Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, despre ordonanta traseismului: "Ne-am dori sa vedem o procedura mai transparenta"

SUA ambasada

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson a declarat  ca Guvernul Ponta ar fi trebuit sa aleaga o procedura transparenta in cazul ordonantei traseismului politic.

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a declarat, intr-un interviu acordat "Gandul", referitor la ordonanta privind migratia alesilor locali, ca cea mai buna cale de urmat o reprezinta o procedura parlamentara transparenta."Inainte de miscarea facuta de Guvern, am avut discutii cu toate partile implicate. Am vorbit cu oameni din Guvern, am vorbit cu oameni din afara Guvernului, pe mai multe niveluri. Declaratia noastra nu a luat vreo pozitie pe substanta problemei, referindu-se mai degraba la procedura si la faptul ca noi credem ca o procedura parlamentara transparenta este cea mai buna cale de urmat cand vine vorba despre schimbat legi", a declarat, intr-un interviu acordat gandul.info, Insarcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei SUA, Dean Thompson, referitor la Ordonanta privind migratia alesilor locali, publicata marti in Monitorul Oficial.

Rugat sa comenteze faptul ca premierul Ponta a mers mai departe cu Ordonanta de Urgenta, desi Ambasada SUA a avut o reactie inainte de adoptarea ei, Thompson a afirmat ca ingrijorarea misiunii diplomatice a avut legatura cu procedura."Cred ca trebuie sa tinem cont ca niciuna dintre aceste chestiuni nu are legatura cu Statele Unite, ci cu Romania, cu liderii sai si cu procesul de guvernare. Aceasta este o decizie pe care Guvernul a luat-o pe baza propriilor calcule si a eforturilor sale de a face – imi imaginez – ceea ce acesta crede ca trebuie facut. Noi ne-am exprimat ingrijorarea cu privire la procedura. Ne-am dori sa vedem o procedura mai transparenta cand vine vorba despre astfel de lucruri", a subliniat Thompson.

Intrebat daca este anti-democratic sa schimbi regulile in timpul jocului, diplomatul american a reiterat faptul ca procedurile trebuie sa fie transparente. "Nu cred ca este cazul sa incep sa comentez daca ceva este anti-democratic sau nu. Din nou, as reitera ca ce incercam sa facem cu Romania acum este sa cream situatia in care toate procedurile din sistem sunt transparente, deschise si pot fi intelese de toata lumea. In acest moment, Romania vrea sa isi creeze o imagine foarte puternica, in tara si in strainatate, drept un mediu sanatos de afaceri, un partener solid al NATO si al celorlalte institutii din care face parte. Astfel, in aceste institutii, exista anumite asteptari, idei despre cum ar trebui sa se procedeze in anumite situatii. La asta va munci Romania in continuare", a spus Thompson.

Alesii locali care isi vor schimba formatiunea, in termenul de 45 de zile prevazut de OUG care permite migratia alesilor locali, o vor putea face o singura data, ordonanta prevazand si ca optiunea este pentru partid, organizatie a minoritatilor nationale sau statut de independent.

Thompson: Avem o relatie robusta cu China; nu sunt ingrijorat de o rupere a axei Romania-SUA

Citește și
China, Ponta, Romania
Cat va costa un apartament in Chinatown-ul oltenesc. 35 de milioane de euro, investite de chinezi intr-un cartier din Craiova
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Noi avem o relatie foarte robusta cu China. Stiu ca primul-ministru (Victor Ponta) si membri ai echipei sale sunt acum acolo. Nu sunt deloc ingrijorat de o posibila rupere a – nu stiu daca i-as spune 'axa' – legaturilor dintre Romania si SUA ori dintre Romania, UE si NATO. Aici si-a pus Romania increderea si in functie de ele si-a facut planurile pentru viitor. Este o zona in care continuam sa colaboram, pentru a ne asigura ca alianta noastra devine si mai puternica, iar aceste legaturi devin mai concrete", a declarat Dean Thompson, intrebat daca vede un risc ca liderii politici romani sa rupa "axa" Bucuresti-Washington si sa se reorienteze catre est, catre China.

"Nu vad niciun semnal ca s-ar putea intampla asa ceva. Pe masura ce mergem mai departe, impreuna cu Romania... am vazut ca liderii politici, indiferent de partid, si-au exprimat solidaritatea cu SUA si cu Europa si exista un angajament din partea lor", a mai spus Thompson.

Thompson,despre afirmatia lui Palada privind jurnalistii:Astfel de comentarii urate nu-si au rostul

Dean Thompson a caracterizat drept "urate" comentariile recente ale purtatorului de cuvant a Guvernului, Mirel Palada, la adresa jurnalistilor, precizand ca ele nu-si au rostul si facand, totodata, apel catre toata lumea sa respecte presa.Intrebat ce parere are despre comentariul purtatorului de cuvant al Guvernului, Mirel Palada, cu privire la placerea sa de a "executa electric" jurnalisti obiectivi, Dean Thompson a declarat ca nu crede ca "asemenea comentarii urate isi au rostul in vreo parte a dialogului civilizat".

"Am face un apel catre toata lumea sa respecte presa - a patra putere, cum i se spune des - , care este o componenta atat de importanta pentru a ne asigura ca cetatenii activi raman informati. Nu cred ca astfel de comentarii urate isi au rostul cand ai de-a face cu oameni care incearca sa relateze si sa transmita stiri
", a precizat Thompson.

Intrebat daca sustine ideea ca persoanele care detin institutii de presa sa nu fie implicate in politica, Insarcinatul cu afaceri a subliniat faptul ca SUA sustin "o presa libera si impartiala". "Credem ca ar trebui depuse toate eforturile pentru a proteja media de influente externe, de orice natura. In Statele Unite, avem mass-media cu idei diferite despre cum ar trebui sa relateze, dar cred ca cel mai important este sa ne uitam daca presa poate activa liber, fara imixtiuni", a spus Dean Thompson.

"Intr-o democratie, este treaba guvernului sa le furnizeze cetatenilor informatii despre cum lucreaza si ce face, pentru ca cetatenii sa poata lua decizii informate. Presa este un mijloc foarte important pentru asta. De asemenea, presa este foarte importanta prin sarcina ei de a urmari ce se intampla si a relata asta, pentru ca oamenii sa poata lua decizii bune cu privire la cei pe care ii vor vota, cu privire la afacerile lor, orice", a mai spus diplomatul american.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
PNL si PDL vor sa depuna o motiune de cenzura. Iohannis:
PNL si PDL vor sa depuna o motiune de cenzura. Iohannis: "Guvernul Ponta pregateste fraudarea alegerilor"

PNL si PDL vor sa depuna o motiune de cenzura, dupa ce ordonanta de urgenta care le da posibilitatea primarilor sa migreze de la un partid la altul va fi publicata in Monitorul Oficial.

Cat va costa un apartament in Chinatown-ul oltenesc. 35 de milioane de euro, investite de chinezi intr-un cartier din Craiova
Cat va costa un apartament in Chinatown-ul oltenesc. 35 de milioane de euro, investite de chinezi intr-un cartier din Craiova

Vizita premierului Victor Ponta in China a dus pana acum la semnarea a doua contracte, dintre care unul este pentru constructia primului cartier de blocuri cu acoperisuri pagoda.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.