Basescu: Ar fi cea mai mare lasitate sa demisionez, ar fi finalizarea cu succes a loviturii de stat

05-08-2012 18:17

Basescu: Ar fi cea mai mare lasitate sa demisionez...
Declaratia de presa a lui Traian Basescu...

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, duminica, ca nu intentioneaza sa demisioneze deoarece aceasta ar fi "cea mai mare lasitate" si ar duce la "finalizarea cu succes a loviturii de stat" data de USL.

"M-am gandit si ar fi cea mai mare lasitate. V-am mai spus ca presedintii nu abdica, nici nu pot si demisia mea ar fi atingerea obiectivului celor care au dat lovitura de stat si nu vreau sa isi atinga obiectivul. Daca va spune Curtea Constitutionala altfel, foarte bine, imi voi scoate palaria, imi iau bocceluta si am plecat ca am o meserie, stiu ce sa fac. Dar altfel ar fi ridicol ca eu insumi prin atitudine, prin actiunea mea sa duc la finalizarea cu succes a loviturii de stat", a declarat Basescu, duminica seara, intr-o conferinta la sediul sau de campanie.

De asemenea, el a aratat ca, fiind suspendat, nu poate demisiona dintr-o functie pe care nu o are.

"Mai mult decat atat, ca presedinte suspendat legal, nu pot demisiona dintr-o functie pe care nu o am in momentul de fata, cea de presedinte", a spus el.

Totodata, Basescu a mai amintit ca va demisiona in eventualitatea revenirii sale la Palatul Cotroceni, in conditiile in care USL va accepta conditiile sale: revizuirea Constitutiei cu reducerea mandatului presedintelui la patru ani, Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

Sinteza declaratiilor:

- Cei care informeaza opinia publica si Guvernul Romaniei sa citeasca legile.

- Vreau sa stiti ca din punct de vedere electoral s-au creat legi pentru fiecare tip de alegeri... Alegerile prezidentiale au si ele o lege a lor. Pentru cazul de fata - destituirea presedintelui - trebuie sa mai citeasca doua legi: Legea Referendumului si "mama legilor" - Constituatia.

- Ce ne spune Constitutia, "mama legilor"?... La art. 81, alin. 2, cu privire la alegerea presedintelui Romaniei: este declarat castigator candidatul care a intrunit 50+1% din votul celor inscrisi in listele electorale.

- Daca asa se alege, asa se si destituie. Listele electorale includ listele permanente si listele speciale.

- Tot pentru Guvern, o alta precizare. In Legea Referendumului, la art. 21, se face urmatoarea precizare: cetateanul care in ziua referendumului national se afla intr-o alta localitate decat cea in care este inscris poate sa-si exercite dreptul de vot in localitatea respectiva. Deci, orice cetatean roman, oriunde s-ar afla, el merge sa voteze. Legea referendumului prevede ca orice cetatean roman poate vota pe liste suplimentare in afara localitatii in care are domiciliul.

- Demiterea presedintelui Romaniei se poate face daca a intrunit votul majoritatii cetatenilor inscrisi in listele electorale. Nu este vorbe despre liste permanente, ci de liste electorale, care includ toate felurile de liste.

- Printr-o ordonanta din 2008, tot intr-o perioada de frenezie electorala, Guvernul Tariceanu a dispus sa fie scosi din listele electorale permanente pentru alegeri parlamentare si locale cetatenii care nu au domiciliul in tara. Nu s-a referit insa si la alegerile prezidentiale si la referendum. Acest lucru inseamna ca MAI trebuie sa adauge in listele permanente cei 460.000 de cetateni romani cu domiciliu oficial in afara tarii. Eu nu o sa le cer acum efortul sa mareasca cvorumul cu 460 de mii, desi asa este legal. Cifra oficiala este cea acceptata de BEC, in baza careia s-au desfasurat alegerile - 18,3 milioane.

- Unii domni se intreaba de ce Basescu nu e trist: Nu sunt trist pentru ca am citit legea.

- Constitutia Romaniei spune exact ce inseamna listele electorale. Nu mai umblati la nea Vasile, nu mai umblati la diaspora. Cvorumul, cand vine vorba de alegerea sau demiterea presedintelui, e format din cetatenii cu drept de vot pe care Romania ii are, indiferent unde locuiesc. 

- Daca s-ar face corect cifra electorala pentru destituirea presedintelui, i-ar include pe cei 18,3 milioane din listele permanente, plus cei 460.000 care au domiciu oficial in afara tarii.

- Sunt ingrijorat de cum va arata Romania pe 31 august. Am intrat intr-o cursa contra cronometru pentru prabusirea tarii... Nu stiu daca Romania rezista pana pe 31, de aceea imi permit sa fac un apel la CCR si la Guvern pentru credibilitate.

- Populatia Romaniei se face prin ciocanit la usa, in loc sa te uiti la documentele institutiilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26