Ancheta la CEC Bank. Ghetea, dupa audierea in Comisia de buget-finante:Mi s-au cerut date statistice

09-12-2013 09:36

Radu Ghetea

Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, a declarat, luni, la finalul audierilor de peste doua ore din Comisia de buget-finante a Senatului, ca i s-a cerut de catre parlamentari prezentarea de date statistice, aceasta urmand sa se intample zilele următoare.

UPDATE 14:01 Ghetea, dupa audierea in Comisia de buget-finante: Mi s-au cerut date statistice

"Am fost chemat sa dau informatii, sa raspund la intrebari. S-au facut cateva solicitari cu privire la prezentarea de catre banca, in zilele urmatoare, a unor date cu caracter statistic", a spus Ghetea.

"Mi-au cerut date statistice", a mentionat el.

Presedintele CEC Bank urmeaza sa fie audiat din nou, miercuri, incepand cu ora 10.00, in Comisia de buget-finante din Senat, care ancheteaza activitatea manageriala a bancii.

Audierea lui Radu Ghetea luni in comisie a durat doua ore si s-a desfasurat cu usile inchise.

Surse din comisie au declarat pentru MEDIAFAX ca, la unele intrebari, Radu Ghetea a invocat legea secretului bancar.

La sedinta comisiei nu au participat reprezentantii PDL.

La inceputul sedintei, la care presa a avut acces, presedintele Comisiei de buget-finante, Cosmin Nicula (PSD), a declarat ca se doreste ca, prin aceste audieri, sa se clarifice conformitatea activitatii bancii si regulile procedurale prevazute in Statutul CEC, precum si daca au fost respectate reglementarile de supraveghere si confidentialitate ale BNR, urmare a ultimelor evenimente de pe posturile de televiziune.

La randul sau, vicepresedintele Comisiei de buget-finante, Iulian Dumitrescu, a declarat ca la comisie au fost depuse, din data de 3 decembrie, un raport privind activitatea CEC Bank, de la presedintele Radu Ghetea, precum si o informare de la Banca Natională a Romaniei, tot la solicitarea comisiei.

 

 

Discutiile cu presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, au fost programate la ora 11.00, la 12.30 urmand sa fie audiat Nicolae Cinteza, iar la 13.30, ministrul de Finante, Daniel Chitoiu.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Cosmin Nicula, a precizat vineri ca documentele cerute de comisie au fost trimise si urmeaza sa fie analizate de senatori, incepand de luni.

Cosmin Nicula a tinut sa precizeze ca ancheta facuta de Comisia de buget-finante nu vizeaza creditul luat de Ioana Basescu pentru achizitionarea terenului din Calarasi: "Nu discutam despre terenul Ioanei Basescu, aceasta comisie are rolul de a analiza activitatea manageriala a CEC. Eu nu am in vedere analizarea creditelor date de catre CEC persoanelor fizice sau juridice din Romania, pe mine ma intereseaza activitatea manageriala a conducerii acestei institutii".

Despre faptul ca infiintarea comisiei a avut legatura cu scandalul creditului luat de Ioana Basescu de la CEC Bank, Cosmin Nicula a comentat: "Ne-am sesizat tocmai in urma ultimelor evenimente pe care le-am vazut pe televizor. Trebuie sa tinem cont de faptul ca CEC este o banca a statului roman, cu capital integral romanesc, si mi se pare absolut normal ca ei sa vina sa dea niste explicatii unei comisii parlamentare", a spus Nicula.

El a mai aratat ca toate concluziile comisiei vor fi cuprinse intr-un raport care va fi prezentat pana pe data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului.

Presedintele comisiei a mai mentionat ca in raport nu se vor face recomandari, acesta fiind atributul conducerii Senatului.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO