Kelemen Hunor, despre Tinutul Secuiesc la Bruxelles: "Nu este nimic imoral sau anticonstitutional"

Ultima actualizare: 06-08-2012 04:17
Kelemen Hunor

Presedintele UDMR nu vede nimic rau in deschiderea unei reprezentante a Tinutului Secuiesc la Bruxelles. Kelemen Hunor afirma ca "Tinutul Secuiesc" este o denumire traditionala, la fel ca si "Tara Motilor" sau "Bucovina".

El a explicat ca este vorba despre o initiativa a presedintilor Consiliilor Judetene din Harghita si Covasna, inceputa in urma cu 2-3 ani, si care viza gasirea unui birou pentru a tine legatura cu institutiile de la Bruxelles.

Hunor a adaugat ca la acest demers s-a alaturat si judetul Mures si a precizat ca la Bruxelles sunt foarte multe astfel de birouri, "aproape la fiecare colt de strada". De altfel, Kelemen a recunoscut ca UDMR cunostea aceasta initiativa si a sustinut-o.

Scandal. Laszlo Tokes lanseaza la Bruxelles ambasada Tinutului Secuiesc

"Nu trebuie sa ne inflamam degeaba, sa aruncam gaz pe foc. Si judetul Constanta, judetul Dambovita sau judetul Prahova, pentru Sever Voinescu, pot deschide un astfel de birou daca asa decide Consiliul Judetean si are si bani pentru a plati un om", a mai spus Kelemen Hunor, citat de Mediafax,

De altfel, el sustine ca nu este vorba despre o ambasada sau o reprezentanta diplomatica.

"Daca trei judete din Carpatii Occidentali decid sa deschida un astfel de birou si spun ca este pentru Tara Motilor, societatea romaneasca se va incendia instantaneu? Eu chiar nu inteleg aceasta agitatie, nu este nimic anticonstitutional, ilegal sau imoral", a mai spus liderul UDMR.

Cum reactioneaza Ministerul roman al Afacerilor Externe

Oficialii MAE au precizat intr-un comunicat de presa ca institutia pe care o reprezinta "considera regretabila orice actiune care ar viza inaugurarea unei „reprezentante” a unei asa-zise „unitati administrativ-teritoriale” din Romania care nu exista si nu are fundament constitutional sau legal".

De asemenea, MAE mai sustine ca a intreprins demersuri in directia clarificarii acestei situatii inca de la momentul aparitiei primelor informatii in acest sens, si ca va actiona, potrivit competentelor sale, "pentru a se asigura ca normele relevante sunt respectate".

Corlatean: Laszlo Tokes a dat dovada de lipsa de loialitate fata de Romania

Laszlo Tokes: 1 Decembrie este o zi de doliu pentru Ungaria

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO