Traian Basescu: Raportul MCV este oglinda noastra, dar unora nu le place sa se uite in ea

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa organizata la Palatul Cotroceni de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca, din pacate, raportul CE privind MCV a fost "profund politizat, iar abordarea publica a fost de multe ori nesincera", el adaugand ca "romanii au putut fi pacaliti" de televizor, dar "occidentalii nu se uita la televiziunile noastre decat pentru monitorizare".

Presedintele a spus ca nu ar fi organizat conferinta de presa duminica daca ar fi existat reactii corecte ale institutiilor statului la raportul MCV. Ulterior, seful statului a spus din nou ca a observat ca raportul a fost profund politizat in abordari, "fiecare chel incercand sa-si puna mana in cap, fie ca a fost vorba de oameni politici, fie ca a fost vorba de presa".

El a sustinut ca, in analiza raportului, ar trebui sa se inteleaga faptul ca acesta nu poate fi citit singur, ca observatiile privind justitia din rapoartele Comisiei de la Venetia si OSCE din decembrie nu mai sunt incluse in documentul dat publicitatii de CE in 30 ianuarie.

Basescu a adaugat ca a inteles ca USL vrea sa declanseze o campanie in PE. "Am o rugaminte: inainte sa citeasca raportul, si pe cel de la Venetia si OSCE", a adaugat el.

Citește și
Ollanta Humala, Traian Basescu
Traian Basescu: Romania si Peru vor incheia un parteneriat strategic
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Presedintele a mai precizat, duminica, la Cotroceni, ca exprima pozitia oficiala a Romaniei fata de raportul CE privind MCV, apreciind ca documentul este "corect, bazat pe fapte, pe intamplari si pe actiuni politice ale romanilor cu functii de responsabilitate in stat". El a adaugat ca "raportul MCV este un raport corect, bazat pe fapte, pe intamplari si pe actiuni politice ale romanilor cu functii de responsabilitate in stat".
 

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- "Din pacate raportul a fost profund politizat. Romanii au putut fi pacaliti cu televizoarele, dar occidentalii se uita la fapte, la actiuni ale Parlamentului, ale presedintelui, ale Guvernului si institutiile statului. Cine crede ca propagandistic, ca vor pacali institutiile europene, nu face decat sa aiba o pozitie impotriva intereselor statului."

-"Astazi exprim pozitia oficiala a Romaniei cu privire la MCV."

- "Raportul este un raport corect, bazat pe fapte, pe intamplari si pe actiuni politice ale romanilor cu functii de responsabilitate in stat. De asemenea, raportul este o oglinda corecta a institutiilor statului de la 5 iulie si pana astazi."

- "Raportul a fost profund politzat, fiecare chel incercand sa-si puna mana in cap."

- "Ar trebui in analiza raportului sa intelegem ca acesta nu poate fi citit singur. Inainte de acest raport a mai existat raportul C.E. din 17 decembrie si raportul OSCE din 9 decembrie. Deci observatiile din MCV-ul nostru mai includ partea care viza justitia din celelalte doua rapoarte, Comisia de la Venetia plus OSCE-ul."

- "Am inteles ca USL-ul e hotarat sa declanseze o campanie in Parlamentul European. Eu am o rugaminte, inainte sa faca asta sa citeasca raportul, ca multi nu l-au citit, si sa citeasca si raportul Comisiei de la Venetia si al OSCE-ului. Eu avertizez public ca raportul trebuie luat in serios, este temeinic si corect."

- "Ce constat din lecturarea atenta a raportului. In primul rand raportul are o abordare pozitiva despre institutiile care fac obiectul supravegherii. Se constata progrese la CSM. Este evidentiata activitatea ANI si este apreciata eficacitatea in crestere a acestei institutii. Se mentin aprecierile pozitive la adresa DNA si a Parchetului General."

- "Institutiile acestea, in cei 5 ani de aplicare la MCV au dobandit pe de-o parte independenta, pe de alta parte consistenta, forta, capacitatea de a-si face treaba in orice situatie."

