Klaus Iohannis critică dur ordonanța de urgență și nu e mulțumit de propunerea lui Tudorel la șefia DNA


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 18 Octombrie 2018 10:05
Categorie: Stiri Politice

Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, a criticat dur ordonanța de urgență a Guvernului privind legile justiției și s-a arătat nemulțumit de faptul că ministrul Tudorel Toader a propus la șefia DNA o persoană care are un aviz negativ de la CSM.

Șeful statului a anunțat că a cerut verificarea legalității propunerii Ministerului Justiției de numire a Adinei Florea la conducerea DNA.

De altfel, Comisia Europeană l-a și criticat pe ministrul Justiției că ignoră "constant" opiniile magistraților.

”România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție, pentru asta DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă, să-și asume această luptă, dificilă, grea, dar o lupta dreaptă. Nu este posibil să facem pași înapoi în lupta anticorupție, unde România ajunsese să fie dată drept exemplu. Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care trebuie să ne dea mult de gândit. Chestiunea mă preocupă și voi face declarații după ce mă voi întoare în țară, am cerut să fie verificată legalitatea acestei numiri.” - a anunțat președintele României.

Totodată, șeful statului a acuzat coaliţia PSD-ALDE că împreună cu Guvernul ”nu doresc să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii”.

Iohannis a susţinut că ordonanţa de urgenţă recent adoptată de Executiv în domeniul Justiţiei "este foarte îngrijorătoare".

"Această ordonanţă este foarte îngrijorătoare. (...) Se vede că această coaliţie PSD-ALDE şi Guvernul lor nu doresc să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii. Nu este calea bună, nu este calea care va duce la pace socială şi nici măcar nu va rezolva problemele din Justiţie", a declarat Iohannis la sosirea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Rescrise de ministrul Justiției, modificările la legile justiției prevăd critrerii noi privind angajarea procurorilor de la DIICOT, DNA și Parchetul General. Textul ordonanței adoptată luni de Guvern prevede că procurorii pot rămâne în funcție numai dacă au 10 ani vechime, iar o treime dintre procurorii DNA ar trebui să susțină alte probe de angajare, în fața membrilor CSM.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis: Bună dimineața! Bine ați venit! Avem Consiliul European și Summitul ASEM. Consiliul European a debutat aseară cu o cină informală care nu a dus la niciun progres. S-a discutat despre Brexit, însă, din păcate, se pare că momentan progresul se lasă așteptat și nu s-a ajuns la niciun acord. Se va lucra în continuare, se va negocia în continuare, dar optimismul s-a redus, ca să mă exprim așa.

Jurnalist: Vă așteptați ca lucrurile să schimbe în cadrul discuțiilor de zilele acestea?

Klaus Iohannis: Vom vedea. Eu mă număr printre cei care speră să se ajungă la un acord, măcar la un acord de ieșire ordonată a Marii Britanii, ca să încercăm pe urmă alți pași. Toată lumea speră ca negocierile să reintre într-un ritm care permite un progres.

Jurnalist: S-a convenit asupra prelungirii termenului?

Klaus Iohannis: Nu. Nu s-a convenit. Este o opțiune, sigur, deocamdată teoretică, nu am luat-o în discuție, nu am convenit un nou summit, ci dorim să se continue negocierile așa cum au început și, la un moment dat, au funcționat chiar bine lucrurile.

Jurnalist: Pe temele de astăzi ale Summitului privind migrația, care este poziția României?

Klaus Iohannis: Migrația, securitatea internă, politica externă sunt temele din această dimineață. Aici nu apar noutăți, practic formalizăm discuțiile de la Summitul de la Salzburg, care s-au concentrat mai degrabă pe teme uzuale. Nu au fost contradicții, ne-am înțeles atunci și, cum am spus, vom formaliza o colaborare mai strânsă, pe cât posibil o legislație care permite eliminarea conținuturilor teroriste din internet, colaborare mai strânsă în chestiuni de protecție civilă.

