Klaus Iohannis, primit de Marele Duce de Luxemburg. Ce a spus despre solutia votului obligatoriu pentru Romania

Ultima actualizare: 10-06-2016 06:59
Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti ca votul obligatoriu nu este o solutie pentru Romania, punctand ca prezenta la urne ar putea fi marita prin imbunatatirea ofertei electorale.

"Sunt traditii diferite, in diferite tari. Cel putin pentru Romania cred ca, in aceasta etapa, votul obligatoriu nu este o solutie. Eu am trait si in regimul in care votul a fost obligatoriu si nu ne-a ajutat cu nimic. Pentru schimbarea regimului a fost nevoie, din pacate, de sacrificii mari si chiar la inceput, dupa Revolutie, acesta a fost unul din motivele pentru care in Romania nu s-a pledat pentru votul obligatoriu. Cred ca nici in aceasta etapa votul obligatoriu, in Romania, nu ar schimba fundamental comportamentul alegatorilor", a declarat Iohannis, intrebat daca votul obligatoriu ar putea fi o solutie pentru Romania, la fel cum exista in Luxemburg, in contextul prezentei scazute la urne la alegerile de duminica.

El a subliniat ca ar trebui imbunatatita oferta electorala pentru cresterea prezentei la vot. "Ceea ce cred ca este important este cum actioneaza partidele. Partidele trebuie sa aiba oferte suficient de interesante, atractive pentru alegatori, pentru ca alegatorul sa mearga si sa voteze pentru ceva. De prea multe ori in Romania alegatorii s-au dus si au votat impotriva a ceva, nu pentru un proiect politic sau pentru un candidat. Cred ca noi putem sa imbunatatim prezenta la vot imbunatatind pur si simplu oferta electorala", a explicat seful statului, la conferinta comuna cu premierul luxemburghez, Xavier Bettel.

La randul sau, premierul luxemburghez a aratat ca votul obligatoriu este stipulat in Constitutie insa nu sunt prevazute si sanctiuni pentru cei care nu isi exercita dreptul la vot. "In Luxemburg, la fiecare termen electoral ne intrebam daca trebuie sa pastram sau nu votul obligatoriu. Este o chestiune care reapare pe agenda publica. Le cerem oamenilor insa sa isi dea seama de sansa pe care o au sa poata vota. In anumite tari, oamenii mor pentru a putea vota, s-au luptat pentru a putea vota si, daca noi nu putem sa ne miscam din pat duminica dimineata la 5 - 6 ani a ne exercita dreptul electoral, atunci nu mai avem dreptul decat sa tacem. Daca nu suntem pregatiti sa participam la un vot, atunci nu avem dreptul sa mai spunem nimic, pentru ca nu am vrut sa participam. In Luxemburg am avut aceasta alegere si este inscrisa in Constitutie - votul obligatoriu. Este obligatoriu in texte, dar nu exista o sanctiune, doar parchetul poate urmari pe cineva", a explicat Xavier Bettel, el mentionand ca la Luxemburg exista o rata de participare la vot de aproximativ 43%.

El a punctat ca in cazul celor care nu participa la vot ei nu ar trebui sa aiba dreptul sa-si exprime nemultumirile."Aceasta chestiune exista in documente, insa nu exista pedepse care sa se aplice, insa eu cand vad ca in anumite tari exista o rata de participare de 20 - 30% atunci cred ca au doar dreptul sa taca, pentru ca daca nu au cinci minute sa se duca sa-si exprime dorinta atunci nu au dreptul sa spuna de ce nu sunt multumiti cu rezultatul", a mai spus premierul luxemburghez.

Presedintele Klaus Iohannis a fost primit de Marele Duce de Luxemburg Henri, care i-a conferit Ordinul "Leul de Aur" - cea mai inalta distinctie a Marelui Ducat de Luxemburg. Seful statului roman si sotia sa, Carmen Iohannis, au fost primiti la Palatul ducal de Marele Duce Henri. Marea Ducesa Maria Teresa nu a fost prezenta la ceremonia primirii.

Dupa ceremonia primirii oficiale, cu onoruri militare, Marele Duce Henri i-a conferit presedintelui Iohannis Ordinul "Leul de Aur", distinctie care se acorda suveranilor straini si sefilor de stat cu merite deosebite in raport cu Luxemburgul si cu Marele Duce.

La ceremonie au fost prezenti aproximativ 100 de oameni. Iohannis are programate luni convorbiri cu presedintele Camerei Deputatilor din Luxemburg, Mars Di Batolomeo, premierul luxemburghez Xavier Bettel si cu ministrul Afacerilor de Externe si Europene, Jean Asselborn. El se va intalni si cu primarul orasului Luxemburg, Lydie Polfer, si va participa la dineul de gala oferit de Marele Duce de Luxemburg si Marea Ducesa in onoarea sa si a sotiei sale.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO