Ecaterina Andronescu nu ia in calcul retragerea titlului de doctor al lui Ponta

ecaterina andronescu

Ecaterina Andronescu a declarat ca in privinta tezei de doctorat a lui Victor Ponta va respecta decizia CNE - singurul for competent sa se pronunte in caz, conform legii "facute de Funeriu" si nu ar lua in calcul retragerea titlului de doctor.

"Asta spune legea si nimeni nu e mai presus de lege. Iar legea e facuta de Daniel Funeriu, nu de mine", a spus ministrul, care a lasat sa se inteleaga faptul ca, data fiind decizia CNE, nu se pune problema ca Ministerul Educatiei sa aprobe o eventuala solicitare de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Ministrul Educatiei a marturisit, in acelasi context, ca nici macar nu a citit raportul in urma caruia CNE a hotarat ca Victor Ponta nu a plagiat in teza de doctorat. "Ieri (joi - n.r.), am participat timp de opt ore la dezbateri cu directorii liceelor tehnologice, pentru ca imi doresc cu adevarat sa fac ceva in acest mandat", a mai spus Andronescu.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), institutie pe langa care functioneaza CNE, a precizat anterior ca acest for este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor. Cadrul legal invocat de ANCS este OG 28/2011 privind modificarea si completarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.

Rectorul Universitatii din Bucuresti (UB), Mircea Dumitru, a declarat ca poate retrage diploma de doctorat a premierului Victor Ponta doar daca Ministerul Educatiei isi da acordul, intrucat aceasta este conferita in urma unui ordin al ministerului.
Comisia de Etica a UB a hotarat ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiata, "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri sau prin inversarea unor blocuri de text in raport cu sursele".

Citește și
Ponta
Ponta, despre concluzia Univ. Bucuresti: E o decizie politica, singura recunoscuta este cea a ANCS

"Comisia isi exprima cu aceasta ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare stiintifica in cazul analizat", se arata in raportul Comisiei de Etica.

Una dintre analizele din raportul Comisiei de Etica se numeste "Procedee si tipuri de plagiere in teza de doctorat a domnului Victor Ponta", iar cea de-a doua reprezinta o anexa nr. 2 care cuprinde lista paginilor din teza cu texte reproduse fara respectarea regulilor de citare din cele patru lucrari stiintifice sursa. Astfel, sunt scoase in evidenta "locurile foarte multe din teza unde s-a copiat si in ce fel s-a copiat", explicand ca aceasta copiere a fost facuta "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri, sau prin inversare unor blocuri de text in raport cu sursele, dar si prin preluarea fara note de subsol a unor bucati de text, ceea ce arata ca autorul a vazut macar cum se citeaza corect".

UB s-a autosesizat in cazul suspiciunii de plagiat in teza de doctorat a premierului Victor Ponta, in baza Cartei Universitatii din Bucuresti.

Decizia Comisiei de Etica a UB a fost anuntata vineri, la o zi dupa ce Consiliul National de Etica a informat ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine.

Totodata, potrivit raportului intocmit de experti si aprobat prin hotararea Consiliului National de Etica (CNE), nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu ii apartineau si le-ar fi prezentat drept contributii personale sau originale.

"Teza de doctorat a fost sustinuta in Catedra de Drept Public din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti in data de 1.04.2003, in prezenta unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcut, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna si alti specialisti de renume care au apreciat valoarea lucrarii",
se mai mentioneaza in raportul expertilor, care a stat la baza hotararii luate de CNE.

Potrivit concluziilor raportului final, CNE a luat act de indeplinirea tuturor procedurilor legale in vigoare la data sustinerii tezei de doctorat a lui Victor Ponta, retinand faptul ca referintele bibliografice au fost mentionate preponderent la sfarsitul lucrarii.

Premierul a solicitat Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) sa ii fie analizata in Consiliul National de Etica teza de doctorat sustinuta in 2003, dupa ce revista Nature scria ca premierul este acuzat de plagiat, sustinand ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima si indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca decizia Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politica" si ca singura hotarare recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica (ANCS).

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, la 13 iulie, ca daca in CNE se stabileste ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat.

Un al treilea for, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa atunci Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat.

In ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penala Internationala"), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa, potrivit CNATDCU.

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educatiei, a emis, inaintea sedintei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU si a sustinut ca acest for nu are competenta sa ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.

Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Rezultatele de la Referendum 2012 le vei putea afla pe www.stirileprotv.ro

Articol recomandat de sport.ro
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Citește și...
Reactia lui Victor Ponta, cand jurnalistii vor sa-l intrebe despre decizia UB privind plagiatul
Reactia lui Victor Ponta, cand jurnalistii vor sa-l intrebe despre decizia UB privind plagiatul

Desi toata lumea se astepta la o reactie a premierului Victor Ponta, dupa ce Universitatea Bucuresti a stabilit ca teza sa de doctorat contine elemente de plagiat, acesta a ignorat subiectul in timpul conferintei de presa de la Palatul Victoria.

Ponta, despre concluzia Univ. Bucuresti: E o decizie politica, singura recunoscuta este cea a ANCS
Ponta, despre concluzia Univ. Bucuresti: E o decizie politica, singura recunoscuta este cea a ANCS

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca decizia Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politica" si ca singura hotarare recunoscuta este cea a ANCS.

Raportul Universitatii Bucuresti in cazul Ponta arata ca 115 pagini contin
Raportul Universitatii Bucuresti in cazul Ponta arata ca 115 pagini contin "elemente de plagiat"

Victor Ponta a plagiat, spune Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti, institutie unde premierul si-a sustinut doctoratul. Profesorii care au analizat lucrarea au demonstrat ca o treime din teza prim ministrului a fost copiata.

Recomandări
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”
Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.