Inițiativa ”Fără penali în funcții publice”, blocată în Senat. Barna: "Partidele vechi și-au dat arama pe față"

Ultima actualizare: 13-11-2020 11:11

Și în următorii patru ani riscăm să avem parlamentari certați cu legea pe care imunitatea îi salvează de închisoare. Timp de două zile, senatorii s-au certat încercând să voteze inițiativa "Fără penali în funcții publice".

Pentru prima oară de la izbucnirea pandemiei, PSD a cerut aleșilor să ia parte fizic la vot. Cei de la USR și PNL au refuzat, acuzându-i pe social-democrați că, de fapt, vor să îi aducă în sală pentru alte legi controversate.

Pentru a doua zi la rând, PSD s-a arătat a fi partidul reformat, care este gata să voteze inițiativa potrivit căreia nicio persoană condamnată la închisoare nu ar mai avea acces la funcții publice.

Robert Cazanciuc, președinte interimar Senatul României: "În realitate, USR vrea să îl scape pe penalul Barna de exigențele unei asemenea legi. USR a avut ocazia să sustină acea lege, să se lupte pentru ea și nu susținând-o doar din vârful patului."

PSD are majoritate în conducerea Senatului și a decis miercuri, pentru prima oara de la izbucnirea pandemiei, că aleșii trebuie să fie prezenți fizic la muncă. Au invocat faptul că trebuie validați în funcție doi colegi și că procedurile prevăd vot cu bile. Nu au acceptat însă vot prin telefon, practică valabilă până acum pentru restul proiectelor. Ca atare, senatorii PNL și USR au mers la Parlament, dar au rămas pe holuri, ca forma de protest. Ieri au fost convocați din nou doar șefii Senatului, însă doar cei de la PSD și USR au fost prezenți.

Robert Cazanciuc, președinte interimar Senatul României: "Au lipsit nemotivat de la ședințele convocate. Reporter: Fizic?
Robert Cazanciuc, președinte interimar Senatul României: "Și fizic și online. Practic, activitatea Senatului este blocată."

Iuliana Scântei, senator PNL: "Reprezentanții PNL nu au fost în ședință de Birou Permanent al Senatului pentru a nu ajunge din nou în capcana PSD. Colegii de la USR au înțeles că au fost trași pe sfoara. Nu exista bună credință la PSD."

Liderii USR și-ar fi dorit că prevederile inițiativei "Fară penali în funcții publice" să fie supuse unui referendum, care s-ar fi putut organiza în același timp cu alegerile parlamentare din 6 decembrie. Aceasta șansă a fost ratată.

Dan Barna, președinte USR: "Acest Parlament a ratat ocazia de a-și spală obrazul cu un minim gest de moralitate. Au blocat inițiativa "Fară penali", nu se va întâmpla pe 6 decembrie. La Camera Deputaților a fost votată de toate partidele, așa, într-o declarație de iubire pentru "Fară penali", dar acum, când trebuia să aibă votul final, vechile partide au trebuit să-și dea arama pe față."

Inițiativă cetățenească a fost semnată de un milion de români și, de doi ani, stă în sertarele Parlamentului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO