Victor Ponta: Trebuie sa gasim o solutie pentru ca taxa auto sa fie returnata fara procese

×
Codul embed a fost copiat

PRO TV NEWS a transmis LIVE de la ora 10.00 declaratiile de presa ale ministrului interimar al Justitiei, Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta, care asigura interimatul la Ministerul Justitiei, a declarat, joi, ca functiile politice, presedintele, premierul, ministrul Justitiei, trebuie sa aiba un rol formal in numirea procurorilor, in viata justitiei.

"Din pacate, sunt foarte multe probleme, evident mostenite de foarte mult timp", a adaugat Ponta. Premierul a mai spus ca el crede foarte mult in independenta magistratilor si, in opinia lui, functiile politice, presedintele, premierul, ministrul Justitiei trebuie sa aiba un rol formal in numirea procurorilor, in viata de zi cu zi a justitiei.

Ponta a mai spus ca Ministerul Justitiei are un buget insuficient pentru buna functionare a institutiei, precizand ca banii s-au epuizat in luna mai. Premierul a tinut sa precizeze ca nu este un repros la adresa fostului ministru al Justitiei Catalin Predoiu pentru ca a cheltuit toti banii pana in luna mai, pentru ca acestia au fost foarte putini, ci este un repros la adresa modului in care s-a asigurat finantarea pentru MJ.

Ponta a adaugat ca 35 de milioane de lei pentru modernizarea instantelor judecatoresti "reprezinta cateva picaturi intr-un ocean de necesitati".

Citește și
Victor Ponta si Crin Antonescu
Victor Ponta, numit de Crin Antonescu ministru interimar al Justitiei. Vezi comunicatul oficial
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Sinteza declaratiilor ministrului interimar al Justitiei, Victor Ponta: 

- "Era absolut necesar sa discut cu secretarii de Stat sa vad ce probleme arzatoare sunt in ministerul Justtiei. Din pacate sunt foarte multe, mostenite, evident, de ceva timp."

- "In primul rand la rectificarea bugetara care va avea loc pe 23 august ministerul Justitiei are nevoie de sprijin."

- "Am discutat cu secretarii de Stat despre faptul ca trebuie finantate in acest an inca 50 de noi posturi de judecatori si 250 de posturi de grefieri."

- "Avem din pacate un buget de investitii care s-a epuizat in totalitate in luna mai. Practic toti banii erau cheltuiti cand am venit la guvernare. Banii erau foarte putini."

- "Ce am discutat de asemenea cu conducerea operativa a ministerului tine de un proiect mai vechi, care trebuie revigorat, un proiect de aproape 70 de milioane de euro pentru informatizarea instantelor."

- "Din pacate pentru Craiova si Iasi nu au fost nicodata bani si trebuie sa rezolvam noi asta."

- "Am discutat despre proiectele pilot care exista deja, de tribunalele comerciale."

- "Taxa auto. Am discutat sa identificam o procedura prin care procesele in care romanii isi cer banii incasati ilegal sa se rezolve fara a mai apela la instanta. (...) E clar ca legea adoptata anterior a fost o lege care nu corespundea normelor europene si e clar ca Guvernul va trebui sa dea banii inapoi, dara fara ca judecatorii sa dea termene si sa scrie sentinte."

- "In acest moment, ministerul Justitiei si cu Guvernul au conturile blocate si au de dat aproape 600 de milioane de euro, drepturi castigate de magistrati in instante. Cred ca obligatia noastra este sa discutam cu magistratii, sa ne tinem de cuvant si sa inapoiem banii, esalonat."

- "Am inteles ce trebuie sa facem pentru ca cei de la Bruxelles sa fie multumiti, DNA si ANI. Asta vor cei de la Bruxelles. Dar justitia inseamna mult mai mult, nu ce dati dvs la televizor de la DNA si ANI. Pentru a face o reforma reala avem nevoie sa acceptam si sa solutionam probleme reale, in primul rand durata mare a proceselor. Incarcatura indamisibila pe fiecare judecator si procuror."

- "Cred foarte mult in independenta reala a procurorilor."

- "Imediat de ICCSJ si CSM vor spune ca sunt pregatiti, bugetul justitiei va trece la cei care administreaza justitia."

- "Consider inadmisibil ca un judecator care da o sentinta intr-un dosar sa fie cercetat pentru acea decizie. Judecatorul se supune doar legii."

 - "Sunt foarte multe lucruri de facut in justitie, dupa cum stiti m-am pregatit mult ca sa fiu ministru al Justitiei, si nu ca sa fiu premier."

- "Un act normativ, probabil ordonanta, prin care toate acele decizii... n-are rost sa-i mai tinem pe ceilalti in procese, si trebuie practic sa recunoastem ca legea guvernului Boc a fost gresita. Metoda e aceeasi. Toti stiau ca pierd procesele dar ziceau ca se dau termene peste doi trei ani. Nu exista decat o singura solutie, prin adoptarea unui act normativ. Nu stiu cand, vorbiti cu domnul Georgescu. Eu vorbesc de un principiu acum. Saptamana viitoare discutam despre toata situatia taxei auto."

- "Ordonanta de urgenta dupa cum stiti nu poate fi data decat la sfarsitul lunii august. 31 august este o data asteptata de toata lumea. Si in Noua Zeelanda se asteapta 31 august."

- "Intai imi da doamna Plumb situatia, dupa care Ministerul de Finante. Repet, marti am sedinta de Guvern."

- "Seceta din agricultura. De data asta, toate previziunile din agricultura sunt negative. Sperantele referitoare la fondurile europene care vor fi accesate si incasate au fost hiper-optimiste. Avem si ne vin din urma auditurile din 2010 si 2011."

- Cazul Mona Pivniceru. "Eu nu convoc nimic. Am inteles ca se vor intalni pe data de 20. Sigur ca am vazut ca pentru respingere s-au intalnit. Pentru admitere e mai greu. Ramanand judecator e foarte clar ca domna Pivniceru nu face si nu va face politica, ceea ce e un avantaj." 

- "Imi pun  un mare semn de intrebare cand un judecator din Europa, dupa ce da o decizie, legala si temeinica, a doua zi e anchetat. Vreau sa spun lucru si nu il spun ca ministru interimar al Justiei, ci ca fost procuror. Ii rog pe colegi sa evite situatiile ridicole. Am vazut ca sunt anchetate modelele domnului Mazare. Nu e nevoie sa le ancheteze procurorii. Cand esti procuror ai un anumit statut. Te apuci sa anchetezi manechinele domnului Mazare?" 

- "Nu o cunosc foarte bine pe doamna Pivniceru, dar o cunosc din viata publica."

- "In fiecare an, cel putin din 2008 stiu sigur, s-a dat ordonanta de urgenta prin care s-a prerogat acest termen cu un an. Si domnul Chiuariu si doamna Macovei. Doamna Macovei are o gandire cum a invatat inainte de 1989, ca judecatorii si procurorii trebuie sa asculte de presedintele Romaniei."

- "Am un angajamanet fata de domnul Barroso, in care am spus ca numirea noului sef al DNA si al procurorului general se va face in baza unei numiri transparente."

- "Eu mai spun o data pana intelege toata lumea, o sa fac o adresa si pe adresa garajului. Listele electorale sunt la BEC. Guvernul nu are listele electorale, nu sunt atributia noastra. Deci CC putea cere acele liste de la ei. Pentru a intreprinde prin reprezentantii nostri in teritoriu, prefectii, un proces de verificare daca acele liste sunt corecte. O spun inca o data si inca o data. Daca CC voia listele electorale le cerea de la BEC sau le lua de pe site si le avea intr-o ora."

- Cazul Cabulea. "Nu stiu pentru ce este anchetat. Dati-mi voie ca sa nu comentez. Nu stiu. Pana la urma de ce sunt anchetati oamenii, e problema Parchetului."

 - "Monitorul Oficial a primit un inscris destul de ciudat. Eu pot sa va spun ca secretarul general m-a informat ca a primit o adresa neobisnuita, nu era semnata de domnul Zegrean, ci doar o bara. Sa uiti un paragraf pe care sa ceri dupa aia sa-l incluzi nu s-a intamplat niciodata. Raspunderea pentru ce se publica in MO nu apartine celui care a publicat ci celui care a trimis adresa. E foarte clar daca Parchetul General va trebui sa vada daca acele adrese sunt false"

- "Nu i-am propus domnului Iohannis un portofoliu la Externe. I-am propus ceva, dar nu ministerul de Externe."

Primul-ministru Victor Ponta a participat, joi dimineata, la o intalnire cu secretarii de stat din Ministerul Justitiei. 

Luni seara, premierul Victor Ponta anunta ca Mona Pivniceru, pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a respins detasarea in functia de ministru al Justitiei, i-a transmis ca va demisiona din functia de membru al CSM, procedurile urmand sa fie incheiate in cateva zile.

Pentru a accede in functia de ministru, Pivniceru ar trebui sa-si dea demisia din functia de membru al CSM, apoi sa revina la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa care sa ceara detasarea la Ministerul Justitiei, spun surse din magistratura. Pe cererea de demisie se pronunta plenul CSM.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a semnat, luni, decretele privind desemnarea noilor ministri in Cabinetul Ponta, pe lista transmisa de Administratia Prezidentiala nefigurand insa si numirea Monei Pivniceru la Justitie, ci doar revocarea lui Titus Corlatean de la sefia acestui minister, acesta din urma fiind desemnat ministru de Externe.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
CSM: Numirea lui Pivniceru ca ministru al Justitiei fara avizul Consiliului, ilegala
CSM: Numirea lui Pivniceru ca ministru al Justitiei fara avizul Consiliului, ilegala

Consiliul Superior al Magistraturii avertizeaza ca investirea intr-o functie de demnitate publica a unui judecator, a carei detasare nu a fost admisa de catre CSM, este ilegala, generand o stare de incompatibilitate pentru magistratul in cauza.

Victor Ponta, numit de Crin Antonescu ministru interimar al Justitiei. Vezi comunicatul oficial
Victor Ponta, numit de Crin Antonescu ministru interimar al Justitiei. Vezi comunicatul oficial

Conform unui anunt al Administratiei prezidentiale, presedintele interimar, Crin Antonescu, a semnat marti Decretul pentru desemnarea domnului Victor-Viorel Ponta, prim-ministru al Guvernului Romaniei, ca ministru interimar al Justitiei.

Ponta: Mi s-a indeplinit visul de a fi ministru al Justitiei. Totusi, sper sa se incheie curand
Ponta: Mi s-a indeplinit visul de a fi ministru al Justitiei. Totusi, sper sa se incheie curand

Premierul Victor Ponta a declarat ca desemnarea sa la conducerea Ministerului Justitiei, ca interimar, i-a indeplinit visul de a fi ministru in acest domeniu, adaugand insa ca spera ca visul sa se incheie in cateva zile prin numirea unui "ministru plin".

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.