Incident la dezbaterea privind modificarea Codurilor penale. Eugen Nicolicea, aproape să ajungă la spital
Comisia condusă de Florin Iordache, supranumit şi „Altă întrebare", îşi vede liniştită de treabă şi este gata să modifice substanţial Codurile Penale.
Ca să salveze aparenţele, la dezbaterile generale de miercuril-a invitat și pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, care afirmă că vede cu ochi buni modificările vehement criticate, nu doar de magistraţi, ci şi de societatea civilă.
Dincolo de toate acestea, Eugen Nicolicea, unul dintre membrii comisiei a fost la un pas de a ajunge la spital, după ce s-a împiedicat de un cablu şi a căzut sub privirile îngrozite ale martorilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Şedinţa comisiei speciale a debutat cu incident care l-a avut drept protagonist pe Eugen Nicolicea. Parlamentarul s-a împiedicat într-un cablu şi a căzut cu zgomot. Nicolicea întârziase la dezbaterile privind modificările aduse codurilor penale.
De faţă au fost inclusiv procurori şi judecători, dar şi ministrul Justiţiei. Magistraţii au criticat aspru întărirea ideii de prezumţie de nevinovăţie.
„Observăm modificări care ţin de relaxarea tratamentului penal şi aici mă refer la reducerea termenelor de prerscriptie, la relaxarea condiţiile de liberarea condiţionată şi la relaxzarea tratamentului concursului de infracţiuni. Trebuie să ţinem cont şi de efectele pe care le generează."
Parlamentarii vor să aducă modificări şi Codului de procedură penală. De exemplu, arestarea preventivă ar fi folosită numai în cazuri extreme, iar suspecţii de infracţiuni grave cu violenţă ar fi lăsaţi în libertate.
Modificarea Codurilor penale este necesară. O recunosc şi cei mai înverşunaţi adversari ai comisiei Iordache, mai ales în urma unor decizii date de curtea constituţională dar şi a unor directive ale Uniunii Europene. Pericolul ar fi ca noile legi să fie făcute cu dedicaţie.
Florin Iordache promite că va asculta toate punctele de vedere: ale avocaţilor, judecătorilor şi procurorilor şi, mai ales, pe cele ale aleşilor. Următoarea şedinţă este programată marţea viitoare, chiar dacă senatorii şi-ar fi dorit să primească un raport favorabil săptămâna aceasta.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!