Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, despre ordonanta traseismului: "Ne-am dori sa vedem o procedura mai transparenta"

Ultima actualizare: 05-09-2014 07:14
SUA ambasada

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson a declarat  ca Guvernul Ponta ar fi trebuit sa aleaga o procedura transparenta in cazul ordonantei traseismului politic.

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a declarat, intr-un interviu acordat "Gandul", referitor la ordonanta privind migratia alesilor locali, ca cea mai buna cale de urmat o reprezinta o procedura parlamentara transparenta."Inainte de miscarea facuta de Guvern, am avut discutii cu toate partile implicate. Am vorbit cu oameni din Guvern, am vorbit cu oameni din afara Guvernului, pe mai multe niveluri. Declaratia noastra nu a luat vreo pozitie pe substanta problemei, referindu-se mai degraba la procedura si la faptul ca noi credem ca o procedura parlamentara transparenta este cea mai buna cale de urmat cand vine vorba despre schimbat legi", a declarat, intr-un interviu acordat gandul.info, Insarcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei SUA, Dean Thompson, referitor la Ordonanta privind migratia alesilor locali, publicata marti in Monitorul Oficial.

Rugat sa comenteze faptul ca premierul Ponta a mers mai departe cu Ordonanta de Urgenta, desi Ambasada SUA a avut o reactie inainte de adoptarea ei, Thompson a afirmat ca ingrijorarea misiunii diplomatice a avut legatura cu procedura."Cred ca trebuie sa tinem cont ca niciuna dintre aceste chestiuni nu are legatura cu Statele Unite, ci cu Romania, cu liderii sai si cu procesul de guvernare. Aceasta este o decizie pe care Guvernul a luat-o pe baza propriilor calcule si a eforturilor sale de a face – imi imaginez – ceea ce acesta crede ca trebuie facut. Noi ne-am exprimat ingrijorarea cu privire la procedura. Ne-am dori sa vedem o procedura mai transparenta cand vine vorba despre astfel de lucruri", a subliniat Thompson.

Intrebat daca este anti-democratic sa schimbi regulile in timpul jocului, diplomatul american a reiterat faptul ca procedurile trebuie sa fie transparente. "Nu cred ca este cazul sa incep sa comentez daca ceva este anti-democratic sau nu. Din nou, as reitera ca ce incercam sa facem cu Romania acum este sa cream situatia in care toate procedurile din sistem sunt transparente, deschise si pot fi intelese de toata lumea. In acest moment, Romania vrea sa isi creeze o imagine foarte puternica, in tara si in strainatate, drept un mediu sanatos de afaceri, un partener solid al NATO si al celorlalte institutii din care face parte. Astfel, in aceste institutii, exista anumite asteptari, idei despre cum ar trebui sa se procedeze in anumite situatii. La asta va munci Romania in continuare", a spus Thompson.

Alesii locali care isi vor schimba formatiunea, in termenul de 45 de zile prevazut de OUG care permite migratia alesilor locali, o vor putea face o singura data, ordonanta prevazand si ca optiunea este pentru partid, organizatie a minoritatilor nationale sau statut de independent.

Thompson: Avem o relatie robusta cu China; nu sunt ingrijorat de o rupere a axei Romania-SUA

"Noi avem o relatie foarte robusta cu China. Stiu ca primul-ministru (Victor Ponta) si membri ai echipei sale sunt acum acolo. Nu sunt deloc ingrijorat de o posibila rupere a – nu stiu daca i-as spune 'axa' – legaturilor dintre Romania si SUA ori dintre Romania, UE si NATO. Aici si-a pus Romania increderea si in functie de ele si-a facut planurile pentru viitor. Este o zona in care continuam sa colaboram, pentru a ne asigura ca alianta noastra devine si mai puternica, iar aceste legaturi devin mai concrete", a declarat Dean Thompson, intrebat daca vede un risc ca liderii politici romani sa rupa "axa" Bucuresti-Washington si sa se reorienteze catre est, catre China.

"Nu vad niciun semnal ca s-ar putea intampla asa ceva. Pe masura ce mergem mai departe, impreuna cu Romania... am vazut ca liderii politici, indiferent de partid, si-au exprimat solidaritatea cu SUA si cu Europa si exista un angajament din partea lor", a mai spus Thompson.

Thompson,despre afirmatia lui Palada privind jurnalistii:Astfel de comentarii urate nu-si au rostul

Dean Thompson a caracterizat drept "urate" comentariile recente ale purtatorului de cuvant a Guvernului, Mirel Palada, la adresa jurnalistilor, precizand ca ele nu-si au rostul si facand, totodata, apel catre toata lumea sa respecte presa.Intrebat ce parere are despre comentariul purtatorului de cuvant al Guvernului, Mirel Palada, cu privire la placerea sa de a "executa electric" jurnalisti obiectivi, Dean Thompson a declarat ca nu crede ca "asemenea comentarii urate isi au rostul in vreo parte a dialogului civilizat".

"Am face un apel catre toata lumea sa respecte presa - a patra putere, cum i se spune des - , care este o componenta atat de importanta pentru a ne asigura ca cetatenii activi raman informati. Nu cred ca astfel de comentarii urate isi au rostul cand ai de-a face cu oameni care incearca sa relateze si sa transmita stiri
", a precizat Thompson.

Intrebat daca sustine ideea ca persoanele care detin institutii de presa sa nu fie implicate in politica, Insarcinatul cu afaceri a subliniat faptul ca SUA sustin "o presa libera si impartiala". "Credem ca ar trebui depuse toate eforturile pentru a proteja media de influente externe, de orice natura. In Statele Unite, avem mass-media cu idei diferite despre cum ar trebui sa relateze, dar cred ca cel mai important este sa ne uitam daca presa poate activa liber, fara imixtiuni", a spus Dean Thompson.

"Intr-o democratie, este treaba guvernului sa le furnizeze cetatenilor informatii despre cum lucreaza si ce face, pentru ca cetatenii sa poata lua decizii informate. Presa este un mijloc foarte important pentru asta. De asemenea, presa este foarte importanta prin sarcina ei de a urmari ce se intampla si a relata asta, pentru ca oamenii sa poata lua decizii bune cu privire la cei pe care ii vor vota, cu privire la afacerile lor, orice", a mai spus diplomatul american.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO