Proteste la sedinta comuna a guvernelor romano-moldovene. Bucurestiul acorda un imprumut NErambursabil de 100 de mil. de euro

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul roman si cel al Republicii Moldova s-au intrunit in sedinta comuna la Neptun.

In acelasi timp, circa 150 de protestatari care cer unirea Romaniei cu Moldova au incercat sa rupa cordonul fortelor de ordine pentru a se apropia de delegatiile oficiale si a-si face cunoscute revendicarile.

Au fost cateva altercatii intre un grup de 100 - 150 de protestatari si jandarmi. Din fericire nu au existat violente si nu sunt persoane ranite, iar situatia a fost aplanata intre timp. Acestia erau nemultumiti de faptul ca nu li s-a permis sa se apropie de locul in care era organizata sedinta comuna de Guvern ale celor doua state, pentru ca delegatiile sa le auda cerintele. Ei isi doresc unirea Romaniei cu Republica Moldova, moneda unica si interconectarea energetica.

Cativa dintre tinerii protestatari au incercat sa treaca de fortele de ordine pentru a-si spune doleantele.

Jandarmii au reusit pana la urma sa tina sub control multimea, iar cativa reprezentanti ai protestatarilor au fost primiti la discutii de ministrul roman de externe Bogdan Aurescu.

Citește și
Pizza Republica Moldova
Gest impresionant al unor tineri din Republica Moldova. Au impartit pizza oamenilor nevoiasi, pe strada. VIDEO
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Protestatar: "Sa ia guvernele masuri. Vrem unire, interconectare energetica.”

Protestatar: “Poporul roman este pregatit pt unire dupa cum vedeti vorbim aceeasi limba, suntem acelasi popor. E normal sa fim despartiti de un rau?”

Premierul Victor Ponta a tinut sa le transmita un mesaj celor care au scandat pe toata durata sedintei comune.

Victor Ponta, premierul Romaniei: ''Stiu ca au fost astazi aici si tineri unionisti care vor reforme si nu pot decat sa-i apreciez pentru asta. E nevoie in mersul unui popor de cei care gandesc pe termen lung si in sensul idealurilor noastre."

Seful guvernului nostru a anuntat ca Romania va acorda Republicii Moldova un imprumut rambursabil in maximum 5 ani in valoare de 150 de milioane de euro, pentru a depasi situatia financiara dificila in care se afla. Dobanda este de 1,5 la suta.

Cei doi premieri au precizat si ca una dintre principalele teme a fost legata de interconectarea energetica a celor doua tari, astfel incat Republica Moldova sa devina independenta de Rusia.

Valeriu Streletz, premierul Republicii Moldova: “Va permite tarii mele sa iasa din cercul vicios al dependentei de o singura sursa de furnizare a acestor resurse energetice si sa se debaraseze de calitatea de ostatic al unui sistem care este invechit.”

Pe viitor, Ministerul roman al Apararii ar urma sa participe la reforma si modernizarea armatei de peste Prut, iar companiile romanesti Transgaz si Romgaz vor putea sa ia parte la licitatiile pentru vanzarea unor companii de stat din Republica Moldova.

In aceasta perioada, Republica Moldova se confrunta cu probleme financiare destul de mari si incearca negocierea unui acord de imprumut cu Fondul Monetar International.

Ca un element de culoare, se discuta si despre acordarea unui sprijin financiar de catre Romania pentru renovarea cladirii Parlamentului moldovean.

"Avem un singur interes: ce e bun pentru noi, e bun si pentru dumneavoastra si invers. Daca e bine in Moldova, e bine si pentru noi. Ati mentionat, avem o ordine de zi, peste care o sa intram, asa cum se face la sedintele de Guvern, dar inca o data o spun. Daca Romania acum, azi, si-a platit tot imprumutul catre Fondul Monetar International, nu trebuie sa apeleze la alte imprumuturi, noi nu suntem o tara imprumutatoare de obicei, da daca aveti nevoie, bineinteles ca raspunsul nostru este da si va sprijinim in aceste momente. La fel, daca la noi in tara, si ne mandrim cu SMURDUL, e meritul celor care au facut SMURD-ul, si in Moldova o sa vedeti ca e la fel de bun. Daca noi am reusit sa fim independenti din punct de vedere energetic, acelasi obiectiv trebuie sa-l aveti si dumneavoastra.

Daca am facut gradinite in Romania, putem sa facem si in Moldova, scoli sau spitale, deci ce e bine pentru dumneavoastra este bine si pentru noi, niciun alt interes al altor puteri nu exista. Romania nu e o mare putere, dar este o tara care poate sa va spijine, pe dumneavoastra, si care trebuie sa o faca in continuare." - a spus Victor Ponta la inceputul sedintei comune de Guvern.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Protestatarii din Chisinau vor sa declanseze o greva generala si
Protestatarii din Chisinau vor sa declanseze o greva generala si "alte actiuni de nesupunere civica". Ce spun politicienii

O rezolutie a fost adoptata in finalul manifestatiei de amploare desfasurata duminica la Chisinau, organizata de platforma civica 'Demnitate si Adevar'.

Gest impresionant al unor tineri din Republica Moldova. Au impartit pizza oamenilor nevoiasi, pe strada. VIDEO
Gest impresionant al unor tineri din Republica Moldova. Au impartit pizza oamenilor nevoiasi, pe strada. VIDEO

Mai multe persoane care cersesc pe strazile Chisinaului s-au ales cu o pizza. Intitiativa apartine unui vlogger din Republica Moldova, care a reusit sa le readuca zambetul pe buze, macar pentru cateva minute.

"Este cea mai mare adunare nationala de la independenta R. Moldova". Zeci de mii de moldoveni isi cer in strada tara inapoi

Zeci de mii de locuitori ai Republicii Moldova s-au adunat duminica in piata din centrul Chisinaului pentru a protesta impotriva "ilegalitatilor comise de guvernarea corupta, indeosebi in sistemul bancar”

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).