Ponta: "Indiferent de rezultatul motiunii, cu siguranta domnul Dragnea va pierde, si PSD va pierde, si guvernarea va pierde"

Victor Ponta SGG la guvern
Inquam

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat luni ca in cazul in care va trece motiunea de cenzura "marii castigatori" vor fi presedintele Iohannis si UDMR.

"Daca motiunea de cenzura va trece, in orice conditii, eu am spus mereu ca singurul castigator va fi presedintele Iohannis, cel care nu a facut nimic, nu a cerut demisia Guvernului, dar se trezeste, practic, cu decizia de a numi un nou Guvern pe masa. Dupa discutiile de astazi, si o sa vedem daca maine se finalizeaza, in afara de domnul presedinte Iohannis, va mai fi un mare castigator, UDMR-ul, care are niste solicitari, daca nu ma insel cea referitoare la Legea 215 cu reducerea pragului, cu placutele (placutele bilingve — n.r.), cu toate celelalte, cu autonomia culturala, e din 2001 in Parlament, deci de 16 ani, cea cu Ziua de 15 martie cred ca e ceva mai recenta. (...) Din punctul lor de vedere, e normal sa le ceara, daca as fi la UDMR le-as cere tot timpul, dar pe care inteleg ca maine le va vota majoritatea PSD-ALDE, asa, pe repede inainte. Inteleg ca maine dimineata vor fi comisii si maine in plen se voteaza. Deci, daca se intampla lucrurile astea, e posibil sa se stranga voturile necesare, cu cei de la UDMR, si vom avea castigatori presedintele Iohannis si UDMR", a declarat Victor Ponta la Romania Tv, relateaza Agerpres.

In opinia sa, indiferent de rezultatul motiunii, "cu siguranta domnul Dragnea va pierde, si PSD va pierde si guvernarea va pierde".

"Atunci cand ai Guvernul si fara sa ai nici o criza cum a fost, din pacate, tragedia de la Colectiv sau cum au fost motiunile de cenzura care au trecut, in cazul domnilor Boc si Ungureanu, fara sa ai niciun motiv, nicio criza economica, sociala in tara sa renunti la Guvernul tau si sa dai presedintelui Iohannis posibilitatea de a desemna un alt prim-ministru, o sa vedem pe cine va desemna, daca va fi de la PSD sau din alta parte, este o infrangere", a afirmat Ponta.

El adauga ca UDMR a facut solicitarile pentru legile mentionate "nu doar domnului Dragnea, le-au facut tuturor liderilor politici ai majoritatii in ultimii 16 ani".

Citește și
Victor Ponta
Ponta, intr-un interviu pentru AP, cere sprijin pentru Grindeanu. Teodorovici: "Politica nu se face pe baza de prietenie"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Asta inseamna ca domnul Dragnea, care spunea ca are suficiente voturi pentru motiune, nu le are, ca daca le avea, nu trebuia sa negocieze cu cei de la UDMR. Daca avea voturi de la PSD si ALDE, nu era nevoie sa faca aceasta negociere. In al doilea rand, asta inseamna ca o chestiune atat de complicata care de 16 ani nu si-a gasit o solutie (...) isi gaseste maine dimineata de la ora 10,00 la ora 12,00? Adica domnul Dragnea este dispus pentru aceasta batalie de miercuri cu Sorin Grindeanu sa faca orice, sa piarda functia de prim-ministru pentru PSD, sa rupa partidul. (...) Mi se pare o chestiune extrem de periculoasa sa spui 'vreau voturi miercuri si pentru asta facem absolut orice'", a mai declarat Ponta.

Ponta: Am discutat eu și premierul inclusiv cu emisari ai lui Dragnea ce ne-au propus funcții de miniștri; i-am refuzat

"Am discutat cu liderii UDMR, au avut niste solicitari la adresa Guvernului, ca nu era vorba de Parlament, din punctul nostru de vedere, normale, legitime, care tin de acte de guvernare, nu de cine stie ce decizii politice uriase. Am discutat cu alti colegi din PSD, inclusiv am discutat si cu emisarii domnului Dragnea, pentru ca si domnul Grindeanu si eu chiar am fi dorit si dorim in continuare sa evitam aceasta situatie din care, este clar, este lose-lose, pierdem sigur", a mai declarat Victor Ponta.

Secretarul general al Guvernului a explicat ca in negocierile purtate nu a fost vorba de "o chestiune de orgolii, ci de o viziune asupra cum conduce PSD, Guvernul si tara in continuare".

"Aseara au fost cativa colegi de-ai nostri — care cu siguranta aveau mandat de la domnul Dragnea — care i-au propus si domnului Grindeanu si mie functii de ministri. Si am zis: dragi prieteni, nu ati inteles, noi nu vrem functii de ministri, nu asta e discutia; discutia este daca pastram guvernarea pentru PSD sau, prin demisia lui Grindeanu, punem pe masa presedintelui Iohannis functia de prim-ministru. Doi, daca pastram partidul unit sau daca mergem in continuare pe acest sistem — cum deschide cineva gura, cum cineva are alta opinie, il dam afara. La un moment dat o sa va dati toti afara, nu mai ramane nimeni in partid. Si al treilea lucru la care premierul Grindeanu a tinut foarte mult si il sprijin in acest sens, ca are dreptate, a spus: nu doar eu sunt vinovat, daca Guvernul nu a mers bine, cel care mi-a dat ministri e la fel de vinovat ca mine si atunci raspundem amandoi. Nu se poate, cand amandoi avem o vina, sa raspunda numai unul, nu e corect", a declarat Ponta.

Intrebat, pe de alta parte, daca printre solicitarile UDMR discutate cu el sau Grindeanu se vor regasi unele in sedinta de marti a Executivului, Ponta a negat.

"Nu, nu, nu era nimic atat de urgent, nu", a spus el.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Ziua Maghiarilor din Romania ar putea fi pe 15 martie, prin lege. Dragnea neaga o intelegere cu UDMR, pentru motiune
Ziua Maghiarilor din Romania ar putea fi pe 15 martie, prin lege. Dragnea neaga o intelegere cu UDMR, pentru motiune

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, dupa discutiile cu UDMR, ca social-democratii nu ”vand” Transilvania.

Ponta, intr-un interviu pentru AP, cere sprijin pentru Grindeanu. Teodorovici:
Ponta, intr-un interviu pentru AP, cere sprijin pentru Grindeanu. Teodorovici: "Politica nu se face pe baza de prietenie"

Secretarul general al Guvernului Victor Ponta ii indeamna pe parlamentari sa nu-l indeparteze pe premierul Sorin Grindeanu de la putere printr-o motiune de cenzura, apreciind ca acesta este garantul stabilitatii, relateaza The Associated Press.

Sorin Grindeanu:
Sorin Grindeanu: "Motiunea va pica!" Premierul a vorbit la telefon, in ultimele zile, cu Ion Iliescu. VIDEO

Sorin Grindeanu a participat, duminica seara, la o dezbatere privind situatia din Guvern si din PSD, alaturi de sase jurnalisti.

Motiunea de cenzura ar putea fi respinsa. Razboi total in filialele PSD,
Motiunea de cenzura ar putea fi respinsa. Razboi total in filialele PSD, "amenintari si presiuni" asupra parlamentarilor

Tensiunea creste de la o ora la alta in interiorul coalitiei PSD-ALDE.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.