Klaus Iohannis vrea reexaminarea Legii finantarii partidelor politice. Problemele semnalate de presedinte
Presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea actului normativ privind finantarea activitatii partidelor si a campaniilor electoral.
Acesta a apreciat ca legea trimisa pentru promulgare are probleme legate de repectarea procedurii parlamentare, potrivit Mediafax.
Intr-un comunicat de presa remis dupa anuntarea reexaminarii legii, se arata ca decizia Presedintelui Romaniei de a cere Parlamentului reexaminarea acestei legi se intemeiaza ”pe o serie de aspecte de principiu si de natura juridica”, in conditiile in care ”legislatia privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale este esentiala in reformarea institutiilor politice, la care s-au angajat toate partidele si care este asteptata de intreaga societate romaneasca”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Obiectivul de a aduce mai multa transparenta si integritate in finantarea partidelor si a campaniilor electorale, convenit in cadrul consultarilor cu Presedintele Romaniei, nu poate fi atins in absenta unei dezbateri reale si a unor prevederi clare si riguroase care sa nu lase loc suspiciunilor, interpretarilor sau sa duca la efecte contrare celor scontate”, considera seful statului. Presedintele mentioneaza ca, in forma trimisa spre promulgare, legea nu a beneficiat de dezbatere in ambele Camere ale Parlamentului, ceea ce afecteaza inclusiv principiul constitutional al bicameralismului.
”Prin cererea de reexaminare, Presedintele Romaniei solicita clarificarea normelor care privesc imprumuturile acordate partidelor de persoane fizice si juridice, donatiile, controlul finantarii, precum si clarificarea unor prevederi susceptibile a incalca principiul pluralismului politic”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale, de explicare a cererii de reexaminare. Administratia Prezidentiala a transmis, vineri, ca ”legea de modificare a actului normativ privind finantarea activitatii partidelor si a campaniilor electorale, transmisa spre promulgare ridica probleme din perspectiva respectarii procedurii parlamentare de adoptare a legilor, precum si sub aspectul transparentei in dezbaterile parlamentare, ca principiu intrinsec al functiei de legiferare a Parlamentului”.
Totodata, Parlamentul trebuie sa reexamineze unele dintre dispozitiile Legii sub aspectul concordantei cu principiile si normele constitutionale referitoare la partidele politice, cat si sub aspectul claritatii normelor juridice, se arata in cererea presedintelui. Una dintre problemele semnalate vizeaza introducerea principiului independentei partidelor politice si al candidatilor. "In absenta unor clarificari suplimentare cu privire la continutul notiunii de «independenta» acesta pare a nu fi corelat cu principiul pluralismului politic prevazut in Art. 8 alin. (1) din Constitutie. Partidele politice canalizeaza optiunile politice ale cetatenilor si este greu de crezut ca ar putea fi independente fata de influente politice. Pe de alta parte, partidele politice isi propun si au vocatia guvernarii, ceea ce inseamna ca nu pot fi indiferente fata de puterea de stat. Candidatii pe care ii propun partidele politice nu pot fi independenti fata de acestea, conceptul de candidat independent utilizat in cadrul legilor electorale vizand tocmai persoanele care nu au sustinerea unui partid politic", precizeaza Iohannis.
De asemenea, in cererea de reexaminare se mai arata ca posibilitatea legala conferita partidelor politice de a recurge la imprumuturi de la persoane fizice, inclusiv in numerar, dar si de la persoane juridice, altele decat institutiile de credit "poate fi o norma juridica de natura sa perpetueze dependenta mediului politic de mediul de afaceri si poate fi de natura sa eludeze plafoanele stabilite atat pentru imprumuturi, cat si pentru donatii (eventual, prin donatii deghizate sub forma de imprumuturi), a caror restituire nu va fi solicitata". In ceea ce priveste prevederea ca subventiile de la bugetul de stat acordate partidelor politice sa nu fie supuse executarii silite prin poprire, in cererea de reexaminare transmisa de președinte se precizeaza ca aceasta norma "creeaza premisele incalcarii principiului egalei protectii a proprietatii private indiferent de titular".
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, finantare, partide politice,
Dată publicare:
10-04-2015 14:18