Klaus Iohannis critică dur Bugetul pe 2019. Liviu Dragnea, numit ”politician meschin”

Klaus Iohannis
Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis afirmă într-un comunicat de presă că ”PSD recurge la noi demersuri populiste, care riscă să vulnerabilizeze România”.

Mesajul integral al șefului statului:

”În legătură cu proiectul bugetului pentru anul 2019, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că țara noastră are nevoie de un buget credibil, în beneficiul românilor și nu al unui partid politic. Astfel, Guvernul și Parlamentul au responsabilitatea esențială de a identifica soluțiile financiare sustenabile pentru fiecare domeniu în parte.

În schimb, PSD recurge la noi demersuri populiste, care riscă să vulnerabilizeze România în actualul context geopolitic marcat de incertitudine și de intensificarea riscurilor și amenințărilor la adresa statelor NATO.

Printr-un gest cinic, președintele PSD pune în opoziție securitatea națională cu sănătatea cetățenilor. Numai un politician meschin și inconștient ar putea să inoculeze ideea că sănătatea românilor nu poate fi asigurată din cauza bugetelor prea mari ale serviciilor de securitate, a căror misiune legală fundamentală este tocmai asigurarea securității naționale, protejarea vieții oamenilor și a intereselor țării.

Citește și
Klaus Iohannis si Angela Merkel
Iohannis pleacă în Germania. Președintele, la un eveniment alături de cancelarul Merkel
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Propunerea de reducere a bugetelor instituțiilor din domeniul securității naționale constituie un demers iresponsabil, cu atât mai mult cu cât nu există argumente sau justificări. Tocmai asemenea tăieri bugetare reprezintă un atentat la siguranţa cetăţenilor, prin scăderea discreționară a bugetelor structurilor de securitate, în încercarea disperată a unor personaje toxice de a mai acumula capital politic. De aceea, Președintele României face apel ca Parlamentul să revină la alocările bugetare inițiale, propuse de Guvern în 10 decembrie 2018 și avizate de către CSAT în 19 decembrie 2018.

Întârzierea bugetului cu aproape două luni de către Coaliția PSD-ALDE este complet nejustificată și demonstrează încă o dată lipsa de seriozitate și de profesionalism a actualei coaliții, precum și lipsa preocupării acesteia pentru bunul mers al economiei și administrației în România.

În vreme ce bugetele necesare asigurării securității cetățeanului scad, avem o creștere inacceptabil de mare a alocărilor către partidele parlamentare, al cărei principal beneficiar este, deloc surprinzător, chiar PSD. În condițiile în care în România nu se construiesc autostrăzi, nu se modernizează spitale, nu există toalete și apă curentă în toate școlile din țară, este revoltătoare majorarea uriașă prevăzută în bugetul anului curent pentru partidele parlamentare.

Cu siguranță că bugetul sănătății nu este suficient, dar, dacă se declară atât de preocupat de sănătatea românilor, președintele PSD are acum cel mai potrivit prilej să o dovedească: să suplimenteze bugetul sănătății din banii alocați partidelor. Este un amendament care ar trebui să întrunească voturile majorității PSD-ALDE, dacă adevărata intenție este aceea de a avea un buget pentru sănătatea românilor. Altfel, avem de a face cu o nouă manipulare, în timp ce banii publici sunt direcționați direct către PSD.

Din păcate, realitatea vorbește de la sine: acest buget, care ar fi trebuit elaborat încă de la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, a ajuns să fie pus în dezbatere abia pe 31 ianuarie 2019, după revenirea din vacanță a liderilor PSD și ALDE. Este un buget făcut pe picior, bazat pe estimări economice nerealiste și pe alocări politice preferențiale, pe care PSD are pretenția să îl treacă rapid printr-un simulacru de dezbateri în Parlament.

Pentru că deține pâinea și cuțitul în privința alocărilor bugetare, PSD a purtat în toată această perioadă un război intens cu primarii orașelor și municipiilor din România, în ciuda faptului că Guvernul PSD a asigurat pe toată lumea că fondurile bugetare vor fi suficiente. De fapt, o parte din povara răspunderii guvernamentale este transferată asupra bugetelor administrației publice locale, care vor duce greul în acest an. Modernizarea României nu se poate face când administrația publică locală este ținută la discreția deciziei politice de la centru.

