Klaus Iohannis a explicat de ce a trimis spre reexaminare Codul Fiscal. "Prudenta si responsabilitate in plan fiscal-bugetar"

ponta - iohannis, agerpres

Romania are nevoie de relaxare fiscala, insa conteaza foarte mult maniera in care se realizeaza aceasta, iar pentru consolidarea performantelor recente politicile fiscal-bugetare trebuie sa fie sustenabile, a fost mesajul transmis miercuri de Iohannis.

''Recent, am solicitat Parlamentului reexaminarea Codului fiscal. Am facut acest lucru cu motivatia prudentei si responsabilitatii in plan fiscal-bugetar. Romania are nevoie de relaxare fiscala, insa conteaza foarte mult maniera in care se realizeaza aceasta. Pentru consolidarea performantelor recente, politicile fiscal-bugetare trebuie sa fie sustenabile. Dezvoltarea reala, calitativa se obtine prin politici economice bine gandite, care depasesc interesele politice si rezolva problemele profunde ale economiei noastre'', a declarat presedintele, care a fost reprezentat la eveniment de consilierul prezidential Cosmin Marinescu, relateaza Agerpres.

Seful statului a salutat evenimentul care prilejuieste intalnirea economistilor romani din strainatate, spunand ca este ''nu doar un motiv de comuniune si regasire a colegilor de profesie, ci si o ocazie speciala de dezbatere a ideilor economice''.

''Ma bucura sa stiu ca sunt multi ca dumneavoastra, care exceleaza prin profesionalism si dedicatie, care ne reprezinta tara, prin performante deosebite, peste tot in lume. ii felicit pe toti economistii romani, din strainatate si din tara, cu speranta participarii tuturor, prin studiile si cercetarile dumneavoastra, la imbunatatirea politicilor si deciziilor economice ale Romaniei. Este important ca viziunea si experienta dumneavoastra sa nu ramana neimpartasite, pentru a fi convinsi ca vom adauga valoare catre Romania si pentru Romania'', a completat Iohannis.

In opinia sa, schimbarea profunda inseamna educatie, in mod necesar si prioritar, ''caci educatia este ingredientul cu adevarat indispensabil pentru dezvoltarea oricarei societati''.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta il ataca pe Iohannis, din cauza Codului Fiscal: "Avem caruta, dar n-avem caii. Poate asa se lucreaza nemteste"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

''Asa cum am spus si in alte randuri, o societate nu poate fi, pe termen mediu sau lung, mai buna decat sistemul sau de educatie. Prosperitatea, performanta economica, buna guvernare, democratia insasi se bazeaza pe calitatea capitalului uman. Romania va deveni competitiva si prospera pe masura ce educatia va evolua si ea in aceasta directie. Cu totii ne dorim ca noile generatii sa poata performa cat mai bine, iar eficienta sa devina criteriu determinant, indiferent de domeniul de activitate, concurential, privat sau public'', a mai transmis presedintele.

Potrivit acestuia, ''datoria de constiinta a economistului este de a privi lucrurile in profunzime si perspectiva, de a apara ideile bune si de a lupta impotriva celor incorecte, care pot fi seducatoare pe termen scurt, in special ca emanatie a dezideratelor politice, dar care pe termen lung genereaza nemultumire, saracie si conflict''.

''In acest sens, apreciez ca rolul universitatii este decisiv, esential, nu doar in calitate de actor special, furnizor concurential pe o piata a serviciilor educationale, ci in calitate de adevarat model de etica, de responsabilitate, pentru promovarea ideilor sanatoase, indispensabile prosperitatii economice'', a sustinut Klaus Iohannis.

El a mai aratat ca Romania trebuie sa-si consolideze, in mod hotarat, institutiile economiei de piata si are nevoie de o abordare echilibrata si responsabila, ''una care sa corecteze erorile trecutului, in favoarea unor beneficii sustenabile''.

''In actuala etapa, circumscrisa trinomului post-tranzitie, post-aderare, post-criza, avem nevoie de un nou model de dezvoltare, axat pe competitivitate si responsabilitate. (...) Nu ne mai putem permite politici care sa genereze prosperitate doar pe termen scurt, fara sa consolidam bazele reale ale progresului economic: proprietatea privata si piata concurentiala, acumularea de capital si stimularea investitiilor, inovarea si antreprenoriatul, libertatea economica si competitivitatea. Acestea sunt sursele prosperitatii generale, a crearii de locuri de munca productive si bine platite'', a subliniat Iohannis.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
De ce se tem economisti de marca ai Romaniei de un al doilea val de criza.
De ce se tem economisti de marca ai Romaniei de un al doilea val de criza. "Sa nu facem acum ceva si sa regretam mai tarziu"

Premierul Ponta este hotarat sa ceara convocarea Parlamentului din vacanta pentru a aproba Codul Fiscal trimis spre reexaminare de presedintele Iohannis.

Victor Ponta il ataca pe Iohannis, din cauza Codului Fiscal:
Victor Ponta il ataca pe Iohannis, din cauza Codului Fiscal: "Avem caruta, dar n-avem caii. Poate asa se lucreaza nemteste"

Premierul Victor Ponta s-a aratat foarte nemultumit de decizia presedintelui Klaus Iohannis de a retrimite in Parlament Codul Fiscal, sustinut de Partidul Social Democrat.

Sedinta a coalitiei de guvernare. Partidele de la putere discuta despre Codul Fiscal si salariile demnitarilor
Sedinta a coalitiei de guvernare. Partidele de la putere discuta despre Codul Fiscal si salariile demnitarilor

Coalitia de guvernare se reuneste luni, 20 iulie, pentru a discuta despre ordonanta privind salariile demnitarilor si Codul Fiscal, care a fost retrimis in Parlament de Klaus Iohannis.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze
Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze

Un caz îngrozitor de sclavie a fost descoperit de DIICOT. Timp de aproape 12 ani, o familie din Covasna a dus peste graniță, în Ungaria, zeci de tineri sărmani, pentru a-i exploata cumplit într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. 

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.