La politică externă, sigur, sper cel puțin eu, să abordăm chestiuni de extindere, chestiuni de sancțiuni, dar nu prevăd evoluții deosebit de importante. În final, la dejunul de lucru, vom avea o discuție de tip Euro summit, în format extins, cu participarea tuturor, și a noastră, ceea ce e foarte bine. Evident, voi sublinia că România dorește să între în zona Euro, dorește o abordare serioasă, sustenabilă și aceste lucruri vor fi consemnate.

Jurnalist: Sunteți optimist cu privire la reușita țării noastre la a intra în Zona Euro?

Klaus Iohannis: Fără îndoială, trebuie să facem diferența între rezultatele concrete pe care le avem acum și care se lasă așteptate. Deci, nu suntem într-o perioadă în care intrarea în Zona Euro este iminentă, dar este un obiectiv foarte important al României și se va realiza. Nu se va realiza foarte curând, fiindcă lucrurile se mișcă încet la noi.

Jurnalist: Cum comentați faptul că în recentul Eurobarometru în România, la două luni înainte de preluare Președinției, percepția românilor privind apartenența la Uniunea Europeană cunoaște un trend descendent și o susținere în declin de la 59% la 49%?

Klaus Iohannis: Asta nu este o veste bună, dar cum știm, aprecierea unei națiuni asupra problemelor europene ține, de regulă, de problemele interne, mai mult decât de problemele europene și confuzia generală creată de coaliția PSD-ALDE, modul lipsit de transparență în care se legiferează, dezbaterile interminabile pe justiție, unde, de asemenea, PSD-ALDE abordează o conduită total contrară așteptărilor populației și ale partenerilor europeni, toate acestea au dus și la reacții ale partenerilor europeni și întreaga situație, care este nemulțumitoare, probabil a dus la această scădere.

În evaluarea mea, este o scădere temporară şi, în măsura în care reușim să ne revenim acasă, să începem să legiferăm transparent, să discutăm unii cu alţii, să abordăm o atitudine de bună guvernare – adică guvernarea să se facă pentru cei guvernaţi, nu împotriva celor guvernați –, atunci cred că şi atitudinea față de Europa va reveni la, zic eu, cote normale de peste 50%.

Jurnalist: Probabil ați văzut Ordonanța de urgență care modifică recent promulgatele Legi ale justiției. În ce măsură credeți că afectează funcționarea DNA și a celorlalte parchete?

Klaus Iohannis: Această ordonanță este foarte îngrijorătoare. Aici avem chiar mai multe lucruri de discutat şi n-aș vrea să intru în multe detalii, o să o fac când ajungem cu toții acasă, dar câteva idei merită menționate. Bunăoară, pensionarea magistraților este o chestiune pe care eu am semnalat-o, am solicitat Parlamentului o reluare a discuției, o reevaluare. N-a făcut-o, ca, după aceea, ministrul Justiției să vină fără nicio explicație, netransparent, fără consultări publice, ca să schimbe aceste articole. Dar măcar dacă le-ar fi schimbat, în sensul să fi rezolvat problema, nu a rezolvat nimic, pur și simplu, le-a amânat.

S-au introdus, peste noapte, noi condiții pentru procurori, chestiuni care nu au fost discutate în Parlament şi care nu au fost pregătite. Se ignoră avize ale CSM. Iată de ce am spus că nu se legiferează corect. Lumea se așteaptă, şi pe bună dreptate, ca legiferarea să se facă într-un mod transparent, după consultări şi, sigur, ținând cont şi de opiniile sistemului. Or, se vede că această coaliție PSD-ALDE şi Guvernul lor nu doresc să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii. Nu este calea bună, nu este calea care va duce la pace socială şi nici măcar nu va rezolva problemele din Justiție.

Jurnalist: Vă așteptați sau chiar îi cereți Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională această Ordonanță? Aveți motive să credeți că sunt elemente de neconstituționalitate acolo? De exemplu, referitor la eventuala retroactivitate...

Klaus Iohannis: Acum, nicio lege nu este retroactivă și nicio ordonanță de urgență, dar știm că deja sunt solicitări la Avocatul Poporului pentru a sesiza Curtea Constituţională şi, cum aceste solicitări au venit din sistem, eu voi aștepta evoluțiile în continuare și, după aceea, vom putea să intrăm mai mult în detalii.

Jurnalist: În privința numirii la șefia DNA, veți accepta propunerea venită din partea ministrului Justiției, respectiv numirea Adinei Florea la șefia DNA?

Klaus Iohannis: Tot așa, în pregătirea unei discuții pe care o vom face acasă. România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție. Este inadmisibil și nu voi accepta niciodată așa ceva! Ne dorim, îmi doresc o luptă anticorupție serioasă. Pentru asta, DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă, o persoana hotărâtă să-și asume această luptă dificilă, grea, dar o luptă dreaptă. Nu este posibil să facem pași înapoi în lupta anticorupție, unde România ajunsese să fie dată exemplu pozitiv.

Este clar că aici apar, de asemenea, probleme grave în felul cum se aplică procedurile. Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care conține câteva lucruri care trebuie să ne dea foarte, foarte mult de gândit. Chestiunea mă preocupă si voi face declarații pe această chestiune când ne întoarcem în țară. Iar până atunci, am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri, după care putem să vorbim mai mult. Dar, încă o dată, nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas înapoi în lupta anticorupție din România.

Jurnalist: Și din punctul dumneavoastră de vedere, o eventuală numire a Adinei Florea ar reprezenta un pas în spate? Ați apucat să vorbiți, o cunoașteți, ce părere v-ați făcut despre ea?

Klaus Iohannis: Nu cunosc persoana. Nici nu cred că este nevoie acum să cunosc persoana. Voi studia documentele înaintate pentru nominalizare, după care o să vorbim acasă mai multe. Mulțumesc! O zi bună!

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi la Bruxelles la reuniunea Consiliului European, precum şi la cel de-al 12-lea Summit Asia - Europe Meeting (ASEM). Totodată, în marja reuniunii Consiliului European, preşedintele Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins.

"Temele de discuţie de pe agenda reuniunii Consiliului European se referă la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, gestionarea fenomenului migraţiei, securitatea internă şi relaţiile externe ale Uniunii", se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, citat de Agerpres.

BREXIT

Iohannis va reitera sprijinul Românei în vederea agreării Acordului de retragere a Marii Britanii din UE cât mai curând posibil şi va sublinia că ţara noastră este în favoarea unui proces ordonat şi previzibil privind Brexit, care să constituie ulterior baza pentru stabilirea unei relaţii viitoare cât mai apropiate.

Totodată, şeful statului va sublinia că ţara noastră îşi doreşte încheierea unui acord cât mai cuprinzător privind relaţiile viitoare şi identificarea unor noi modalităţi de colaborare între UE şi Marea Britanie în arii prioritare precum securitatea, apărarea şi politica externă, domenii în care contribuţia britanică este substanţială.

Migrația

Referitor la migraţie, preşedintele Iohannis va susţine necesitatea unui dialog intensificat cu statele de origine şi tranzit ale migranţilor, în care accentul să fie plasat pe dezvoltare, educaţie şi construirea capacităţilor, precizează Administraţia Prezidenţială.

"Preşedintele României va exprima susţinerea ţării noastre pentru consolidarea Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, menţionând că România a avut constant o contribuţie substanţială la activitatea acestei agenţii", se spune în comunicat.

În domeniul securităţii interne, Iohannis va sublinia importanţa implementării instrumentelor legislative şi nonlegislative destinate unei mai bune cooperări şi coordonări la nivelul UE.

Totodată, preşedintele va evidenţia faptul că prevenirea şi contracararea radicalizării şi a terorismului trebuie să rămână printre preocupările prioritare ale statelor membre şi va reafirma sprijinul ţării noastre pentru demersurile şi eforturile în plan european de a consolida rezilienţa Uniunii în faţa ameninţărilor hibride.

