Reactiile oficialilor fata de atentatele de la Moscova!

29-03-2010 00:00

Mircea Geoana

UPDATE: Presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana a declarat ca exploziile sun o lovitura dura la adresa credibilitatii administratiei de la Kremlin. Asta, in vreme ce toata comunitatea europeana condamana atentatele de la Moscova.

Sunt absolut convins ca, in acest moment, colaborarea, inclusiv cu serviciile de informatii occidentale, se va intensifica din partea Federatiei Ruse.
Mircea Geoana, presedintele Senatului
Mircea Geoana si-a justificat afirmatia prin aceea ca, in opinia sa, atentatele vin dupa ce administratia Putin reusise, prin forta, "sa calmeze" astfel de atacuri.

Presedintele Senatului a aratat ca ceea ce s-a intamplat luni dimineata la Moscova nu este altceva decat o dovada ca instabilitatii de la periferia Federatiei Ruse, intr-o zona in care se regasesc republici si influente islamiste, inclusiv cu tenta terorista, ceea ce reprezinta un risc atat pentru Rusia, cat si pentru comunitatea internationala.

Presedintele Senatului a apreciat ca autoritatile ruse vor incerca sa gaseasca cat mai repede cu putinta pe adevaratii faptasi ai acestui atentat terorist, el remarcand faptul ca, spre deosebire de alte atentate similare, organizatiile cecene au negat implicarea in acest atentat.

In contextul creat, Mircea Geoana a opinat: "Nu exclud posibilitatea, asa cum anunta secretarul general al NATO, in acest weekend, la o conferinta de la Bruxelles, ca si conversatia cu privire la scutrul antiracheta care sa acopere atat spatiul NATO, dar si spatiul euro-atlantic, inclusiv teritoriul Federatiei Ruse, sa capete poate o sansa poate putin mai mare decat pana acum".

El a aratat ca atentatul de la metroul de la Moscova este condamnabil, el exprimand regrete pentru victimele acestuia.

In ceea ce priveste reactiile externe, secretarul general al NATO, Andres Fogh Rasmussen, a condamnat dublul atentat sinucigas. “Nimic nu poate justifica asemnea atacuri impotriva civililor nevinovati”, a spus Rasmussen care a transmis condoleante familiilor victimelor si insanatosire grabnica tuturor celor raniti.

"Poporul american este solidar cu poporul rus pentru a se opune extremismului violent si atentatelor teroriste odioase care demonstreaza un asemenea dispret fata de viata umana; condamnam aceste atrocitati", a reactionat si Presedintele SUA, Barack Obama intr-un comunicat.

Uniunea Europeana, precum si Franta, Marea Britanie si Germania au condamnat, de asemenea, atentatele.

Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a condamant si el ceea ce s-a petrecut luni dimineata la Moscova, fiind si el de parere ca terorismul nu are niciodata justificare. “In numele Paralamentului European, tin sa exprim sprijinul nostru ferm in lupta impotriva terorismului. "Terorismul si atacurile deliberate impotriva civililor nu pot fi niciodata justificate". El a mai spus ca este foarte important ca autoritatile ruse sa faca o ancheta serioasa si sa afle cu certitudine cine se afla in spatele acestor acte teribile de violenta.

Atentatele de la metroul moscovit nu au ramas fara ecou nici in Polonia. Presedintele Lech Kaczynski si-a exprimat solidaritatea cu poporul rus si sprijinul pentru actiunile de lupta impotriva terorismului. “Aceste evenimente tragice confirma necesitatea unei colaborari in cadrul unei largi coalitii antiteroriste, pentru binele intregii comunitati internationale", a spus el.

Acte “odioase” si “lase”! Acestea sunt aprecierile presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, aflat in vizita in Statele Unite, vizavi de evenimentele din Rusia. Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, si-a declarat revolta fata de aceste acte “barbare” si a asigurat Rusia de sprijinul total al Frantei.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si-a exprimat “consternarea” si “oroarea” dupa aflarea vestii despre atentatele care au facut pana acum 36 de morti, a declarat purtatorul sau de cuvant, citat de AFP. Merkel i-a scris o telegrama presedintelui Rusiei, Dmitri Medvedev prin care i-a transmis condoleante. La randul sau, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a declarat: “Aceste atentate sunt abominabile si nu se pot justifica nicicum”.

Si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat atentatele sinucigase care au provocat moartea a cel putin 38 de persoane, luni, la metroul din Moscova.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO