Iohannis a vorbit la telefon cu liderii de la Chișinău: Maia Sandu, Igor Dodon și Andrei Năstase
Președintele Klaus Iohannis a vorbit la telefon, miercuri, cu reprezentanții noii puteri de la Chișinau, după fuga lui Plahotniuc: premierul Maia Sandu, vicepremierul Andrei Năstase și președintele Igor Dodon.
Aceste discuții vin la scurt timp după ce la inițiativa luiIohannis, prin concluziile Consiliului European din 20-21 iunie, liderii europeni au salutat transferul pașnic de putere de la Chișinău și au agreat consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova pe baza unor măsuri concrete.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”În cadrul convorbirilor telefonice cu Prim-ministrul Maia Sandu și cu Viceprim-ministrul Andrei Năstase, Președintele României a urat succes celor doi înalți demnitari în îndeplinirea mandatelor lor de mare răspundere pentru viitorul cetățenilor Republicii Moldova.
Președintele Klaus Iohannis a reiterat susținerea României și a sa personală, în condițiile angajamentului clar și concret al noului Guvern pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru avansarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și pentru continuarea proiectelor de cooperare, mai ales a celor de interconectare strategică, derulate de România în Republica Moldova, componente importante ale Parteneriatului Strategic.
Președintele României a subliniat faptul că țara noastră va sprijini transformările democratice reale, implementarea principiilor statului de drept, a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE, precum și a reformelor necesare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.” - se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
De asemenea, președintele Klaus Iohannis s-a arătat dispus ca România, pe baza solicitărilor concrete ale Republicii Moldova, să acorde asistență dedicată pentru consolidarea instituțiilor din domenii prioritare pentru Republica Moldova.
”Premierul Maia Sandu a mulțumit Președintelui României pentru sprijinul constant acordat de țara noastră cetățenilor din Republica Moldova și pentru oferta de sprijin pentru consolidarea instituțiilor din Republica Moldova, urmând ca, în cooperare cu partea română, să fie identificate domeniile unde este nevoie de asistență prioritară. Totodată, Prim-ministrul Republicii Moldova a exprimat angajamentul Guvernului pe care îl conduce pentru continuarea parcursului european al țării, a implementării Acordului de Asociere, precum și pentru Parteneriatul Strategic cu România.” - se mai arată în comunicat.
De altfel, premierul Republicii Moldova Maia Sandu o va efectua o vizită oficială la București în data de 2 iulie 2019.
De asemenea, a fost convenită efectuarea unei vizite la București, la începutul lunii iulie, a Viceprim-ministrului Andrei Năstase.
Ce a discutat Iohannis cu Dodon
În cadrul convorbirii telefonice cu președintele Igor Dodon, președintele Klaus Iohannis ”a subliniat importanța menținerii parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de Asociere și a Acordului Cuprinzător și Aprofundat de Liber Schimb și a reformelor necesare pentru apropierea de UE, pentru menținerea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale în granițele internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european, precum și a consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale dintre România și Republica Moldova”.
Președintele Igor Dodon a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de România în diverse domenii de interes direct pentru dezvoltarea Republicii Moldova și ”a reiterat poziția sa, exprimată la data de 14 iunie 2019, privind dorința de a susține și continua Parteneriatul Strategic bilateral cu România, care este și principalul partener comercial al Republicii Moldova, alături de parcursul european al Republicii Moldova și aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”.
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis, Maia Sandu, Republica Moldova, Chisinau, igor dodon, plahotniuc,
Dată publicare:
26-06-2019 15:11