Klaus Iohannis a explicat de ce a trimis spre reexaminare Codul Fiscal. "Prudenta si responsabilitate in plan fiscal-bugetar"

ponta - iohannis, agerpres

Romania are nevoie de relaxare fiscala, insa conteaza foarte mult maniera in care se realizeaza aceasta, iar pentru consolidarea performantelor recente politicile fiscal-bugetare trebuie sa fie sustenabile, a fost mesajul transmis miercuri de Iohannis.

''Recent, am solicitat Parlamentului reexaminarea Codului fiscal. Am facut acest lucru cu motivatia prudentei si responsabilitatii in plan fiscal-bugetar. Romania are nevoie de relaxare fiscala, insa conteaza foarte mult maniera in care se realizeaza aceasta. Pentru consolidarea performantelor recente, politicile fiscal-bugetare trebuie sa fie sustenabile. Dezvoltarea reala, calitativa se obtine prin politici economice bine gandite, care depasesc interesele politice si rezolva problemele profunde ale economiei noastre'', a declarat presedintele, care a fost reprezentat la eveniment de consilierul prezidential Cosmin Marinescu, relateaza Agerpres.

Seful statului a salutat evenimentul care prilejuieste intalnirea economistilor romani din strainatate, spunand ca este ''nu doar un motiv de comuniune si regasire a colegilor de profesie, ci si o ocazie speciala de dezbatere a ideilor economice''.

''Ma bucura sa stiu ca sunt multi ca dumneavoastra, care exceleaza prin profesionalism si dedicatie, care ne reprezinta tara, prin performante deosebite, peste tot in lume. ii felicit pe toti economistii romani, din strainatate si din tara, cu speranta participarii tuturor, prin studiile si cercetarile dumneavoastra, la imbunatatirea politicilor si deciziilor economice ale Romaniei. Este important ca viziunea si experienta dumneavoastra sa nu ramana neimpartasite, pentru a fi convinsi ca vom adauga valoare catre Romania si pentru Romania'', a completat Iohannis.

In opinia sa, schimbarea profunda inseamna educatie, in mod necesar si prioritar, ''caci educatia este ingredientul cu adevarat indispensabil pentru dezvoltarea oricarei societati''.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta il ataca pe Iohannis, din cauza Codului Fiscal: "Avem caruta, dar n-avem caii. Poate asa se lucreaza nemteste"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

''Asa cum am spus si in alte randuri, o societate nu poate fi, pe termen mediu sau lung, mai buna decat sistemul sau de educatie. Prosperitatea, performanta economica, buna guvernare, democratia insasi se bazeaza pe calitatea capitalului uman. Romania va deveni competitiva si prospera pe masura ce educatia va evolua si ea in aceasta directie. Cu totii ne dorim ca noile generatii sa poata performa cat mai bine, iar eficienta sa devina criteriu determinant, indiferent de domeniul de activitate, concurential, privat sau public'', a mai transmis presedintele.

Potrivit acestuia, ''datoria de constiinta a economistului este de a privi lucrurile in profunzime si perspectiva, de a apara ideile bune si de a lupta impotriva celor incorecte, care pot fi seducatoare pe termen scurt, in special ca emanatie a dezideratelor politice, dar care pe termen lung genereaza nemultumire, saracie si conflict''.

''In acest sens, apreciez ca rolul universitatii este decisiv, esential, nu doar in calitate de actor special, furnizor concurential pe o piata a serviciilor educationale, ci in calitate de adevarat model de etica, de responsabilitate, pentru promovarea ideilor sanatoase, indispensabile prosperitatii economice'', a sustinut Klaus Iohannis.

El a mai aratat ca Romania trebuie sa-si consolideze, in mod hotarat, institutiile economiei de piata si are nevoie de o abordare echilibrata si responsabila, ''una care sa corecteze erorile trecutului, in favoarea unor beneficii sustenabile''.

''In actuala etapa, circumscrisa trinomului post-tranzitie, post-aderare, post-criza, avem nevoie de un nou model de dezvoltare, axat pe competitivitate si responsabilitate. (...) Nu ne mai putem permite politici care sa genereze prosperitate doar pe termen scurt, fara sa consolidam bazele reale ale progresului economic: proprietatea privata si piata concurentiala, acumularea de capital si stimularea investitiilor, inovarea si antreprenoriatul, libertatea economica si competitivitatea. Acestea sunt sursele prosperitatii generale, a crearii de locuri de munca productive si bine platite'', a subliniat Iohannis.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
De ce se tem economisti de marca ai Romaniei de un al doilea val de criza.
De ce se tem economisti de marca ai Romaniei de un al doilea val de criza. "Sa nu facem acum ceva si sa regretam mai tarziu"

Premierul Ponta este hotarat sa ceara convocarea Parlamentului din vacanta pentru a aproba Codul Fiscal trimis spre reexaminare de presedintele Iohannis.

Victor Ponta il ataca pe Iohannis, din cauza Codului Fiscal:
Victor Ponta il ataca pe Iohannis, din cauza Codului Fiscal: "Avem caruta, dar n-avem caii. Poate asa se lucreaza nemteste"

Premierul Victor Ponta s-a aratat foarte nemultumit de decizia presedintelui Klaus Iohannis de a retrimite in Parlament Codul Fiscal, sustinut de Partidul Social Democrat.

Sedinta a coalitiei de guvernare. Partidele de la putere discuta despre Codul Fiscal si salariile demnitarilor
Sedinta a coalitiei de guvernare. Partidele de la putere discuta despre Codul Fiscal si salariile demnitarilor

Coalitia de guvernare se reuneste luni, 20 iulie, pentru a discuta despre ordonanta privind salariile demnitarilor si Codul Fiscal, care a fost retrimis in Parlament de Klaus Iohannis.

Recomandări
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local sâmbătă dimineaţa, notează AFP.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.