Summitul Euro în format extins

Tot pe 18 octombrie, preşedintele Iohannis participă la Summitul Euro în format extins. Cu acest prilej, şeful statului va menţiona că ţara noastră susţine obiectivul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare urmărind îndeaproape impactul tuturor iniţiativelor care vizează această zonă, având în vedere obiectivul României de aderare cât mai curând posibil.

Totodată, pe 18 şi 19 octombrie, Klaus Iohannis va participa la lucrările celui de-al doisprezecelea Summit Asia-Europe Meeting (ASEM).

Summitul, cu tema "Parteneri globali pentru provocări globale", va reuni cei 53 de parteneri ASEM, vizând un angajament sporit al statelor partenere din Europa şi Asia în abordarea problemelor complexe într-un context global în continuă schimbare. Principala temă a dezbaterilor este conectivitatea la toate nivelurile - politic, economic, cultural, digital, instituţional şi interuman - pentru a transmite un mesaj consolidat de recunoaştere a interdependenţelor în creştere între cele două continente, se mai arată în comunicat.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Efectele OUG: USR acuză modificare cu dedicație pentru procurorul dosarului Tel Drum. Reacția lui Dragnea
Efectele OUG: USR acuză modificare cu dedicație pentru procurorul dosarului Tel Drum. Reacția lui Dragnea
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Distracție pentru copii mari și mici

05:34
FERMA
Marius Crăciun este Fermierul Anului 2019 și câștigătorul premiului de 50 000 de euro!
Felicitări Marius Crăciun, Fermierul Anului 2019!

07:53
FERMA
A doua probă  îi descurajează și pe  Marius și pe Moroșanu
Ceea ce se întâmplă schimbă complet clasamentul și creează o agitație de necrezut în arenă

07:25
FERMA
Prima probă îi obosește peste măsură pe cei doi finaliști Ferma
Cine reușește să capate avantaj și câștigă prima primul pas către premiu

06:14
FERMA
Brigitte îl lovește pe Pastramă, spre deliciul, dar și spaima fermierilor
Un singur picior între iubire și...bătaie

04:17
FERMA
Gesturi suspicioase între Otniela și Moroșanu. Ce se întâmplă între cei doi
"Mai Otniela, o luăm razna, simți și tu?"

03:18
FERMA
Ce s-a întâmplat cu încăierarea dintre Moroșanu și Kamara
Ediția de ieri i-a lăsat pe fermieri înspăimântați, în mijlocul celui mai mare conflict de până acum.

02:55
PROMO
Victoria Răileanu și Adrian Pov #yeslavot

00:34
LA MARUTA
Este transformată! Iulia Vântur a revenit în Romania și are un nou look
Iulia: "Nu am crezut ca-mi voi face vreodata tatuaje"

18:18
LA MARUTA
Loredana a scăpat de toate păcatele, într-un loc sfant
Cum a reușit artista să se purifice in totalitate

13:21
Liviu Dragnea la vot
Dragnea susţine că a auzit un zvon despre "o fraudă la softul de numărare" a voturilor
Companiile de ridesharing au ajuns la un acord cu Guvernul. Care sunt noile reglementări
Autorizarea SPP pentru mașinile în care se deplasează Papa, în ședința de Guvern
Un senator PSD a fost adus la București cu un elicopter SMURD pentru o simplă enteroviroză
Ce spune Dragnea despre schimbarea lui Dăncilă. Premierul a anunţat că merge la referendum
Iohannis, râzând: ”PSD-ul nu va mai primi încă o nominalizare de premier de la mine”
Klaus Iohannis
Iohannis: ”Atâta ne mai lipsește, ca un infractor condamnat să fie candidat la președinție”
Dragnea, despre anunțul din seara alegerilor din 26 mai: "Sunt proaste comentariile"
Premierul Dăncilă: ”Nu am nicio divergenţă cu Dragnea. Am o bună relație”
Șerban Nicolae, după anunțul lui Dăncilă: ”Voi refuza buletinele pentru falsul referendum”
Dăncilă îi ține piept lui Dragnea. Premierul nu vrea restructurare, ci remaniere
Premierul Viorica Dăncilă: Nu îmi este teamă că voi fi schimbată