- "Politicienii trebuie sa inteleaga ca nu exista decat o singura regula, de a respecta statul de drept."

- "Este aparent o contradictie sa apreciezi pozitiv aceste institutii care tin de statul de drept si pe de alta parte sa pui sub semnul intrebarii functionarea statului de drept. Mesajul pe care-l da acest raport este ceva de genul 'nu va jucati cu statul de drept, dar reveniti-va in abordarea politicenilor'. Reveniti-va in abordarea pe care o aveti ca oameni politici. Suntem in anul 2013, cand  se asteapta de la un stat membru al NATO si UE ca politicienii sa fie oameni responsabili."

- "As incerca sa clarific oarecum, pentru ca am vazut o dezbatere care mi se pare deviata, ce inseamna linsajul mediatic. Raportul nu cere o lege a presei, dimpotriva raportul subliniaza necesitatea mentinerii libertatii presei si instituirea unor sanctiuni si masuri pentru apararea celor care sunt pe nedrept atacati."

- "In raport se face urmatoarea precizare. Nu citesc toata partea, ci doar concluzii. Situatia necesita revizuirea unor masuri pentru a garanta faptul ca libertatea presei este insotita de o formula, ca atunci cand se fac excese si sunt linsati magistrati ..sa existe masuri reparatorii. Deci institutia care reglementeaza audio-vizualul ar trebui sa faca niste reguli care sa previna linsajul mediatic."

- "Va pot spune ca au fost oameni pentru care nu au existat motive sa fie linsati mediatic. Institutia reponsabila pentru acest lucru este CNA-ul si, sigur, justitia."

- "A existat deja celebra OUG 38 privind suspendarea presedintelui. Executivul nu a anulat-o nici acum."

- "Nu vedeti nicio critica cu privire la votul electoratului. Nu intreaba nimeni de ce a fost votat domnul Stan, pentru care se ceruse arestarea. In schimb pe urma vine si intreaba de ce Parlamentul nu a aprobat arestarea domnului Stan. De ce Parlamentul nu a aprobat anchetarea domnului Borbely. Asta gasim in raport si nu putem spune ca nu s-au intamplat. "

- "Mai mult decat atat, desi stiti ca sunteti sub monitorizare, ati trecut prin Parlament si doi ministri care au dosare penale."

- "Raportul vorbeste de standarde la nivelul politicienilor."

- "Avem Codurile Penale, care au fost amanate cu un an pentru 1 februarie 2014. Sper ca Ministerul Justitie, instantele, sa pregateasca acest moment, pentru ca nu le mai putem amana. Pentru ca dau un semntiment neplacut la Bruxelles."

- "Este cunoscuta abordare care exista in Romania ca avem prea multe dosare pentru judecatori si procurori. Este adevarat, dar un raport ne atentioneaza ca procesul de reasezare a numarului de magistrati in instante este o solutie de echilibrare. Trebuie facuta intai redistribuirea."

- "Raportul arata ca sunt inca destule de facut si este o trecere in revista a tututor incalcarilor pe care le-a facut politicul cu privire la statul de drept."

- "Vad ca a aparut un nou fenomen legat de suspendarea presedintelui. Vreau sa le spun si unora si altora ca sunt ridicoli si nu fac altceva decat sa se penibilizeze. Presedintele Romaniei are un mandat. Nu exista conditia ca presedintele Romaniei sa-si mentina pozitia de 50% + 1 pe perioada mandatului si pe timp de criza. Consider ridicole toate abordarile acestor domni care una-doua vorbesc de suspendare, iar altii sar in aparare sa spuna ca nu se poate face suspendare."

- "Cand un trust de presa are ca proprietar un potential infractor, Comisia Europeana reactioneaza. Vorbesc de un potential infractor."

- "Un trust spre exemplu ca Intact este controlat de un om cu probleme dificile in instanta, care fuge de justitie. Un alt trust RTV este controlat de un om care a ajuns in Parlament. N-am constatat ca acest raport pe care il mentionati sa spuna ca statul controleaza presa, ci privatul."

