Basescu: Cei care fac evaziune nu vor mai trai bine, nu mai dorm linistiti
UPDATE: Nimeni nu mai poate dormi linistit atunci cand stie ca incalca legea. Este un apel pe care-l fac tuturor celor implicati, sa-si reduca modul de a trai cu evaziunea, a declarat presedintele Traian Basescu luni.
Presedintele a vorbit despre partile negative din raport, de la faptul ca nu exista condamnari in cazuri de coruptie la nivel inalt si pana la dosarele deputatilor Ridzi si Pasat, pentru care Parlamentul nu a aprobat cererile Parchetului de extindere a cercetarii, respectiv de arestare.
Traian Basescu a mentionat si scandalul legat de votul asupra membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In privinta evaziunii, Traian Basescu a indemnat autoritatile sa continue lupta, fie ca este vorba despre evaziune la nivelul firmelor, comertului cu diverse produse sau munca la negru.
Urmatorul raport pe justitie, cel definitiv, al Comisiei Europene, va fi publicat in vara acestui an.
Iata cele mai importante declaratii ale Presedintelui Traian Basescu:
• Raportul prezinta obiectiv evolutiile din domeniul justitiei si a luptei impotriva coruptiei. El confirma angajamentul Romaniei de a reforma justitia. Romania a avut o atitudine constructiva fata de recomandarile Comisiei din decembrie 2010. Ca orice raport, sunt subliniate evolutii pozitive dar si minusuri.
• Suntem pe un drum catre normalitate de accea voi insista asupra a ceea ce avem de facut. As marca in primul rand ceea ce raportul subliniaza a fi negativ.
• Cel mai important: dosarele de coruptie la nivel inalt inca nu se misca si aici responsabilitatea ICCJ este majora. Raportul important nu este acesta ci cel din iulie (nu vreau sa fie interpretata ca amestec in justitie, dar am obligatia sa veghez la buna functionare) subliniez ca ineficienta, liptsa de progrese vor fi elemente extrem de importante daca se vor manifesta si la raportul din vara acestui an. Un eventual esec va aduce un raport negativ.
• Toti trebuie sa fim constienti ca un eventual esec in acest domeniu va aduce un raport negativ in vara. Raportul remarca atitudinea Parlamentului cu privire la investigarea unor cazuri – Ridzi si Pasat.
• Alegerile din CSM sunt pe de o parte salutate, pe de alta parte se face remarca ca 4 membri nu indeplineau conditiile de eligibilitate.
• Este un obicei al unor judecatori sa creada ca ei sunt deasupra legii. Si asta s-a manifestat chiar in CSM. As face si paralela spre unele decizii de imixtiune brutala in puterea executiva. Cred ca in continuare efortul pe imbunatatirea paramentrilor de apreciere pe modul de functionare a justitiei trebuie consolidat.
• Avem nevoie sa funtioneze intregul sistem – nu numai politia si parchetul. Trebuie sa functioneze si sitemul judecatoresc in ansamblul sau, altfel nu vom avea justitie. Trebuie sa remarca campaniile de discreditare ale actiunilor statului duse de unele trusturi de presa. Este pacat.
• Nimeni nu mai poate dormi linistit atunci cand stie ca incalca legea. Este un apel pe care-l fac tuturor celor implicati sa-si reduca modul de a trai cu evaziunea, pentru ca nu vor mai trai bine in perioada urmatoare – fie ca vorbim de contrabanda sau de evaziunea de pe piata muncii, de munca la negru.
Seful statului a vorbit despre raportul preliminar pe justitie.
Documentul a fost publicat vineri si face referire la progresele inregistrate de tara noastra, dar sunt mentionate si problemele nerezolvate.
Printre aspectele negative remarcate de oficialii europeni se afla si faptul ca Parlamentul roman a blocat actul de justitie in cazurile Ridzi si Pasat.
Acest raport este interimar, de natura tehnica, si nu contine evaluari politice.
Un document mult mai detaliat, referitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare al Justitiei din Romania si Bulgaria va fi prezentat peste cateva luni, la vara.
Cu toate acestea, documentul este destul de important, in contextul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.
Mai multe state europene, in frunte cu Franta si Germania, au sustinut ca Romania nu poate adera, inca, la Schengen, din cauza problemelor privind coruptia.