Iohannis, cu trenul la Ploiesti. Reacția președintelui când a fost întrebat dacă și-a luat bilet
Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri, la Ploiești, la dezbaterea "Orașele României la 100 de ani de la Marea Unire", a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.
Presedintele Iohannis s-a deplasat la Ploiesti cu trenul.
”Am vrut să dau un semnal despre nevoia de mobilitate. Vrem să avem o țară modernă, iar mobilitatea face parte din acest concept.
Pe ruta București-Ploiești, lucrurile funcționează rezonabil de bine. E nevoie de mai multă implicare din partea celor responsabili însă.
Nu aș putea merge de la București la Sibiu. Ar trebui să schimb trenul și ar dura foarte mult. Ar fi o călătorie de peste 7 ore, ceea ce nu este rezonabil”, a declarat Klaus Iohannis.
Întrebat de jurnaliști dacă și-a luat bilet, Klaus Iohannis a răspuns zâmbind: ”Cum credeți că merg fără bilet?! A costat în jur de 26 de lei la clasa I.”
Iohannis: Investitorii nu-şi doresc revoluţii fiscale; pe oamenii de afaceri îi sperie impredictibilitatea şi şpăgile
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Ploieşti, că investitorii nu-şi doresc revoluţii fiscale precum cea despre care se discută în prezent în România, spunând că experienţa sa în administraţia publică locală i-a arătat că pe oamenii de afaceri îi sperie impredictibilitatea şi şpăgile.
Prezent, miercuri seară, la dezbaterea "Oraşele României la 100 de ani de la Marea Unire. Un viitor SMART pentru Ploieşti”, organziată la Universitatea Petrol-Gaze, preşedintele Klaus Iohannis a criticat revoluţia fiscală, spunând că investitorii nu-şi doresc aşa ceva.
Întrebat de primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, cum a reuşit să facă astfel încât Sibiul să devină atractiv pentru investitori, Iohannis a criticat, în răspunsul său, aşa-numita revoluţie fiscală.
”Am avut în ultimele săptămâni discuţii destul de aprinse în jurul aşa-zisei revoluţii fiscale. Astfel de revoluţii sunt exact ce nu-şi doresc investitorii. Un investitor dacă merge într-un loc vrea să ştie care-i legislaţia, care este cadrul fiscal şi să fie stabil şi cum se implică administraţia locală să-i faciliteze să-şi dechidă afacerea. Asta nu înseamnă că trebuie să faci lucruri senzaţionale” a spus Klaus Iohannis.
Preşedintele a explicat că la Sibiu a atras investitori cu oferte simple şi clare.
”Am atras investiţiile venind în faţa investitoruilor cu oferte simple, clare. Dar dacă stau să evaluez ce a contat cel mai mult, cred că a fost transparenţa şi implicarea autorităţii locale în facilitarea demersurilor pe care le aşteaptă un ivestitor (…) Dacă primăria se ocupă de autorizaţia de construcţie, investitorul se aşteaptă să primească această autorizaţie destul de repede şi fără alte implicaţii” a spus şeful statului.
El a adăugat că investitorii se aşteaptă să fie trataţi ”la modul foarte serios şi cu mult respect”, precizînd că de acest lucru depinde succesul unei afaceri, al unei comunităţi şi al unei ţări.
”Să ştiţi că sunt două lucruri care sperie foarte mult oamenii de afaceri: impredictibilitatea legislativă şi şpăgile. Dacă reuşiţi să eliminaţi măcar partea locală de impredictibilitate şi şpăgile, bănuiesc că nu există, dar dacă ar exista ar trebui eliminate, atunci o să vedeţi că succesul este aproape imediat", a spus Iohannis la dezbaterea la care participă autorităţi locale şi oameni de afaceri.
De asemenea, preşedintele a criticat unele administraţii locale care, prin atitudinea lor, resping investiţiile locale, deşi ”România este o locaţie bună” pentru investitori.
”Nu toate localităţile din România sunt bine văzute pentru că există suficiente locuri unde administraţia în realitate nu prea sprijină investiţiile, nu ştiu de ce, dar am constatat că ele există, şi pe de altă parte, există locuri unde trebuie să aştepţi 6 luni pentru o autorizaţie de construcţie. În astfel de locuri investitorii nu merg cu plăcere” a mai spus Klaus Iohannis.
Dezbatere la Ploiești
"Dezbaterea are loc în contextul în care ne apropiem de intrarea în anul Centenarului Marii Uniri. Este un prilej important în care se poate trage linie, se poate face o analiză în legătură cu locul în care se află România în acest moment, în ce stadiu de dezvoltare sunt comunitățile României, dar este și un prilej important pentru aleși să-și informeze cetățenii în legătură cu perspectivele pe care le au în vedere privind dezvoltarea zonelor rurale și urbane în România în perioada următoare", a informat Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.
Dezbaterea, la care au participat aleși locali, reprezentanți ai mediului academic și de afaceri și ploieșteni, a fost organizată de Primăria locală și Universitatea de Petrol și Gaze.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, analiza, presedinte, ploiești, dezbatere, unire,
Dată publicare:
22-11-2017 10:12