Încă un scandal pe tema abuzului în serviciu. PSD și ALDE vor prag valoric
Este din nou scandal pe tema modificării articolului din Codul penal, care vizează abuzul în serviciu.
PSD și ALDE invocă două decizii ale Curții Constituționale și vor să introducă un prag valoric, până la care abuzul de serviciu să nu mai fie o infracțiune.
Opoziția și societatea civilă solicită puterii să nu se atingă de acel articol. Interesant este că Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu l-au desemnat pe Florin Iordache șef al comisiei parlamentare, care va modifica legea. Este același politician care, la începutul anului, a scris Ordonanța 13.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sute de mii de români au ieșit atunci în stradă și au reușit să blocheze demersul.
Comisia specială a Parlamentului, constituită pentru modificarea Codului Penal, s-a reunit pentru a stabili ce se întâmplă cu infracțiunea de la articolul 297 - ABUZUL ÎN SERVICIU. Când a văzut cât de mare este interesul presei și al societății civile, președintele Comisie, nimeni altul dacat Florin Iordache a apelat din nou la strategia "ALTĂ ÎNTREBARE ".
In fuga sa de întrebările jurnaliștilor, Iordache a avut sprijinul unui coleg de nădejde ... Eugen Nicolicea.
Eugen Nicolicea, deputat PSD: "După cum ați văzut , nu s-a ajuns la articolul cu abuzul în serviciu..."
Ieri, același Florin Iordache părea mult mai dispus să discute despre subiect. Ba chiar avansa și un posibil prag pentru abuzul în serviciu.
Florin Iordache, deputat PSD: "Mâine, mâine va invit la comisia specială, vom discuta și sper că vom veni cu o formulă, acel prag care suscită foarte mare interes a fost solicitat și în cele două decizii ale CCR, iar dacă va fi un prag modic eu cred că nu va deranja pe nimeni. Pornind de la propunerea pe care ne-a făcut -o Asociația Magistraților, acel prag care vizează 10 salarii, 19.000 de lei".
Iordache este acuzat de reprezentanții opoziției că abuzează de funcția de președinte al comisiei. În plus , parlamentarii opoziției se tem că PSD și ALDE pregătesc modificări majore ale Codului Penal. Sunt chiar voci în coaliția guvernamentală care ar dori că abuzul în serviciu să fie infracțiune doar dacă este însoțit de dare și luare de mită .
Stelian Ion, deputat USR: "Am primit ieri ordinea de zi, dar știam deja de săptămâna trecută că primul lucru pe care îl vom discuta și tranșă va fi codul penal. Varianta SF prin care se consideră că doar în cazul luării sau dării de mită se poată pune problema abuzului în serviciu... ar fi o chestiune".
Potrivit Codului penal în vigoare, abuzul în serviciu reprezintă fapta oricărui funcționar public care își îndeplinește defectuos atribuțiile și încalcă o lege sau o ordonanță de urgență, iar prin asta provoacă un prejudiciu sau crează avantaje ilegale. Se predepsește cu închisoare de la doi la șapte ani.
PSD și ALDE nu au făcut publică opțiunea lor pentru pragul până la care abuzul în serviciu să nu mai fie pedepsit.
Robert Cazanciuc, senator PSD: "La PSD, dacă nu s-a distribuit până acum, înseamnă că nu s-a conturat un punct de vedere foarte clar".
PNL și USR nu doresc nici un prag valoric și solicită menținerea pedepselor în formă actuală.
În schimb, UDMR propune un prag de 100.000 de lei şi scăderea pedepsei de la 7 la 3 ani de închisoare. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România propune, la rândul său, un prag de 10 salarii minime pe economie.
Discuțiile în Parlament vor fi reluate săptămâna viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, PSD, abuz in serviciu, coruptie, florin iordache, legile justiției,
Dată publicare:
01-11-2017 18:32