Iohannis cere reexaminarea legii privind Statutul alesilor. Parlamentarii si-au votat bani in plus pentru cazare si deplasari
Presedintele Klaus Iohannis solicita reexaminarea legii care modifica Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.
Potrivit noilor prevederi, parlamentarii nu vor mai beneficia de masini pentru transportul in circumscriptie, ci de o suma forfetara pentru acoperirea acestor cheltuieli, seful statului motivand ca poate conduce la cheltuieli bugetare excesive, relateaza Agerpres.
Legea initiata de deputatul Tudor Ciuhodaru prevede ca deputatii si senatorii sa primeasca fiecare, de la 1 octombrie, cate 1400 de lei pe luna, pentru deplasarile in teritoriu. In schimb, trebuie sa returneze masinile de serviciu. De asemenea, parlamentari si-au votat si majorarea sumei de cazare in Bucuresti, de la 4 mii de lei, la 4.600, pe luna.
Alegeri 2024
19:35
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Românii votează în număr mare în Germania și UK
19:31
Bunicii din Țara Oașului au votat cu un singur gând: să li se întoarcă acasă copiii din străinătate. „Mi-e dor de ei”
19:30
Cât de greu este să votezi la alegerile din România, dacă trăiești în Deltă: „Dacă eu nu mă duc, ăla nu se duce, ce facem?”
19:28
Prezență uriașă la vot la alegerile prezidențiale 2024 din partea studenților: „Vrem să nu se ducă de râpă țara”
In cererea de reexaminare transmisa, vineri, Parlamentului, seful statului arata ca fundamentarea instituirii acestei noi reglementari nu rezulta din niciun document asociat acestei legi, respectiv expunere de motive, avizul Consiliului Legislativ, raportul comisiei sesizate in fond, dezbaterile parlamentare, iar intre forma depusa de initiator si forma legii transmise la promulgare nu exista vreun element comun care sa permita identificarea vointei reale a legiuitorului si a scopului pe termen lung urmarit de acesta.
"Consideram ca modificarea propusa, referitoare la asigurarea dreptului la transport in teritoriu al parlamentarului, nu asigura transparenta si predictibilitatea normei instituite, prin continutul sau aceasta putand conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezinta o investitie rationala", se precizeaza in cererea de reexaminare.
Presedintele Iohannis subliniaza ca drepturile materiale de care beneficiaza deputatii si senatorii sunt instituite in scopul exercitarii mandatului acestora, insa la stabilirea cuantumului lor trebuie sa fie avute in vedere criterii clare, precise, obiectiv realizabile.
"Instituirea exclusiva a unei sume forfetare in locul dreptului parlamentarilor de a opta intre un autoturism sau o suma de bani pentru desfasurarea activitatilor legate de exercitarea mandatului are drept consecinta directa cheltuirea irationala a banului public. Astfel, cheltuirea judicioasa a resurselor bugetare ar putea presupune orientarea destinatiei sumelor respective pentru asigurarea mijloacelor de transport in teritoriu, care sa fie utilizate nu numai de catre parlamentarul in exercitiu, ci si de cei din legislaturile urmatoare", explica seful statului.
El considera ca referirea la stabilirea acestui drept in functie de "resursele bugetare ale celor doua Camere" nu reprezinta un criteriu in sine.
"Desi in aparenta aceasta referire poate reprezenta un reper rezonabil in stabilirea unui drept pentru exercitarea mandatului parlamentar, in realitate aceasta norma constituie doar o presiune pentru bugetele celor doua Camere ale Parlamentului, care vor creste semnificativ", mentioneaza presedintele Iohannis.
In ceea ce priveste modalitatea de justificare a sumei forfetare acordate pentru cheltuielile de transport din circumscriptie, seful statului considera ca simpla declaratie pe propria raspundere nu permite un real control asupra cheltuirii resurselor publice, motiv pentru care se impune o reexaminare a dispozitiilor art. 45 alin. (3). Propunerea legislativa a deputatului Tudor Ciuhodaru a fost votata de plenul reunit pe 29 septembrie.