Klaus Iohannis are trei noi consilieri prezidentiali: Leonard Orban, Simina Tanasescu si Mihaela Ciochina


Ultimul update: Sambata 17 Ianuarie 2015 01:39
Data publicarii: Miercuri 14 Ianuarie 2015 19:06
Categorie: Stiri Politice
Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de numire in functia de consilier prezidential a lui Leonard Orban, Elena Simina Tanasescu si Mihaela Ciochina.

Administratia Prezidentiala a anuntat prin intermediul unui comunicat de presa remis MEDIAFAX ca presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Leonard Orban in functia de consilier prezidential, incepand cu data de 15 ianuarie 2015.

De asemenea, seful statului a semnat decretele pentru numirea Elenei-Simina Tanasescu si a Mihaelei Ciochina, in functia de consilier prezidential, incepand cu data de 19 ianuarie 2015.

Fostul comisar european Leonard Orban, al carui nume a fost avansat neoficial ca viitor consilier al presedintelui Klaus Iohannis, a demisionat pe 6 ianuarie din postul de presedinte al Consiliului de Administratie al Institutului European din Romania (IER).

Demisia a fost depusa la 29 decembrie, iar decizia prin care premierul Victor Ponta ia act de acest gest a fost publicata pe 6 ianurie in Monitorul Oficial, cu valabilitate din 15 ianuarie.

Orban conducea Consiliul de Administratie al Institutului European din Romania din noiembrie 2013, cand a fost numit de premierul Ponta.

La 20 decembrie, surse politice au declarat pentru MEDIAFAX ca Leonard Orban va coordona, in calitate de consilier prezidential, domeniul afacerilor europene.

Orban a fost secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii Europene, comisar european pentru multilingvism in intervalul ianuarie 2007-februarie 2010, ministru al Afacerilor Europene in Guvernul Boc, incepand cu septembrie 2011, fiind mentinut pe aceasta functie ministeriala in Guvernul Ungureanu si in primul Guvern Ponta.

Orban a mai fost consilier prezidential pentru afaceri europene al presedintelui Traian Basescu intre 2010 si 2011.

In 23 octombrie 2012, Leonard Orban nu a primit numarul necesar de voturi in plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeana de Conturi, candidatura sa fiind respinsa.

Simina Tanasescu este doctor in drept constitutional, prodecan al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. Aceasta a fost judecatoare intre 1991 si 1993 si a predat la Institutul National al Magistraturii, fiind numita in 2009 membru al CSM din partea societatii civile pentru un mandat care s-a incheiat in 2011.

Mihaela Ciochina a detinut functia de director general al Directiei generale legislative din Senatul Romaniei.

Presedintele Iohannis a mai semnat, la inceputul lunii ianuarie, decretele de numire in functia de consilier prezidential a lui Dan Mihalache, Dan- Andrei Muraru, Cosmin-stefan Marinescu, Tatiana Niculescu Bran si Adrian-George Scutaru.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO