Basescu: Cei care fac evaziune nu vor mai trai bine, nu mai dorm linistiti

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Nimeni nu mai poate dormi linistit atunci cand stie ca incalca legea. Este un apel pe care-l fac tuturor celor implicati, sa-si reduca modul de a trai cu evaziunea, a declarat presedintele Traian Basescu luni.

Presedintele a vorbit despre partile negative din raport, de la faptul ca nu exista condamnari in cazuri de coruptie la nivel inalt si pana la dosarele deputatilor Ridzi si Pasat, pentru care Parlamentul nu a aprobat cererile Parchetului de extindere a cercetarii, respectiv de arestare.

Traian Basescu a mentionat si scandalul legat de votul asupra membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

In privinta evaziunii, Traian Basescu a indemnat autoritatile sa continue lupta, fie ca este vorba despre evaziune la nivelul firmelor, comertului cu diverse produse sau munca la negru.

Urmatorul raport pe justitie, cel definitiv, al Comisiei Europene, va fi publicat in vara acestui an.

Citește și
Dan Pasat
"Sa ma duc sau nu in fata justitiei?" Deputatul PDL Dan Pasat are o dilema
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Iata cele mai importante declaratii ale Presedintelui Traian Basescu:

• Raportul prezinta obiectiv evolutiile din domeniul justitiei si a luptei impotriva coruptiei. El confirma angajamentul Romaniei de a reforma justitia. Romania a avut o atitudine constructiva fata de recomandarile Comisiei din decembrie 2010. Ca orice raport, sunt subliniate evolutii pozitive dar si minusuri.

Suntem pe un drum catre normalitate de accea voi insista asupra a ceea ce avem de facut. As marca in primul rand ceea ce raportul subliniaza a fi negativ.

• Cel mai important: dosarele de coruptie la nivel inalt inca nu se misca si aici responsabilitatea ICCJ este majora. Raportul important nu este acesta ci cel din iulie (nu vreau sa fie interpretata ca amestec in justitie, dar am obligatia sa veghez la buna functionare) subliniez ca ineficienta, liptsa de progrese vor fi elemente extrem de importante daca se vor manifesta si la raportul din vara acestui an. Un eventual esec va aduce un raport negativ.

• Toti trebuie sa fim constienti ca un eventual esec in acest domeniu va aduce un raport negativ in vara. Raportul remarca atitudinea Parlamentului cu privire la investigarea unor cazuri – Ridzi si Pasat.

• Alegerile din CSM sunt pe de o parte salutate, pe de alta parte se face remarca ca 4 membri nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

• Este un obicei al unor judecatori sa creada ca ei sunt deasupra legii. Si asta s-a manifestat chiar in CSM. As face si paralela spre unele decizii de imixtiune brutala in puterea executiva. Cred ca in continuare efortul pe imbunatatirea paramentrilor de apreciere pe modul de functionare a justitiei trebuie consolidat.

• Avem nevoie sa funtioneze intregul sistem – nu numai politia si parchetul. Trebuie sa functioneze si sitemul judecatoresc in ansamblul sau, altfel nu vom avea justitie. Trebuie sa remarca campaniile de discreditare ale actiunilor statului duse de unele trusturi de presa. Este pacat.

Nimeni nu mai poate dormi linistit atunci cand stie ca incalca legea. Este un apel pe care-l fac tuturor celor implicati sa-si reduca modul de a trai cu evaziunea, pentru ca nu vor mai trai bine in perioada urmatoare – fie ca vorbim de contrabanda sau de evaziunea de pe piata muncii, de munca la negru.

Seful statului a vorbit despre raportul preliminar pe justitie.

Documentul a fost publicat vineri si face referire la progresele inregistrate de tara noastra, dar sunt mentionate si problemele nerezolvate.

Printre aspectele negative remarcate de oficialii europeni se afla si faptul ca Parlamentul roman a blocat actul de justitie in cazurile Ridzi si Pasat.

Acest raport este interimar, de natura tehnica, si nu contine evaluari politice.

Un document mult mai detaliat, referitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare al Justitiei din Romania si Bulgaria va fi prezentat peste cateva luni, la vara.

Cu toate acestea, documentul este destul de important, in contextul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

Mai multe state europene, in frunte cu Franta si Germania, au sustinut ca Romania nu poate adera, inca, la Schengen, din cauza problemelor privind coruptia.

Afla principalele concluzii ale raportului intermediar al Comisiei Europene, privind Mecanismul de Cooperare si Verificare al justitiei din Romania.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Raportul CE: Parlamentul nu a dat curs solicitarilor DNA, Ridzi si Pasat
Raportul CE: Parlamentul nu a dat curs solicitarilor DNA, Ridzi si Pasat

UPDATE: Raportul intermediar privind situatia Romaniei in domeniul justitiei a fost publicat astazi la Bruxelles. In document se face referire la progresele inregistrate de tara noastra, dar sunt mentionate si problemele nerezolvate.

"Sa ma duc sau nu in fata justitiei?" Deputatul PDL Dan Pasat are o dilema

Dupa ce presedintele Traian Basescu i-a recomandat sa "faca un bine tarii" si sa ceara singur ridicarea imunitatii, deputatul PDL Dan Pasat este acum intr-o dilema. Nu stie daca sa asculte de sfatul sefului statului sau nu.

Acuzatii grave de influentare a justitiei, cazul Nicolescu. PSD cere ajutor
Acuzatii grave de influentare a justitiei, cazul Nicolescu. PSD cere ajutor

UPDATE: Scandalul provocat de arestarea presedintelui CJ Arges, Constantin Nicolescu, a luat amploare, din cauza acuzatiilor lansate de putere si opozitie. PSD si PDL se acuza reciproc de influentarea justitiei in acest caz controversat.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.