Elena Basescu a pârât PNL-ul ca vrea sa interzica prin Constitutie folosirea denumirii de „rom”

Ultima actualizare: 07-06-2013 06:48
Elena Basescu

Europarlamentarul PDL Elena Basescu a trimis marti, 4 iunie 2013, o scrisoare catre Viviane Reding, Comisarul European pentru Justitie in care o informa de amendamentul depus de PNL.

Este vorba despre deputatii PNL Mircea Dolha si George Craciunescu care au depus un amendament in proiectul de revizuire a Constitutiei prin care se cere ca in Constitutia revizuita sa se prevada interzicerea folosirii termenului de „rom”.

"Imi exprim ingrijorarea ca aceste amendamente ar putea fi validate de Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei, care este condusa de chiar presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu. Aceasta teama este intemeiata pe faptul ca, in ciuda unor pozitionari publice critice ale unor reprezentanti ai etniei rome, dar si a mai multor oameni politici (printre care si eu), majoritatea USL din Parlamentul Romaniei nu a exprimat niciun punct de vedere prin care sa se delimiteze de initiativa PNL. Mai mult, de-a lungul timpului, au existat diverse pozitionari ale unor parlamentari ai Partidului Social Democrat care sustineau ca nu ar mai trebui folosit termenul „rom”, ci acela de „tigan”, care are insa, in limba romana, o conotatie profund negativa”, se arata in scrisoarea europarlamentarului Elena Basescu, conform unui comunicat de presa al PDL.

Elena Basescu a catalogat initiativa reprezentantilor PNL ca fiind „fascista” si de natura sa ridice semne de intrebare privind toleranta etnica in Romania.

"Initiative precum cea lansata de deputatii PNL reprezinta pasi inapoi facuti de Romania in privinta incluziunii etnicilor romi. In loc sa rezolve problemele reale cu care se confrunta minoritatea roma si sa dezvolte programe de integrare sociala, actuala majoritate parlamentara din Romania pare sa faca eforturi semnificative pentru a se crea o delimitare artificiala intre etnicii romi si cei romani”, se mai arata in scrisoarea Elenei Basescu.

Conform sursei citate, apelul europarlamentarului PDL are drept scop o mai atenta monitorizare din partea Comisiei Europene a evolutiilor pe acest subiect, pentru a preveni o inrautatire a situatiei etnicilor romi din Romania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO