Iohannis cere reexaminarea legii privind Statutul alesilor. Parlamentarii si-au votat bani in plus pentru cazare si deplasari

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis solicita reexaminarea legii care modifica Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.

Potrivit noilor prevederi, parlamentarii nu vor mai beneficia de masini pentru transportul in circumscriptie, ci de o suma forfetara pentru acoperirea acestor cheltuieli, seful statului motivand ca poate conduce la cheltuieli bugetare excesive, relateaza Agerpres

Legea initiata de deputatul Tudor Ciuhodaru prevede ca deputatii si senatorii sa primeasca fiecare, de la 1 octombrie, cate 1400 de lei pe luna, pentru deplasarile in teritoriu. In schimb, trebuie sa returneze masinile de serviciu. De asemenea, parlamentari si-au votat si majorarea sumei de cazare in Bucuresti, de la 4 mii de lei, la 4.600, pe luna.

In cererea de reexaminare transmisa, vineri, Parlamentului, seful statului arata ca fundamentarea instituirii acestei noi reglementari nu rezulta din niciun document asociat acestei legi, respectiv expunere de motive, avizul Consiliului Legislativ, raportul comisiei sesizate in fond, dezbaterile parlamentare, iar intre forma depusa de initiator si forma legii transmise la promulgare nu exista vreun element comun care sa permita identificarea vointei reale a legiuitorului si a scopului pe termen lung urmarit de acesta. 

"Consideram ca modificarea propusa, referitoare la asigurarea dreptului la transport in teritoriu al parlamentarului, nu asigura transparenta si predictibilitatea normei instituite, prin continutul sau aceasta putand conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezinta o investitie rationala", se precizeaza in cererea de reexaminare. 

Citește și
sondaj, voturi
Legea votului prin corespondenta a fost adoptata in Senat. Reactia presedintelui Klaus Iohannis
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Presedintele Iohannis subliniaza ca drepturile materiale de care beneficiaza deputatii si senatorii sunt instituite in scopul exercitarii mandatului acestora, insa la stabilirea cuantumului lor trebuie sa fie avute in vedere criterii clare, precise, obiectiv realizabile. 

"Instituirea exclusiva a unei sume forfetare in locul dreptului parlamentarilor de a opta intre un autoturism sau o suma de bani pentru desfasurarea activitatilor legate de exercitarea mandatului are drept consecinta directa cheltuirea irationala a banului public. Astfel, cheltuirea judicioasa a resurselor bugetare ar putea presupune orientarea destinatiei sumelor respective pentru asigurarea mijloacelor de transport in teritoriu, care sa fie utilizate nu numai de catre parlamentarul in exercitiu, ci si de cei din legislaturile urmatoare", explica seful statului. 

El considera ca referirea la stabilirea acestui drept in functie de "resursele bugetare ale celor doua Camere" nu reprezinta un criteriu in sine. 

"Desi in aparenta aceasta referire poate reprezenta un reper rezonabil in stabilirea unui drept pentru exercitarea mandatului parlamentar, in realitate aceasta norma constituie doar o presiune pentru bugetele celor doua Camere ale Parlamentului, care vor creste semnificativ", mentioneaza presedintele Iohannis. 

In ceea ce priveste modalitatea de justificare a sumei forfetare acordate pentru cheltuielile de transport din circumscriptie, seful statului considera ca simpla declaratie pe propria raspundere nu permite un real control asupra cheltuirii resurselor publice, motiv pentru care se impune o reexaminare a dispozitiilor art. 45 alin. (3). Propunerea legislativa a deputatului Tudor Ciuhodaru a fost votata de plenul reunit pe 29 septembrie.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Iohannis critica Guvernul, dupa discutia cu FMI. Ponta:
Iohannis critica Guvernul, dupa discutia cu FMI. Ponta: "Sa ne ceara datele, altfel se duce nepregatit la intalniri"

Fondul Monetar International nu crede ca Romania se mai califica pentru un nou acord. Anuntul a fost facut de administratia prezidentiala, dupa intalnirea dintre Klaus Iohannis si sefa delegatiei FMI.

Legea votului prin corespondenta a fost adoptata in Senat. Reactia presedintelui Klaus Iohannis
Legea votului prin corespondenta a fost adoptata in Senat. Reactia presedintelui Klaus Iohannis

Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondenta, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare.

Primul semnal dat de Dragnea, dupa congresul PSD, il vizeaza pe Ponta. Ce va face daca Iohannis va dori sa negocieze
Primul semnal dat de Dragnea, dupa congresul PSD, il vizeaza pe Ponta. Ce va face daca Iohannis va dori sa negocieze

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat ca, in situatia in care presedintele Klaus Iohannis va invita PSD la consultari la Palatul Cotroceni, social-democratii vor onora invitatia, inclusiv daca subiectul discutiilor va viza schimbarea premierului.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.