Iohannis a vorbit la telefon cu liderii de la Chișinău: Maia Sandu, Igor Dodon și Andrei Năstase


Ultimul update: Miercuri 26 Iunie 2019 15:29
Data publicarii: Miercuri 26 Iunie 2019 15:11
Categorie: Stiri Politice
Klaus Iohannis, lansare de carte

Președintele Klaus Iohannis a vorbit la telefon, miercuri, cu reprezentanții noii puteri de la Chișinau, după fuga lui Plahotniuc: premierul Maia Sandu, vicepremierul Andrei Năstase și președintele Igor Dodon.

 

Aceste discuții vin la scurt timp după ce la inițiativa luiIohannis, prin concluziile Consiliului European din 20-21 iunie, liderii europeni au salutat transferul pașnic de putere de la Chișinău și au agreat consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova pe baza unor măsuri concrete.

În cadrul convorbirilor telefonice cu Prim-ministrul Maia Sandu și cu Viceprim-ministrul Andrei Năstase, Președintele României a urat succes celor doi înalți demnitari în îndeplinirea mandatelor lor de mare răspundere pentru viitorul cetățenilor Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat susținerea României și a sa personală, în condițiile angajamentului clar și concret al noului Guvern pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru avansarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și pentru continuarea proiectelor de cooperare, mai ales a celor de interconectare strategică, derulate de România în Republica Moldova, componente importante ale Parteneriatului Strategic.

Președintele României a subliniat faptul că țara noastră va sprijini transformările democratice reale, implementarea principiilor statului de drept, a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE, precum și a reformelor necesare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.” - se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis s-a arătat dispus ca România, pe baza solicitărilor concrete ale Republicii Moldova, să acorde asistență dedicată pentru consolidarea instituțiilor din domenii prioritare pentru Republica Moldova.

”Premierul Maia Sandu a mulțumit Președintelui României pentru sprijinul constant acordat de țara noastră cetățenilor din Republica Moldova și pentru oferta de sprijin pentru consolidarea instituțiilor din Republica Moldova, urmând ca, în cooperare cu partea română, să fie identificate domeniile unde este nevoie de asistență prioritară. Totodată, Prim-ministrul Republicii Moldova a exprimat angajamentul Guvernului pe care îl conduce pentru continuarea parcursului european al țării, a implementării Acordului de Asociere, precum și pentru Parteneriatul Strategic cu România.” - se mai arată în comunicat.

De altfel, premierul Republicii Moldova Maia Sandu o va efectua o vizită oficială la București în data de 2 iulie 2019.

De asemenea, a fost convenită efectuarea unei vizite la București, la începutul lunii iulie, a Viceprim-ministrului Andrei Năstase.

Ce a discutat Iohannis cu Dodon

 

În cadrul convorbirii telefonice cu președintele Igor Dodon, președintele Klaus Iohannis ”a subliniat importanța menținerii parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de Asociere și a Acordului Cuprinzător și Aprofundat de Liber Schimb și a reformelor necesare pentru apropierea de UE, pentru menținerea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale în granițele internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european, precum și a consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale dintre România și Republica Moldova”.

Președintele Igor Dodon a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de România în diverse domenii de interes direct pentru dezvoltarea Republicii Moldova și ”a reiterat poziția sa, exprimată la data de 14 iunie 2019, privind dorința de a susține și continua Parteneriatul Strategic bilateral cu România, care este și principalul partener comercial al Republicii Moldova, alături de parcursul european al Republicii Moldova și aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”.

Klaus Iohannis, lansare de carte Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Preşedintele Curţii Constituţionale din R.Moldova, Mihai Poalelungi, a demisionat
Preşedintele Curţii Constituţionale din R.Moldova, Mihai Poalelungi, a demisionat
Criza din Moldova, declarată
Criza din Moldova, declarată "puci". Curtea Constituţională şi Parchetul, anchetate
Vicepremierul R.Moldova: Vlad Plahotniuc ar fi fost dat în urmărire federală în Rusia
Vicepremierul R.Moldova: Vlad Plahotniuc ar fi fost dat în urmărire federală în Rusia
Maia Sandu, invitată de Viorica Dăncilă la București. Mesajul transmis premierului moldovean
Maia Sandu, invitată de Viorica Dăncilă la București. Mesajul transmis premierului moldovean
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dancila
Fifor: Dăncilă se bate de la egal la egal cu Klaus Iohannis
Negoiță, dezlănțuit la adresa lui Teodorovici: ”Dați-mi voie să îmi fie jenă”
Teodorovici, către tinerii din internship: Cei care lucrează aici sunt înjuraţi zi de zi
Taxă pe toate pensiile mai mari de 10 000 de lei. Ce spun sursele politice
Iohannis a vorbit la telefon cu Dăncilă despre cele trei propuneri de miniștri
Iohannis o felicită pe Ursula von der Leyen: Aştept cu nerăbdare o cooperare strânsă
viorica dancila
Reacția lui Dăncilă, criticată în PE: ”Guvern complet obsedat de subordonarea justiţiei”
Cum a vorbit Dăncilă fără foaie în Parlamentul European. Discursul coeziunii
Ţuţuianu: Pro România trebuie să desemneze candidat propriu la prezidenţiale
Carmen Dan îl va vizita la penitenciar pe Liviu Dragnea: "Evident că da”
Carmen Dan, dezvăluiri despre plecarea sa din MAI: Dăncilă ”nu mi-a cerut demisia!”
Poliția italiană a descoperit un adevărat arsenal de război. Cine a fost vizat de operațiune