Calendarul formarii noului guvern. Ce prevede legea

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Luni 02 Ianuarie 2017 08:52
Data publicarii: Vineri 30 Decembrie 2016 10:56
Categorie: Stiri Politice
constitutie

 Dupa ce presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, pana la formarea unui nou guvern sunt parcursi mai multi pasi.

Se alcatuieste lista de ministri si programul de guvernare, se audiaza ministrii in Parlament, se acorda votul de incredere in Parlament, se depune juramantul in fata presedintelui.

Intr-o prima etapa, candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru trebuie sa intocmeasca lista cu membrii guvernului si programul de guvernare, conform art. 103, alin. 2 din Constitutie.

Programul si lista cu membrii guvernului se trimit spre dezbatere Camerei Deputatilor si Senatului in termen de 10 zile de la desemnarea premierului.

Birourile permanente ale celor doua camere transmit programul de guvernare si lista guvernului tuturor deputatilor si senatorilor, se arata la art. 85 din Regulamentul sedintelor comune al Camerei Deputatilor si Senatului.

Tot birourile permanente trebuie sa stabileasca data sedintei comune a comisiilor permanente si a sedintei comune a celor doua camere, in cadrul carora vor avea loc audierile ministrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Sedinta comuna nu poate fi stabilita la o data care sa depaseasca 15 zile de la primirea programului si a listei guvernului.

Fiecare candidat pentru functia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de comisiile de specialitate ale celor doua camere. Candidatii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motiveaza si le prezinta candidatului pentru functia de prim-ministru. In situatia in care un membru de pe lista noului guvern primeste un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate prezenta o noua propunere sau poate sa mentina propunerea initiala. Daca premierul vine cu o noua propunere, aceasta va fi supusa audierii.

Dupa audieri si acordarea avizelor, se convoaca sedinta comuna a camerelor, in cadrul careia premierul desemnat prezinta parlamentarilor lista de ministri si programul de guvernare. Urmeaza dezbaterile pe marginea programului si listei cu membrii guvernului, astfel incat, la cererea liderilor de grup, presedintele de sedinta le da cuvantul pentru exprimarea punctelor de vedere.

Dupa incheierea dezbaterilor, deputatii si senatorii voteaza, cu majoritate absoluta, propunerea de acordare a increderii guvernului. Votul este secret cu bile.

Rezultatul votului este consemnat intr-un proces verbal, iar acordarea votului de incredere se materializeaza printr-o hotarare a parlamentului, care se semneaza de catre presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului si se inainteaza de indata Presedintelui Romaniei pentru a numi guvernul.

Daca noul guvern a fost validat de parlament, primul-ministru si membrii guvernului vor depune individual juramantul in fata Presedintelui Romaniei. Guvernul, precum si fiecare ministru in parte isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului.

In cazul in care guvernul nu a fost validat, presedintii celor doua camere il informeaza de indata pe Presedintele Romaniei, in vederea desemnarii unui alt candidat pentru functia de prim-ministru.

In situatia in care parlamentul respinge doua solicitari de investitura a guvernului, Presedintele Romaniei poate sa dizolve parlamentul. Pentru a putea fi initiata de catre presedinte procedura dizolvarii parlamentului, este nevoie ca legislativul sa nu fi acordat votul de incredere pentru formarea guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa consultarea presedintilor celor doua camere si a liderilor grupurilor parlamentare.

constitutie Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Ce au vorbit la telefon Klaus Iohannis si Sevil Shhaideh inainte de refuzul de a o numi:
Ce au vorbit la telefon Klaus Iohannis si Sevil Shhaideh inainte de refuzul de a o numi: "Nu am inteles ca ar fi o problema"
Cine este Sorin Grindeanu, noul premier desemnat al Romaniei. A facut parte din guvernul Ponta
Cine este Sorin Grindeanu, noul premier desemnat al Romaniei. A facut parte din guvernul Ponta
VIDEO PROTVPLUS.RO
liviu dragnea
Reacția lui Dragnea după ce protestatarii au scandat ”Ciuma roșie” și ”Șobolanule”. VIDEO
Vosganian s-a supărat că PSD nu a vorbit de ALDE și a plecat din sală
Dragnea, despre Justiție: ”Am înţeles că abia marţi preşedintele ar da un semn de viaţă”
Miting PNL în Teleorman, ”pentru a-l elibera de neobolșevicii lui Dragnea”. VIDEO
Băsescu: N-am pierdut nicio bătălie politică, vă rog să mă ajutați să nu o pierd pe ultima
Dăncilă: Să facem o ordonanţă de urgenţă să dăm gratuit lecitină către PNL şi către USR
Tom Jerry
Dragnea, ironizat după ce a spus că oamenii își pierd frigiderul dacă votează opoziția
Tăriceanu, despre Lazăr și Iohannis: „Final cu happy-end pentru două personaje patetice”
Cine sunt bugetarii care ar risca să fie concediați. Lista "dezvăluită" pe Facebook
Petre Daea: „Fiecare se uită în frigider şi apoi pleacă”. Măsuri în cazul dublului standard
Tăriceanu, mesaj criptic pe Facebook: "Nu se ştie dacă Jon Snow trăieşte sau nu la final"
Liviu Dragnea a promis ajutoare de 20.000 lei pentru familiile din Moldova