Calendarul formarii noului guvern. Ce prevede legea

constitutie

 Dupa ce presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, pana la formarea unui nou guvern sunt parcursi mai multi pasi.

Se alcatuieste lista de ministri si programul de guvernare, se audiaza ministrii in Parlament, se acorda votul de incredere in Parlament, se depune juramantul in fata presedintelui.

Intr-o prima etapa, candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru trebuie sa intocmeasca lista cu membrii guvernului si programul de guvernare, conform art. 103, alin. 2 din Constitutie.

Programul si lista cu membrii guvernului se trimit spre dezbatere Camerei Deputatilor si Senatului in termen de 10 zile de la desemnarea premierului.

Birourile permanente ale celor doua camere transmit programul de guvernare si lista guvernului tuturor deputatilor si senatorilor, se arata la art. 85 din Regulamentul sedintelor comune al Camerei Deputatilor si Senatului.

Citește și
Sorin Grindeanu
Cine este Sorin Grindeanu, noul premier desemnat al Romaniei. A facut parte din guvernul Ponta
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Tot birourile permanente trebuie sa stabileasca data sedintei comune a comisiilor permanente si a sedintei comune a celor doua camere, in cadrul carora vor avea loc audierile ministrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Sedinta comuna nu poate fi stabilita la o data care sa depaseasca 15 zile de la primirea programului si a listei guvernului.

Fiecare candidat pentru functia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de comisiile de specialitate ale celor doua camere. Candidatii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motiveaza si le prezinta candidatului pentru functia de prim-ministru. In situatia in care un membru de pe lista noului guvern primeste un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate prezenta o noua propunere sau poate sa mentina propunerea initiala. Daca premierul vine cu o noua propunere, aceasta va fi supusa audierii.

Dupa audieri si acordarea avizelor, se convoaca sedinta comuna a camerelor, in cadrul careia premierul desemnat prezinta parlamentarilor lista de ministri si programul de guvernare. Urmeaza dezbaterile pe marginea programului si listei cu membrii guvernului, astfel incat, la cererea liderilor de grup, presedintele de sedinta le da cuvantul pentru exprimarea punctelor de vedere.

Dupa incheierea dezbaterilor, deputatii si senatorii voteaza, cu majoritate absoluta, propunerea de acordare a increderii guvernului. Votul este secret cu bile.

Rezultatul votului este consemnat intr-un proces verbal, iar acordarea votului de incredere se materializeaza printr-o hotarare a parlamentului, care se semneaza de catre presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului si se inainteaza de indata Presedintelui Romaniei pentru a numi guvernul.

Daca noul guvern a fost validat de parlament, primul-ministru si membrii guvernului vor depune individual juramantul in fata Presedintelui Romaniei. Guvernul, precum si fiecare ministru in parte isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului.

In cazul in care guvernul nu a fost validat, presedintii celor doua camere il informeaza de indata pe Presedintele Romaniei, in vederea desemnarii unui alt candidat pentru functia de prim-ministru.

In situatia in care parlamentul respinge doua solicitari de investitura a guvernului, Presedintele Romaniei poate sa dizolve parlamentul. Pentru a putea fi initiata de catre presedinte procedura dizolvarii parlamentului, este nevoie ca legislativul sa nu fi acordat votul de incredere pentru formarea guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa consultarea presedintilor celor doua camere si a liderilor grupurilor parlamentare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ce au vorbit la telefon Klaus Iohannis si Sevil Shhaideh inainte de refuzul de a o numi:
Ce au vorbit la telefon Klaus Iohannis si Sevil Shhaideh inainte de refuzul de a o numi: "Nu am inteles ca ar fi o problema"

Social-democrata Sevil Shhaideh a declarat, joi, ca a vorbit la telefon cu presedintele Klaus Iohannis, dupa ce a fost nominalizata pentru functia de premier, si la acel moment nu a avut nicio indoiala ca lucrurile nu vor avea un parcurs normal.

Cine este Sorin Grindeanu, noul premier desemnat al Romaniei. A facut parte din guvernul Ponta
Cine este Sorin Grindeanu, noul premier desemnat al Romaniei. A facut parte din guvernul Ponta

Sorin Grindeanu este noul premier al Romaniei. Klaus Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui. 

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.