Președintele Klaus Iohannis solicită tuturor politicienilor responsabili din Parlament să privească bugetul anului 2019 nu ca pe un instrument al promisiunilor de partid, ci ca mijloc esențial pentru stabilitatea economică a României, pentru bunăstarea și securitatea românilor.

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că acest buget nu este bugetul conducerii PSD, ci al României, al stabilității și prosperității noastre din următorii ani.”

Liviu Dragnea a depus amendamentul privind finanţarea programului Vitamina D, cu diminuarea bugetului SRI

"Vă pot spune că domnul preşedinte a depus amendamentul, aşa cum a anunţat, este vorba de suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vizavi de suplimentarea fondurilor pentru vitamina D, markeri tumorali şi un program de screening, cu diminuarea bugetului Serviciului Român de Informaţii", a precizat Suciu după şedinţa grupului parlamentar al PSD.

El a adăugat că este un amendament depus la Comisiile de sănătate şi de buget-finanţe.

"Colegii noştri din comisii vor putea aprecia dacă, după ani de zile de creşteri substanţiale a bugetului SRI, o oprire a acestor măriri va afecta activitatea SRI. Eu cred că nu", a adăugat Suciu.

Conform amendamentului propus de Liviu Dragnea, se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii la capitolul 66.01 - "Sănătate", titlul 20 - "Bunuri şi servicii" cu suma de 295.000.000 lei, credite bugetare şi credite de angajament pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama şi Teste marker tumorali. Sursa de finanţare este prin diminuarea bugetului SRI cu aceeaşi sumă de la capitolul 61.01 - "Ordine publică şi siguranţă naţională", titlul 10 - "Cheltuieli de personal".

De asemenea, amendamentul prevede şi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 230.000.000 de lei, credite de angajament şi bugetare la Capitolul 56.01 - "Transferuri cu caracter general între diferite nivele ale administraţiei". Această sumă este propusă pentru majorarea sumelor alocate de la bugetul de stat pentru Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, fondurile fiind destinate implementării de către Casa Naţională de Sănătate a programului Diabet juvenil. Sursa de finanţare este 150.000.000 lei prin diminuarea bugetului SRI, 30.000.000 de lei din cel al SIE. Totodată, bugetul SPP se diminuează, tot în acest scop, cu 50.000.000 lei de la capitolul "Ordine publică şi siguranţă naţională".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Judecătorii CCR vor da mai repede un verdict în privința unei sesizări a lui Iohannis
Judecătorii CCR vor da mai repede un verdict în privința unei sesizări a lui Iohannis

Curtea Constituțională a decis marți să devanseze termenul de judecată pentru modificările aduse de Parlament legilor electorale, referitor la organizarea unui referendum.

Iohannis pleacă în Germania. Președintele, la un eveniment alături de cancelarul Merkel
Iohannis pleacă în Germania. Președintele, la un eveniment alături de cancelarul Merkel

Președintele Klaus Iohannis participă sâmbătă, 16 februarie, la o conferință de securitate care are loc în Munchen, Germania.

Iohannis: Simt frustrare politică, dar nu mă las
Iohannis: Simt frustrare politică, dar nu mă las

Klaus Iohannis, prezent luni, la evenimentul de inaugurare a "Spaţiului 80east (optzecist) - Acasă în comunism", a mărturisit că simte uneori "frustrare politică".

Iohannis, de vorbă cu tineri. ”Pentru libertate, democraţie, trebuie să luptăm zilnic”
Iohannis, de vorbă cu tineri. ”Pentru libertate, democraţie, trebuie să luptăm zilnic”

Klaus Iohannis le-a transmis tinerilor, la inaugurarea Spaţiului 80east (optzecist) - "Acasă în comunism", că pentru libertate, democraţie şi drepturi oamenii trebuie să lupte în fiecare zi.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.