Klaus Iohannis a trimis în Parlament o lege importantă pentru reexaminare

Ultimul update: Joi 21 Februarie 2019 15:10
Data publicarii: Joi 21 Februarie 2019 15:03
Categorie: Politic
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, potrivit unui comunicat al Administrației Preziențiale.

”Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal vizează stabilirea bazei de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, atât pe perioada în care persoanele fizice care realizează venituri din salarii ori asimilate salariilor desfășoară activitate, cât și pe perioada în care acestea beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Astfel, potrivit normelor prevăzute prin legea transmisă la promulgare - ce aprobă fără modificări prevederile Ordonanței Guvernului nr. 4/2007 - sunt modificate și completate dispozițiile art. 140, precum și cele ale art. 158 din Codul fiscal în sensul că baza lunară de calcul pentru contribuția de asigurări sociale este suma câștigurilor brute prevăzute la art. 139 din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra cărora se datorează contribuția individuală.

Evenimentele legislative survenite între momentul emiterii de către Guvern a Ordonanței nr. 4/2017 și cel al transmiterii spre promulgare a Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 fac însă necesară reexaminarea acestei legi de către Parlament, astfel încât să fie respectate cerințele de claritate și predictibilitate a normelor juridice.

Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 a fost adoptată de Parlament în data de 28 noiembrie 2018. Ulterior adoptării, în conformitate cu dispozițiile art. 146 lit. a) din Constituție a fost sesizată Curtea Constituțională pentru a se pronunța asupra constituționalității legii menționate.

Prin Decizia nr. 24/2019 - transmisă Președintelui României la data de 14 februarie 2019 - Curtea Constituțională a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 este constituțională în raport cu criticile formulate.

Față de forma prevăzută de Ordonanța Guvernului nr. 4/2017, dispozițiile art. 140 și art. 158 din Codul fiscal au suferit ulterior alte modificări legislative. Astfel, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și respectiv, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, dispozițiile art. 140 din Codul fiscal au fost succesiv modificate - având un alt conținut juridic față de cel din Ordonanța Guvernului nr. 4/2017 - iar dispozițiile art. 158 din aceeași lege au fost abrogate (art. I. pct. 71 din O.U.G. nr. 79/2017). Până la această dată, O.U.G. nr. 79/2017 și O.U.G. nr. 114/2018 nu au fost aprobate prin lege, fiind încă în dezbaterea Parlamentului.

Față de aceste intervenții legislative succesive se impune ca dispozițiile legii transmise la promulgare să fie reexaminate, astfel încât destinatarii normei juridice să aibă o reprezentare clară asupra normei aplicabile, în prezent, în ceea ce privește baza de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate. În această privință apreciem că s-ar impune ca, pe lângă adoptarea unei reglementări coerente, Parlamentul să opteze pentru o soluție care să fie în acord cu principiile Codului fiscal, respectiv justețea impunerii sau echitatea fiscală care asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcție de mărimea veniturilor sau a proprietăților acestuia.

În consecință, necesitatea asigurării coerenței legislative, precum și stabilitatea raporturilor juridice impun reanalizarea conținutului normativ al Legii de aprobare a Ordonanței Guvernului nr. 4/2017, corelativ cu cele ale O.U.G. nr. 79/2017 și ale O.U.G. nr. 114/2018, Parlamentul având obligația de a reglementa, într-o manieră tehnic-legislativă adecvată și fără echivoc, astfel încât să se asigure respectarea cerințelor de claritate și previzibilitate ale legii.

Față de argumentele expuse și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, se precizează în comunicat.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Klaus Iohannis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Iohannis: În această zi, comemorăm cu toţii suferinţele îndurate de romi timp de secole
Iohannis: În această zi, comemorăm cu toţii suferinţele îndurate de romi timp de secole
Refuzat de Iohannis, Drăghici va fi propus de PSD la Autoritatea Electorală Permanentă
Refuzat de Iohannis, Drăghici va fi propus de PSD la Autoritatea Electorală Permanentă
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Vijelie la sediul NASA
Vali Vijelie a susținur o serie de concerte în America

10:39
ROMANII AU TALENT
Am/N-am cu Pavel Bartoș și Smiley

03:05
VORBESTE LUMEA
Cristina Șișcanu, în lacrimi la Vorbește lumea
Peste 300 de milioane de persoane, diagnosticate cu depresie

18:21
VORBESTE LUMEA
Angelica și Claudiu Moroșanu au acceptat invitatia echipei Vorbește lumea și au discutat despre evoluția lui Cătălin în Ferma.
Ferma: un nou început este azi de la 21:30, la PRO TV

07:59
VORBESTE LUMEA
Vitaminizarea de primăvară
Spanacul, ștevia, loboda, urzicile, surse excelente de vitamina C

14:49
VORBESTE LUMEA
Mască pentru ridurile de pe frunte
Adina Halas: "Masca se aplică de 2 ori pe săptămână"

02:28
VORBESTE LUMEA
Irina Pelin primele declarații după ce a mers în marea finală Cântă acum cu mine Irina Pelin primele declarații după ce a mers în marea finală Cântă acum cu mine
Ana Maria Mirică: "Irina m-a făcut să sar ca un arc"

13:00
VORBESTE LUMEA
De 40 de ani, are grijă de pacienți
Meseria de asistentă medicală

03:19
VORBESTE LUMEA
Probioticele, un ajutor pentru sănătate
Dezechilibrul microflorei instentinale aduce probleme digestive și de imunitate

04:23
VORBESTE LUMEA
Prognonza meteo: temperaturile scad ușor
Maxima zilei

01:14
Siegfried Mureșan
Europarlamentar, despre candidatura lui Kovesi: ”Are mai multe şanse de câştig”
Deputații au respins moţiunile simple împotriva miniștrilor Toader și Teodorovici
Tăriceanu, în conflict cu PSD din cauza legii alegerilor locale. "E un avantaj nemeritat"
Anunțul lui Teodorovici despre o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale
Carmen Dan: "Documentele privind momentul 10 august, desecretizate"
Iohannis acuză guvernul de "golăneală". "Ne iau de proşti, dar nu suntem noi proştii"
ministrul transporturilor, razvan cuc, autostrada, stat paralel
Ministrul Transporturilor: „Autostrăzile nu se construiesc din cauza Statului Paralel”
Comisiile au respins proiectul PNL privind alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin
UDMR: "S-a demonstrat, din nou, că România nu este o ţară model”
Dragnea a fost diagnosticat cu dublă hernie de disc, însă ar fi refuzat să se opereze
Dăncilă face promisiuni românilor din Marea Britanie: ”Aceste drepturi sunt garantate”
Premierul Dăncilă a lansat un apel. Construcția de autostrăzi ”să meargă pe repede înainte”