Hasotti: Nu vrem suspendarea, dar daca Basescu insista sa il refuze pe Ponta, il suspendam repede

07-12-2012 11:24

Puiu Hasotti, Traian Basescu

USL nu doreste suspendarea presedintelui Traian Basescu, dar daca acesta va insista in a nu-l nominaliza pe Victor Ponta premier, suspendarea se va face "foarte-foarte rapid", in 24 de ore, sustine ministrul Culturii, liberalul Puiu Hasotti.

Intr-un interviu pentru RFI, citat de

Mediafax

, Puiu Hasotti sustine ca "nimeni nu doreste un conflict cu presedintele Basescu, care ne-a obisnuit, din pacate, de atatia ani de zile, numai cu conflicte".

"Uniunea Social Liberala nu doreste suspendarea presedintelui Basescu, dar daca presedintele va insista in a nu-l nominaliza pe Victor Ponta drept premier, suspendarea se va face foarte-foarte rapid, eu cred ca in 24 de ore", afirma Hasotti.

Liberalul crede ca "pe data de 19, Parlamentul nou va fi investit si atunci se va depune juramantul si se vor stabili conducerile celor doua Camere si conducerile comisiilor ce urmeaza a-i audia pe viitorii membri ai Cabinetului si cred ca pe 21 se poate da votul pentru un nou Guvern".

"Cel mai important este ca presedintele Basescu sa nu declanseze acest conflict, sa nu ne oblige, pentru ca nu dorim in nici un fel, in nici un chip suspendarea, dar sa nu ne oblige sa o facem", a spus Hasotti.

Puiu Hasotti declara ca partidele din USL nu vor merge separat la consultarile de la Palatul Cotroceni, dupa alegerile parlamentare de duminica, 9 decembrie: "Uniunea Social Liberala este o alianta politica, nu este o alianta electorala. USL este inscrisa in Registrul Partidelor Politice la Bucuresti, dupa cate stiu si partidele au libertatea de a se prezenta, in situatia in care se afla intr-o alianta politica, au libertatea de a solicita sa se prezinte in fata presedintelui, de vreme ce toata lumea stie ca au aceeasi propunere de prim-ministru, Victor Ponta, asadar sa se prezinte impreuna (...). Nu are cum domnul Basescu sa refuze ca USL-ul sa se prezinte impreuna! Daca domnul presedinte Basescu va chema separat partidele din USL, acestea vor solicita sa vina impreuna, pentru ca separat nu se vor duce!".

Senatorul PNL spune ca daca ar merge separat, "asta ar insemna ca USL nu ar fi un factor politic coerent si unit. Daca ne-am duce separat, s-ar putea face diversiuni cum ca exista anumite animozitati in USL si acestea nu exista si o spun cu majuscule: nu exista!".

Puiu Hasotti spera ca "Dumnezeu sa-i dea presedintelui mintea cea de pe urma". "Eu ma astept ca domnului presedinte Traian Basescu sa-i dea Dumnezeu mintea cea de pe urma, cum spune romanul! Eu totusi sper ca presedintele intelege ca sunt doua posibilitati, in situatia in care nu doreste in mod sincer sa fie suspendat. S-ar putea ca domnia sa sa aiba cine stie ce joc prin care sa doreasca cu tot dinadinsul sa fie suspendat. Daca domnia sa nu doreste sa fie suspendat si aceasta nu este o manevra politica prin care sa iasa sa zicem in opinia domnia sale cu o atitudine ferma, atunci nu are de ales, trebuie sa inteleaga ca nu are de ales si sa-l nominalizeze pe Victor Ponta", afirma liberalul.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca dupa alegeri va chema la consultari pentru desemnarea premierului numai partidele, daca niciunul nu obtine mai mult de 50% din voturi, iar USL va trebui sa accepte acest lucru, mentionand ca problema partidelor din Uniune este increderea reciproca.

Intrebat daca va chema la consultari aliantele sau partidele, Basescu a raspuns: "Categoric partidele, pentru ca in Constitutie art.103 face referire strict la partide. Iar daca va uitati in legea partidelor, definitia pentru partide si aliante este diferita. Eu nu pot sa incalc Constitutia, in plus ar mai avea un efect daca as accepta sa discut cu aliante, mai ales daca vorbim de USL care spune ca va obtine peste 50%. Nu mai am dreptul sa consult celelalte partide pentru ca este prevedere expresa in Constitutie ca atunci cand un partid obtine 51%, numai cu el se face consultarea".

Presedintele a argumentat ca in cazul in care niciun partid nu obtine 50%, atunci toate au sansa sa participe la consultari si sa faca parte din coalitia de guvernare, iar el trebuie sa asigure acest lucru.

intrebat ce va face daca USL va solicita ca liderii sai sa vina impreuna la consultari, cum s-a mai intamplat in trecut, Basescu a subliniat ca in acest caz USL trebuie sa accepte ca nu mai are nicio posibilitate sa fie "dragut" cu ei.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26