USR: Liviu Pop vrea să treacă Legea Manualului, declarată neconstituțională


Ultimul update: Marti 12 Februarie 2019 10:53
Data publicarii: Marti 12 Februarie 2019 10:46
Categorie: Stiri Politice
Liviu Pop, Ecaterina Andronescu

USR susține că Liviu Pop vrea să treacă, marți, de Senat, Legea Manualului care a fost declarată neconstituțională anul trecut, profitând de atenția pe Legea Bugetului.

Marți, pe ordinea de zi a Comisiei de Învățământ de la Senat intră Legea Manualului.

”Dar nu e vorba de o lege care ”să reglementeze achiziția manualelor școlare pentru învățământul preuniversitar”, cum apare la prioritățile Ministerului Educației Naționale din Legea Bugetului de stat, ci de elaborarea manualelor (mai exact se va face achiziție de manuscrise, nu de manuale). Propunerea copiază integral legea declarată neconstituțională anul trecut (din cauza încălcării procedurilor parlamentare). Acum propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională (traseul unei legi ordinare).” - spun cei de la USR într-un comunicat.

De asemenea, membrii USR afirmă că ”Liviu Pop vrea să premieze Editura Didactică și Pedagogică cu această lege”.

”Practic, legea reglementează criteriile și modul centralizat de elaborare a manualelor. Vor fi maxim trei manuscrise pentru fiecare materie, ale căror drepturi de autor vor fi achiziționate de minister în urma competiției organizate pe baza metodologiei pe care tot MEN o adoptă. Coroborat cu prioritatea, din aceeași Lege a Bugetului de stat, de ”susținere a Editurii Didactice și Pedagogice”, e evident că editarea și tipărirea se vor face de această editură. Art. 4, alin. 1) și alin. 2), arată clar că în competiție intră autori/coautori cu manuscrise, nu edituri cu un manual complet (inclusiv editat).

”E vorba Editura Didactică și Pedagogică care a devenit ”celebră” anul trecut, după gafele monumentale din manualele de biologie, geografie și istorie. Cele cu Turnu Măgurele plasat prin Mehedinți, Marea Moartă în locul Mării Roșii, cu ficatul în partea stângă și în care elevii erau întrebați ”cine și cum se produce urina”. Pentru toate aceste gafe care au făcut necesară retipărirea tirajelor, plătite, în cele din urmă, de toți cetățenii, din bugetul public, Liviu Pop vrea să premieze Editura Didactică și Pedagogică cu această lege”, a transmis senatorul Mihai Goțiu.

USR mai su bliniază faptul că Legea Manualului intră în contradicție cu Ordinul de ministru al Ecaterinei Andronescu, care reglementează procedura de evaluare și de achiziție de manuale (nu de manuscrise) și în care ”ofertantul” este definit ca ”operator economic care a depus proiecte de manuale școlare”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16