- "Eu nu sunt comentator sau părerolog, deci nu-mi dau cu pararea despre pozitia premierului. Eu va spun altceva. In UE cand e vorba de membri ai Cabinetului ei sunt numiti de un prim-ministru desemnat. Atata timp cat sunt numiti, UE vine si spune, mai oameni buni, din 22 de milioane de oameni nu aveti unul care sa nu aiba dosare in instanta?"

- "Eu daca as fi putut legal sa impiedic numirea as fi facut-o, insa legea spune clar despre fapte in timpul mandatului."

- "Opozitia pierde cam toate oportunitatile de  a face opozitie, da.."

- "Nu putem contesat inscrisurile din Constitutie. Trebuie vazut daca mecanismul din Parlament creaza confuzie."

Statutul parlamentarilor: "De cele mai multe ori Parlamentul a tinut cont de parerile pe care le-am facut. Daca eventual voi trimite legea inapoi pentru clarificari o voi trimite datorita experientei pe care o am si nu ca sa sicanez pe cineva."

- "Este o eroare materiala pe care a facut-o Comisia Europeana. Raportul este un raport care..Eu am vazut furia unor oameni politici. Cand iti pune cineva oglinda in fata nu-ti place sa te vezi. Eu as fi putut evita prin tacere aceasta coliziune cu cei care au facut aprecieri despre raport. Insa cand au fost momente importante pentru Romania mi-am asumat raspunderea sa spun adevarul."

- "Reactia politicenilor nostri a fost ca si cum unui urat ii pui oglinda in fata si el se crede frumos."

- "S-au intamplat evenimentele din iulie anul trecut care au intrerupt orice discutie."

- "Am avut si ieri o discutie cu premierul si voi avea una si marti, inainte de CSAT. Nu-i nimic exceptional cu asta. ieri am vorbit la telefon."

- "In MCV sunt 2 afirmatii extrem de importante. Noul Guvern si-a facut cunoscut deja angajamentul fata de sistemul judiciar in acordul institutional dintre presedinte si prim-ministru."

- "Este clar ca la Comisia Europeana a fost luat foarte in serios acest acord si este deocamdata considerat un document care arata ca Guvernul se angajeaza sa mentina drumul democratic. Din acest motiv eu cred ca incercarile de a ne juca cu procurorii, ba sa aducem un prieten, ba sa aducem pe cineva cu care sa putem discuta, aceste criterii netransparente ne vor duce le esec, iar eu va spun ca avem doua mari probleme de credibilitate: una este numirea procurorilor si doi, reactia celor fata de care se cere anchetarea de catre procurori."

- "Documentele pe care le-am trimis premierului, nici eu nu i-am declarat dragoste, nici el nu mi-a declarat dragoste, sunt documente institutionale care vizeaza vizita de luni a premierului la Bruxelles." 

- "Experienta mea de sef de stat imi spune ca mandatele ar trebui suprapuse. Romanii nu vor accepta presedinte facut pe sforarii. Cred ca noua Constitutie trebuie sa tina cont de referendumul din 2009, cand romanii au votat pentru un Parlament unicameral."

- "Concluzia este ca MCV-ul este oglinda noastra, dar unor nu le place sa priveasca."

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Basescu: Min. de Externe roman si peruan vor lucra la un parteneriat strategic intre cele doua state
Basescu: Min. de Externe roman si peruan vor lucra la un parteneriat strategic intre cele doua state

Traian Basescu: Romania si Peru vor incheia un parteneriat strategic
Traian Basescu: Romania si Peru vor incheia un parteneriat strategic

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Lima, ca Romania si Peru vor incheia un parteneriat strategic, documentul urmand sa fie semnat in 2013 sau 2014, cu ocazia unei vizite la Bucuresti a omologului Ollanta Moises Humala Tasso.

Ponta: Nu-mi convine si nu sunt de acord in continuare, dar Basescu va merge la CE din februarie
Ponta: Nu-mi convine si nu sunt de acord in continuare, dar Basescu va merge la CE din februarie

Romania va fi reprezentata la Consiliul European din luna februarie de catre presedintele Traian Basescu, a declarat premierul Victor Ponta.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.