Linie feroviara de mare viteza Bucuresti-Iasi, proiectul visat de Ponta. Reactia opozitiei dupa vizita premierului in China

Ultima actualizare: 05-09-2014 07:14

Daca Uniunea Europeana nu ne lasa sa facem inca o cale ferata de mare viteza intre Bucuresti si Constanta, atunci o construim intre capitala si Iasi, a spus premierul, incantat de calatoria cu un tren chinezesc care a atins 300 de kilometri pe ora.

Delegatia condusa de Ponta, se intoarce acasa din China, marti noapte, iar opozitia spune ca vizita la Beijing a fost doar o excursie costisitoare, platita de statul roman. In gara Beijing Sud delegatia romana s-a imbarcat intr-unul din cele mai moderne trenuri de mare viteza de pe caile ferate chineze.

Acesta a atins in teste 380 de kilometri pe ora, dar in cursele obisnuite circula doar cu 300. Pe drum chinezii i-au prezentat premierului Ponta harta cu reteaua lor de 11.000 de kilometri de cale ferata de mare viteza. Primii 400 de kilometri au fost inaugurati cu doar 11 ani in urma.

Trenul a parcurs in doar 25 de minute cei 117 kilometri pana in orasul Tianjin, unde premierul si sotia lui au fost intampinati in gara de oficialitatile locale. A urmat o vizita la parcul tehnologic din oras si la o fabrica de matrite, care exporta si in Romania. Acasa, opozitia critica vizita premierului si spune ca statul roman, membru al Uniunii Europene, nu poate sa incheie nici un contract direct cu companiile chineze pentru ca ar incalca regulile comunitare.

"Chinezii doresc sa nu se respecte legislatia europeana, adica sa nu participe la licitatii. Ei vor atribuire directa, ceea ce nu se poate. Victor Ponta este in excursie si nu intr-o vizita benefica. Sunt numai povesti pe care ni le indruga Ponta aflandu-se in campanie electorala. Nu se va concretiza. Si Boc a fost cu o delegatie in China in 2011", a spus Gheorghe Ialomitianu, deputat PDL.

Si intr-adevar, nici Emil Boc nu a reusit sa gaseasca solutii pentru a aduce in Romania viteza chinezeasca de construire a cailor ferate si autostrazilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO