

Udrea: Ma astept ca presedintele Basescu sa vina sambata la Conventia PDL

Elena Udrea a declarat, joi seara, ca se asteapta ca presedintele Traian Basescu sa vina, sambata, la conventia PDL la care se va alege noul presedinte al partidului. "Da. Credem ca va veni. Si cu totii, toti cei care participa, tot partidul il asteapta pe Traian Basescu la conventie in calitate de invitat".

Elena Udrea a facut aceste precizari la intrebarile ziaristilor dupa ce a prezentat in fata democrat-liberalilor din organizatia Bucuresti motiunea acesteia pentru sefia PDL "Noul PDL. O noua Romanie".

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Monica Macovei s-a inscris in cursa pentru sefia PDL:
Monica Macovei s-a inscris in cursa pentru sefia PDL: "Atuul meu principal este credibilitatea"

Cu sustinerea a peste 400 de membri, Monica Macovei s-a inscris, vineri, oficial, in cursa pentru presedintia PDL.

Blaga: Voi fi un presedinte PDL care uneste, nu dezbina; nu mai candidez la alta Conventie
Blaga: Voi fi un presedinte PDL care uneste, nu dezbina; nu mai candidez la alta Conventie

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, dupa depunerea motiunii sale, "Romania dreapta - Politica lipsita de lozinci", cu care candideaza pentru un nou mandat in fruntea PDL, ca a fost si va fi un presedinte care uneste si nu dezbina.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.