Este Ziua Maghiarilor. Drapelul secuiesc s-a ridicat in Harghita


Ultimul update: Vineri 10 August 2012 19:36
Data publicarii: Marti 15 Martie 2011 13:01
Categorie: Stiri Politice

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si vicepremierul ungar, Semjen Zsolt au asistat astazi la arborarea drapelului secuiesc pe Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc. Aceasta ceremonie a deschis seria manifestarilor dedicate Zilei Maghiarilor.

Drapelul secuiesc a fost adoptat ca steag al judetului Harghita in urma cu aproximativ doi ani, printr-o hotarare a Consiliului Judetean, potrivit Mediafax.

La ceremonia de astazi de la Miercurea Ciuc au participat peste o suta de localnici, precum si diferite personalitati politice: presedintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremierul Republicii Ungare, Semjen Zsolt, seful Departamentului pentru Maghiarii de Pretutindeni din Ungaria, Repas Zsuzsanna, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Fuzes Oszkar, presedintii consiliilor judetene Harghita, Covasna si Mures, dar si parlamentari UDMR.

Dupa ce s-a intonat imnul Ungariei, a fost ridicat drapelul secuiesc pe cladirea Palatului Administrativ, alaturi de cel al Romaniei, iar episcopul romano-catolic Tamas Jozsef a sfintit steagul si sarbatoarea. La final, toata lumea a intonat imnul secuiesc.

Peste 500 de reprezentanti ai comunitatii unguresti din Cluj Napoca au defilat in aceasta dimineata prin centrul orasului, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Multi dintre ei s-au imbracat in costume nationale si au cantat imnul Ungariei. Anul acesta, in 15 martie, maghiarii sarbatoresc 163 de ani de la declansarea Revolutiei ungare de la 1848, impotriva dominatiei habsburgice. Este una dintre cele mai importante sarbatori nationale ale Ungariei, cand se organizeaza manifestari importante.

120 de politisti si peste 150 de jandarmi au supravegheat marsul de la Cluj, la care au participat noua organizatii de tineret maghiare si membri ai UDMR, printre care si viceprimarul Clujului, Laszlo Attila.

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a declarat ca, odata ce maghiarii din Transilvania au posibilitatea de a deveni si cetateni ai Ungariei, Guvernului de la Budapesta nu-i mai ramane decat sa sprijine obtinerea autonomiei teritoriale pentru maghiarii din Tinutul Secuiesc. Intrebat cum comenteaza afirmatiile vicepremierului Ungariei, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca ele sunt firesti si reprezinta telurile maghiarilor din Romania, facute publice inca de acum 21 de ani.

Tot astazi, de Ziua Maghiarilor, presedintii consiliilor judetene Harghita, Covasna si Mures au primit cetatenia ungara, dupa ce au depus juramantul de credinta fata de Republica Ungara la Consulatul General din Miercurea Ciuc. Ca si luni, cand la acest consulat au fost acordate primele 12 cetatenii ungare, accesul presei a fost interzis la depunerea juramantului, la solicitarea autoritatilor de la Budapesta, potrivit Mediafax.

 

Senatorii si deputatii nu lucreaza luni si marti. Pe 15 e Ziua Maghiarilor
Ilie Nastase, in vizorul CNCD pentru discriminarea maghiarilor si a romilor
Vicepremierul Ungariei: Vrem sa dam cetatenie tuturor maghiarilor
VIDEO PROTVPLUS.RO